Ga naar de inhoud

Tattoo-goeroe Henk Schiffmacher stopt, als hem dat lukt

Update:
Henk Schiffmacher

Tattoo-goeroe Henk Schiffmacher (72) stopt er na bijna een halve eeuw mee. Althans, als hem dat lukt. De jaren beginnen hun tol te eisen. Zijn opvolging is goed geregeld, zo is te zien in de nieuwe BNN/Vara-serie Schiffmachers’ Legacy. Zijn dochters nemen zijn nalatenschap over.

Wie is deze godfather van de tattoowereld en welke grootheden heeft hij voorzien van een ‘handtekening’?

Absolute meester in zijn vak

In de kleurrijke wereld van tatoeages is Schiffmacher een naam die resoneert als een onmiskenbare legende. Zijn bijdrage aan de tattoo-kunst strekt zich uit over decennia, waarin hij niet alleen bekendheid verwierf als een absolute meester in zijn vak, maar ook als een cultureel icoon. We duiken even in zijn leven en carrière.

Zeelieden met tatoeages

Geboren op 22 maart 1952 in Harderwijk, Nederland, was Schiffmacher al op jonge leeftijd gefascineerd door de kunst van het tatoeëren. Zijn eerste kennismaking liep via zeelieden die terugkwamen van verre reizen, die verhalen vertelden van verre landen en avonturen, hun huid bedekt met exotische tekeningen. Deze ontmoetingen legden de kiem voor zijn passie.

Op 14-jarige leeftijd, de tijd dat de meeste kinderen nog worstelden met hun identiteit, had Schiffmacher zijn eerste tatoeage laten zetten. Deze ervaring versterkte zijn vastberadenheid om  ​​tatoeëerder te worden. Zonder formele opleiding op dit gebied begon hij zijn reis door te werken als een ‘scratcherman’, waarbij hij tatoeages zette met primitieve methoden. Soms in ruil voor een glas bier of andere goederen, zoals zovele beginnende kunstenaar plegen te doen.

Tattoo shop Hanky Panky wordt bedevaartsoord

Naarmate zijn vaardigheden groeiden en zijn reputatie zich verspreidde, opende Schiffmacher in 1975 zijn eerste tatoeageshop Hanky Panky in Amsterdam. Deze shop werd al snel een bedevaartsoord voor tattoo-liefhebbers van over de hele wereld, allemaal op zoek naar een stukje vakmanschap op de huid.

De tekst gaat onder de video verder >>

Deze artiesten dragen Schiffmacher’s werk

Schiffmacher wist zich in de tattooo-wereld te onderscheiden door zijn vermogen een ​​enorm scala aan stijlen te beheersen. Van traditionele tot tribale tot modernistische ontwerpen. Zijn veelzijdigheid maakte hem een ​​favoriet onder zowel de doorsnee  klant als internationale beroemdheden. 

Tot zijn klanten behoren sterren als:

  • Lady Gaga
  • Robbie Williams
  • Kurt Cobain
  • Pearl Jam
  • Anthony Kiedis (frontman van de Red Hot Chili Peppers)
  • The Rock
  • Marco Borsato
  • Johnny Depp

Zij dragen het werk van Schiffmacher op hun lichaam. En er zijn natuurlijk nog vele anderen.

Schiffmacher als auteur en verzamelaar

Naast eeuwige roem als tatoeëerder, heeft Schiffmacher ook zijn stempel gedrukt als auteur, kunstenaar en verzamelaar. Hij publiceerde meerdere boeken over tatoeages en de geschiedenis ervan, waaronder Encyclopedia of Tatoeages en 1000 Tatoeages. Zijn kunstwerken zijn wereldwijd  tentoongesteld in gerenommeerde galeries, en zijn verzameling tatoeage gerelateerde memorabilia behoort tot de meest uitgebreide ter wereld.

Drugs en tegenslag

Schiffmacher kende naast zijn ups ook zijn downs. Hij spreekt openlijk over zijn strijd tegen drugsverslaving in zijn jonge jaren, een gevecht dat hij uiteindelijk won. Ook zijn vrouw Louise kende lichamelijk de nodige tegenslagen. Rond 2015 moest hij de deuren van zijn Amsterdam Tattoo Museum sluiten. Alle BV’s van Schiffmacher gingen op de fles. 3 jaar later won hij een klein fortuin met de Postcodeloterij. Het droeg volgens hem allemaal bij aan zijn persoonlijke groei en veerkracht.

Dankzij zijn tatoeage-ondernemingen, boekenverkoop, kunsttentoonstellingen en persoonlijke optredens zit de koning van de tattoonaald er warmpjes bij. Hoewel exacte cijfers cijfers over zijn vermogen ontbreken wordt dat geschat geschat op enkele miljoenen euro’s. 

Het vermogen om grenzen te verleggen

Ook op 72-jarige leeftijd blijft Schiffmacher overal ter wereld een bron van inspiratie voor zowel aspirant tattoo-artiesten als liefhebbers van tatoeagekunst. Zijn toewijding aan het vak, zijn vermogen om grenzen te verleggen en zijn kleurrijke persoonlijkheid maken hem tot een ​​icoon van de tattoo-industrie. Voor Schiffmacher is tatoeëren niet alleen een beroep, maar een levenslange passie die hem blijft voortstuwen naar creatieve hoogten.

Bron: NPORadio1. Foto: BSR Agency/Getty Images Entertainment 

Meer over: