Ga naar de inhoud

Staatsbezoek aan Vietnam onverwacht uitgesteld

Update:
Staatsbezoek Vietnam uitgesteld

Onverwachts nieuws vandaag: het geplande staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Vietnam gaat niet door. De reden? Binnenlandse aangelegenheden. Wat er precies speelt, blijft een raadsel.

Er zijn geen meldingen van protesten of onrust in Vietnam, een land met strenge controle.

Geheimzinnige aangelegenheden

Het is uitzonderlijk dat een staatsbezoek op het laatste moment wordt afgeblazen. Zeker als het gaat om een bezoek van de Nederlandse koning en koningin. Dat er geen duidelijke uitleg wordt gegeven over de aard van de ‘binnenlandse aangelegenheden’ draagt bij aan de mysterie. Experts speculeren dat het iets te maken kan hebben met de gezondheid van een belangrijke Vietnamese machthebber, maar concrete informatie ontbreekt.

Wat was de reden van het staatsbezoek?

Het staatsbezoek had een bevestiging moeten zijn van de goede en brede bilaterale relatie als geheel, met bijzondere aandacht voor duurzame ontwikkeling. In 2023 vierden Nederland en Vietnam 50 jaar diplomatieke relaties. Beide landen zijn deltalanden met een grote agrarische sector en hebben zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot sterke economische- en kennispartners. De samenwerking beslaat een breed scala aan terreinen, waaronder klimaatadaptatie en water, duurzame landbouw en voedselproductie, hernieuwbare energie, logistiek, hightech en de internationale rechtsorde.

Vietnam en Nederland zijn belangrijke partners op het gebied van handel en investeringen en in het bevorderen van economische veiligheid. Nederland is de grootste exportbestemming voor Vietnam in Europa en de grootste Europese investeerder in Vietnam.

Bron: AD. Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Meer over: