Ga naar de inhoud

Zelfmoordkist belooft snellere en waardige dood bij euthanasie

Update:
zelfmoordkist zelfmoord kist Sacro Pod

De Sarco Pod, een futuristische en controversiële ‘zelfmoordkist’ die een snelle en humane dood belooft, heeft de aandacht getrokken op het jubileumfeest van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Bezoekers kregen de mogelijkheid om in een niet-functioneel prototype te liggen en de ervaring van de machine zelf te beleven. Hoe werkt deze Sacro Pod? Je leest het in dit artikel.

Luchtdichte capsule Sacro Pod: voor pijnloze snelle dood

De Sarco Pod, ook wel bekend als de ‘zelfmoordkist’, is een luchtdichte capsule met een rode knop. Door op de knop te drukken, wordt stikstof toegevoegd aan de capsule, waardoor het zuurstofgehalte binnen een halve minuut van 21 naar 1 procent daalt. De uitvinders, de Nederlandse industrieel ontwerper Alexander Banning en de Zwitser Philip Nitschke, beweren dat dit resulteert in een pijnloze dood binnen 5 tot 10  minuten.

Aantrekkelijke optie voor babyboomers

Voor veel aanwezigen, voornamelijk behorend tot de babyboomgeneratie, is de Sarco Pod een aantrekkelijke optie vanwege hun verlangen naar autonomie over hun eigen levenseinde. Ze zijn opgegroeid met het idee van zelfbeschikking en willen nu ook de regie hebben over hoe ze hun leven beëindigen.

Aanwezigen namen, hoe macaber ook, zelf ook deel aan een ‘proefrit’ in het prototype van de zelfmoordkist. Een lid vertelde over zijn ervaring: “Ik vond het echter angstaanjagend en haastte me om uit de machine te stappen. Toch zie ik dat de Sarco Pod een waardevolle oplossing kan zijn voor mensen die geen toegang hebben tot euthanasie.”

Plastic sarcofaag op termijn voor iedereen beschikbaar

Het proces belooft pijnloos te zijn en belast anderen niet, zoals medisch personeel. Hoewel de machine nog in de testfase zit, heeft de uitvinder Philip Nitschke ambitieuze plannen. Hij wil dat de plastic sarcofaag uiteindelijk door iedereen met behulp van een 3D-printer kan worden geproduceerd. De software wordt gratis online beschikbaar gesteld en er komt geen patent op het ontwerp te rusten. Nitschke heeft geen commercieel belang bij de levenseindekist.

Nog een laatste groet en de deksel van de kist sluit

Het doel is om de Sarco Pod volgend jaar te testen op mensen in Zwitserland, waar hulp bij zelfdoding niet verboden is zoals in Nederland. De ontwerpers zien de mogelijkheid om de Sarco Pod overal te plaatsen. Bijvoorbeeld met uitzicht op het Meer van Genève. Voor een mooi afscheidslocatie naar wens. Het idee is dat iemand in de Sarco Pod gaat liggen, de deksel sluit, nog een laatste groet geeft en vervolgens op de knop drukt om het leven te beëindigen.

Ethische vragen over de gevaren van de zelfmoordkist 

De Sarco Pod roept echter ook ethische vragen op. In Nederland is hulp bij zelfdoding verboden, en sommige critici stellen dat de machine een gevaarlijk precedent kan scheppen. Ze vrezen dat het de deur opent naar misbruik en onvrijwillige euthanasie. Anderen betogen echter dat de Sarco Pod juist een welkome optie is voor mensen die lijden aan ondraaglijk fysiek of psychisch leed, maar geen toegang hebben tot legale euthanasie.

De discussie over zelfbeschikking en het recht om te kiezen over het eigen levenseinde door euthanasie blijft actueel. Voorstanders benadrukken het belang van autonomie en waardigheid, terwijl tegenstanders wijzen op mogelijke misstanden en de waarde van het leven zelf.

Zelfmoordkist nu nog in de ontwikkelfase

De capsule bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase. Momenteel worden er tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Het zuurstofgehalte en de temperatuur worden gemeten, aangezien pure stikstof erg koud is. Er zijn daarnaast ook vragen te beantwoorden voordat het apparaat gebruikt kan worden en er zijn zorgen over de veiligheid. De wettelijke aspecten en de psychologische impact van een dergelijke keuze is dus groot. Het is van cruciaal belang dat er eerst debat en zorgvuldige afwegingen plaatsvinden voor introductie.

Hoewel de levenseindekist de mogelijkheid biedt van een snelle en humane dood, blijft het belangrijk om te erkennen dat er ook goede bestaande keuzes zijn voor euthanasie: palliatieve zorg, psychologische begeleiding of een luisterend oor.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Bron: NVVE, NU.nl. 

Meer over: