Ga naar de inhoud

Doet schandaalkoning Juan Carlos zijn naam weer eer aan?

Update:
Juan Carlos

Het is oorlog tussen de Deense ondernemer en ex-minnares Corinna Larsen (59) en de oud-koning van Spanje, Juan Carlos (85). 5 jaar lang hadden ze een affaire. Corinna zegt te zijn bedreigd door de man die de bijnaam schandaalkoning draagt.

Ze stelt na de beëindiging van hun verhouding te zijn bespioneerd en lastiggevallen. Ze eist nu een schadevergoeding.

Ex-minnares eist 145 miljoen schadevergoeding

Corinna Larsen eist een schadevergoeding van 145 miljoen van de oud-koning van Spanje. Dat de 2 een affaire hadden is geen geheim. In 2012 kwam het overspel van de koning al aan het licht tijdens een olifantensafari in Botswana. Juan Carlos brak toen zijn heup. Door dit voorval werd bekend dat hij samen met Corinna op reis was. Het bleek dat zij al jarenlang zijn maîtresse was. Precies in datzelfde jaar was Juan Carlos 50 jaar getrouwd met koningin Sofia. Het gouden huwelijk werd niet gevierd. Het is niet zo moeilijk te raden wat daarvoor de reden is.

Juan Carlos heet niet voor niets de schandaalkoning

De voormalige koning van Spanje, was betrokken bij verschillende schandalen die zijn reputatie en die van de de Spaanse monarchie schaadde. Zijn meest opvallende schandaal was tijdens dezelfde olifantensafari in Botswana. Niet alleen zijn overspel bracht hem in opspraak. Vooral het feit dat hij op jachtreis ging terwijl Spanje werd getroffen door een economische crisis. Deze luxe reis leidde tot grote verontwaardiging onder het Spaanse volk, omdat het liet zien dat de koning weinig voeling had met de financiële problemen van zijn landgenoten. 

Daarnaast, hoe schandelijk is het, als je erevoorzitter bent van het Wereldnatuurfonds (WNF) en je doodleuk op olifanten gaat jagen. Dit schoot niet alleen de organisatie WNF in het verkeerde keelgat, het akkefietje kostte het WNF ook leden.

De geheime bankrekeningen van de koning

De Tribune de Geneve publiceerde in 2018 een artikel waarin stond dat de ex-koning in de jaren 90 een Zwitserse geheime bankrekening had. Deze onthulling versterkte het beeld van de koning als iemand die zich niet aan de regels hield en heeft geleid tot verder onderzoek naar zijn financiële activiteiten.

De schandaalkoning maakt het te bont en stapt op

Een van de grootste schandalen waarbij Juan Carlos betrokken was, draait om een omkopingsonderzoek met betrekking tot de aanbesteding van een hogesnelheidstreinproject in Saoedi-Arabië. Het Spaanse Hooggerechtshof opende een onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de voormalige koning bij deze corruptiezaak. Dit leidde uiteindelijk ook tot zijn vertrek uit zijn Zarzuelapaleis en ballingschap naar de Verenigde Arabische Emiraten. 

In juni 2014 kondigde Juan Carlos onverwacht zijn abdicatie aan, en zijn afscheid aan. Zoon Felipe volgde hem op als koning van Spanje. Deze beslissing kwam na een periode van dalende populariteit als gevolg van de hierboven genoemde schandalen. De koning zelf gaf als reden van de troonswisseling aan dat hij voor zijn gezondheid moest kiezen. Hij werd meermalen geopereerd aan zijn heup en heeft inmiddels ook 2 kunstknieën.  

Hoorzittingen over schadevergoeding in volle gang

Corinna Larsen heet eigenlijk Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Larsen is haar meisjesnaam. De zakenvrouw woont tegenwoordig in Londen. Ze is naar de rechter gestapt en eist 145 miljoen euro smartengeld voor de schade die ze als vrouw en ondernemer heeft opgelopen. In 2022 maakte ze er nog een podcast over haar affaire met de schandaalkoning.

De tekst gaat door onder de podcast >>

Juan Carlos ontkent alles. De advocaat van de oud-koning laat weten dat veel beschuldigingen in strijd zijn met de onschendbaarheid van de toenmalige koning. Alleen, de zaak gaat ook over gebeurtenissen en handelingen van na zijn koningschap. Dat wordt dus een flink gevecht. 

De hoorzittingen in kort geding zijn in volle gang. De rechter beslist uiteindelijk of er een bodemprocedure komt. 

Bronnen: Reuters, Tribune de Geneve, Nouveau.

Meer over: