Ga naar de inhoud

Herbenoeming Halsema als burgemeester Amsterdam nadert

Update:
Herbenoeming Halsema burgemeester Amsterdam

De raad staat op het punt te stemmen over de aanbeveling van Femke Halsema voor herbenoeming als burgemeester van Amsterdam. Deze cruciale stemronde bepaalt of ze opnieuw bij de minister van Binnenlandse Zaken wordt aanbevolen. Ondanks de vele kritieken en momenten dat ze onder vuur lag.

Raad stemt over tweede termijn Halsema als burgemeester

De procedure kan uiteindelijk tot haar herbenoeming door de koning leiden. Wat vinden de Amsterdammers daarvan?

Sinds haar start in 2018 als de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad, heeft Halsema zowel successen gekend als periodes van controverse doorstaan. Zij liet in september weten nog 6 jaar burgemeester van de hoofdstad te willen zijn. Het debat en de stemming hierover zijn niet openbaar, maar doet de raad in het geheim.

Uitdagingen en successen

In haar functie als burgemeester van Amsterdam heeft Femke Halsema zeker een dynamische ambtstermijn achter de rug. Ze stond voor lastige uitdagingen, waaronder de controverse rondom haar zoon die werd betrapt met een onklaar gemaakt wapen en kritiek op haar aanpak van de Black Lives Matter-demonstratie tijdens de coronapandemie.

Deze momenten vroegen om zelfreflectie en beheersing, eigenschappen waarin Halsema aangeeft zich getraind te hebben. Ondanks deze hobbels heeft ze zich sterk gemaakt voor de ontwikkeling van de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord, en zich actief ingezet tegen misdaad, massatoerisme, antisemitisme, racisme, en geweld tegen lhbtq+ personen en vrouwen.

Naast haar actieve inzet op vele vlakken is er ook bezwaar op haar keuzes voor het ‘groen maken’ van de stad. Steeds minder parkeerplekken, straten ontoegankelijk maken voor auto’s en de parkeerkosten zijn torenhoog. Voor een dagje Amsterdam moet je je portemonnee trekken.

Is de stad nog wel voor de Amsterdammer of meer voor de toerist?

vragen vele mensen zich af

Femke Halsema zwaar onder vuur

3 jaar geleden lag Halsema onder vuur na de massale anti-racisme-demonstratie op de Dam.

De tekst gaat onder de video verder >>

Amsterdam: een stad onder het vergrootglas

Halsema benadrukt dat de rol van burgemeester van Amsterdam met unieke uitdagingen komt. De stad ligt constant onder een vergrootglas en vereist snelle, maar weloverwogen beslissingen. Het evenwicht vinden tussen daadkracht en gematigdheid is een vaardigheid die ze in de loop der tijd ontwikkeld heeft, gedreven door de ambitie om te handelen in het beste belang van de stad en haar inwoners. Dit alles onderstreept de complexiteit en de continue inspanning die het besturen van een levendige en diverse stad als Amsterdam vraagt.

Blijft Halsema burgemeester van Amsterdam?

De Amsterdamse gemeenteraad stemt woensdag over de tweede termijn van burgemeester Femke Halsema.

Bekijk in de video wat Amsterdammers van haar vinden >>

Wie is Femke Halsema?

Femke Halsema is een Nederlandse politica die verschillende functies heeft bekleed. Hier zijn enkele hoogtepunten van haar carrière:

  1. Burgemeester van Amsterdam: Femke Halsema is sinds juli 2018 de burgemeester van Amsterdam. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad.
  2. Politiek leider van GroenLinks: Tussen 2002 en 2010 was Halsema de politiek leider van de GroenLinks-partij in Nederland. Onder haar leiderschap slaagde de partij erin om haar aanhang en invloed te vergroten.
  3. Lid van de Tweede Kamer: Halsema diende als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 1998 tot 2011 namens GroenLinks. In de Kamer hield ze zich vooral bezig met onderwerpen als onderwijs, integratie en cultuur.
  4. Publicist en schrijver: Na haar politieke carrière is Halsema actief geweest als publicist en schrijver. Ze heeft verschillende boeken geschreven en is regelmatig betrokken bij het publieke debat in Nederland.

Bron: nd

Meer over: