Ga naar de inhoud

Zelfdodingsmiddel X: 70-plussers voor de rechter voor het verstrekken ervan

Update:
Zelfmoordmiddel X

Verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, staan 7 70-plussers terecht. Ze verstrekten het zelfdodingsmiddel X, geleid door hun overtuiging over eigen dood te mogen beslissen. 2 van hen hielpen actief anderen bij hun wens om te sterven.

De zaak van de 7 leden van de Coöperatie Laatste Wil roept veel vragen op. Beschuldigd van het overtreden van de wet, vormen hun acties tevens een belangrijk discussiepunt.

Emotioneel beladen

Afgelopen maandag was de eerste zitting in de rechtzaak. Het was een dag vol emoties. Loek de L. en Tineke B. worden specifiek verdacht van assistentie bij zelfdoding en het overtreden van de Geneesmiddelenwet. Dinsdag, de tweede dag van de zitting was eveneens emotioneel beladen voor de verdachten, nabestaanden en aanwezigen. De voorzitter maakt bekend dat nabestaanden de zaal mogen verlaten als het hen te veel wordt, wat soms ook gebeurde.

Wens om samen te sterven

Loek de L. onthulde openlijk tijdens de zitting op dinsdag dat hij inderdaad middel X heeft verhandeld, waaronder aan een echtpaar. Hij beschrijft hen als bedachtzaam, met de man die op het punt stond binnen enkele dagen te overlijden en zijn partner die wenste samen met hem te sterven. “Ondanks een afgewezen verzoek om euthanasie, verlangde het paar naar een gezamenlijk afscheid in hun eigen bed, thuis”, deelde de beschuldigde mee.

De familie van het echtpaar uitte hun dankbaarheid jegens Loek de L. voor het verstrekken van het middel, een punt dat de rechter benadrukt. Dit brengt de complexe ethische vraagstukken van de zaak naar voren, volgens de rechtbankvoorzitter. “Had ik dit voorzien, dan had ik anders gehandeld”, zegt Tineke B. Zij heeft de impact van haar acties niet voorzien.

Op de derde dag zijn 3 andere verdachten ondervraagd, die leidinggaven aan zogenaamde huiskamergroepen waarin het levenseinde werd besproken, en mogelijk middel X werd verspreid. Jos S. bekent eenmaal de Geneesmiddelenwet te hebben overtreden door het leveren van een anti-braakmiddel, vaak gebruikt in combinatie met middel X. De rechtbankvoorzitter reflecteert op de zwaarte van de dag.

Bekijk hier de uitzending van Hart van Nederland waarin de zaak van Jeane (78) wordt besproken. Zij maakte een einde aan haar leven met het middel. De tekst gaat onder de video verder >>

Bezorgdheid rond zelfdodingsmiddel X

Het Openbaar Ministerie bekritiseert de Coöperatie Laatste Wil voor het onterecht beweren dat middel X een pijnloze dood zou garanderen. De uitwerking van het middel is onvoorspelbaar en kan extreme pijn veroorzaken. Loek de L. blijft echter beweren dat een zachte dood mogelijk is met de juiste inname van het middel, mits gecombineerd met een anti-braakmiddel om de gerapporteerde nare ervaringen te voorkomen.

Het gebruik van het middel X, dat door sommigen wordt geïdentificeerd als natriumazide of een vergelijkbare chemische stof roept significante vragen op over veiligheid, mentale welzijn en het potentieel voor misbruik.

Aanzienlijke veiligheidsrisico’s

Het gebruik van middel X voor zelfeuthanasie draagt aanzienlijke risico’s met zich mee, waaronder de mogelijkheid van een zeer onaangename dood bij incorrect gebruik. Er bestaat ook een reëel gevaar voor ongewilde blootstelling van naasten of hulpverleners aan dit toxische middel. Bovendien is er de angst voor haastige beslissingen door individuen in een acute crisis, zonder adequate psychologische steun.

Politieke en sociale impact

Naast de juridische aspecten, zet deze zaak ook de politieke en sociale discussie over zelfdoding en de autonomie over het eigen leven in de schijnwerpers. Het toont de complexiteit van de wetgeving rondom het thema en de diepe menselijke vragen die het oproept. De rechtszaak wordt voortgezet met getuigenissen van voormalige bestuursleden van de Coöperatie Laatste Wil en de mogelijkheid voor nabestaanden om te spreken.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Bron: De Telegraaf/Trouw

Meer over: