Ga naar de inhoud

Countrymuziek in opmars door grote artiesten als Beyoncé

Update:
Opkomst Countrymuziek door Beyoncé

Countrymuziek maakt een terugkeer in Nederland en de rest van de wereld. Een trend die ook pubers opmerken. Enkelen noemen het spottend ‘prairiemuziek’. Toch luistert jong en oud er tegenwoordig weer graag naar. Zeker nu ook Nederlandse artiesten zoals Davina Michelle en Douwe Bob er hits mee scoren. In dit artikel beluister je de mooiste country hits van dit moment.

Jong en oud luistert weer naar bluegrass, folk en country rock

Beyoncé scheef recent nog geschiedenis met haar single en Amerikaanse nummer 1 hit Texas hold ‘em. En daarmee is ze mogelijk de belangrijkste factor voor de groeiende populariteit van countrymuziek in ons land.

Met countrymuziek voelen veel mensen weer meer verbinding met elkaar en hun omgeving. Hun land. Hun wortels.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Countrymuziek raakt harten

Countrymuziek raakt vaak universele thema’s aan, zoals liefde, verlies en hoop. Deze resoneren met een breed publiek, ongeacht taal of achtergrond. Het gevoel van nostalgie en authenticiteit dat in countryliedjes doorklinkt, spreekt veel luisteraars aan en creëert een gevoel van verbondenheid met de muziek en hun achtergrond.

Nederlandse artiesten hebben grote groepen volgers

Grote Nederlandse artiesten zoals Waylon, Douwe Bob en Ilse DeLange dragen bij aan de verspreiding van countrymuziek in Nederland. Door hun unieke interpretaties van het genre bouwen ze een grote groepen volgers op via de radio en andere kanalen, en laten ze zien hoe countrymuziek ook in Nederland kan wortelen. 

‘Deze wereld is ons thuis’, is een grote hit van Nederlandse bodem door Douwe Bob. >>

Cross-over hit zijn zeer succesvol

In de afgelopen jaren hebben verschillende countryartiesten succesvolle ‘cross-over’ hits gehad. Deze hits combineren countrymuziek met andere genres zoals pop en rock, waardoor ze een breder publiek bereiken. Door samen te werken met Europese artiesten en producenten, openen de Nederlandse countrysterren deuren naar nieuwe markten en leeftijdsgroepen luisteraars.

Countrymuziek eentonig?

Countrymuziek is absoluut geen eentonig genre. Het heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en aangepast aan verschillende stijlen. Artiesten zoals Ilse DeLange en Bertolf laten zien hoe je countrymuziek blendt, waardoor het veel luisteraars aanspreekt.

Bekijk deze video met bluegrass van de Nederlandse singer-songwriter Bertolf >>

Country groeit door bereik op online platforms

De opkomst van digitale streamingplatforms maakt de toegankelijkheid van countrymuziek in Nederland ook groter. Mensen luisteren gemakkelijker naar verschillende genres, omdat je er niets meer voor betaalt. Je maakt dan sneller een uitstapje naar een muzieksoort dat je niet vaak luistert. Hierdoor ontdek je steeds meer nieuwe muziekstijlen en herontdek je ook makkelijker nostalgische muziek zoals Country.

Andere Nederlandse artiesten zoals Miss Montreal, Danny Vera en Rowwen Hèze dragen al jaren bij aan de toenemende populariteit van countrymuziek. Ze hebben speciale plek veroverd in de Nederlandse muziekwereld. 

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Countrymuziek is een genre dat je echt niet mag missen tussen je afspeellijsten. Ga lekker zitten, zet je favoriete countrynummers op en laat je meeslepen door de oprechte klanken van deze tijdloze muziek!

Heb je puberende (klein)kinderen om je heen? Zorg er dan voor dat je een modern muzieklijstje hebt >>

Countrymuziek biedt een unieke luisterervaring die diepgaande emoties, authentieke verhalen en een gevoel van verbondenheid met zich meebrengt. We hebben de stijlen voor je op een rijtje gezet. Misschien is het gesneden koek voor je en anders raden we je aan om met het wat makkelijke country pop te beginnen.

Dit zijn de soorten countrymuziek op een rij:

  • Traditionele country: Dit is de oorspronkelijke vorm van countrymuziek, gekenmerkt door eenvoudige melodieën, akoestische instrumenten en verhalende teksten over het leven op het platteland, liefde en verdriet.
  • Honky-tonk: Een subgenre van traditionele countrymuziek dat populair werd in de jaren 1940 en 1950, vaak gespeeld in bars en danszalen. Honky-tonkmuziek heeft levendige ritmes, prominent pianospel en teksten over hartzeer en drinken.
  • Country rock: Dit genre combineert elementen van countrymuziek met rock-‘n-roll, resulterend in een meer energieke en elektrische geluid. Bands als Eagles en Creedence Clearwater Revival hebben bijgedragen aan de populariteit van country rock.
  • Outlaw country: Dit rebelse subgenre ontstond in de jaren 1970 als reactie op de commerciële aspecten van de countrymuziekindustrie. Outlaw countryartiesten zoals Willie Nelson en Johnny Cash stonden bekend om hun rauwe geluid en teksten over vrijheid en tegendraadsheid.
  • Bluegrass: Afkomstig uit de Appalachen in de Verenigde Staten, is bluegrass gekenmerkt door snelle tempo’s, complexe instrumentale arrangementen en close harmonieën. Artiesten zoals Dolly Parton, Bill Monroe en Alison Krauss zijn iconen in dit genre.
  • Country pop: Dit genre combineert countrymuziek met popinvloeden, wat resulteert in toegankelijke melodieën en commercieel succes. Artiesten zoals Taylor Swift en Shania Twain hebben bijgedragen aan de populariteit van country pop.
  • Neo-traditional country: Dit subgenre, populair in de jaren 1980 en 1990, keert terug naar de traditionele roots van countrymuziek met moderne productietechnieken. Artiesten zoals George Strait en Alan Jackson zijn bekend om hun neo-traditionele geluid.
  • Countryrap: Een meer recente ontwikkeling waarbij rapmuziek vermengd is met country-invloeden. Artiesten zoals Lil Nas X hebben hit nummers die beide genres combineren, zoals “Old Town Road”.

Deze verschillende soorten countrymuziek laten zien hoe divers en evoluerend het genre is, met invloeden uit verschillende tijdsperiodes en culturele achtergronden. Of je nu al een fan bent of nieuwsgierig bent om het genre te verkennen: countrymuziek is het echt waard om te omarmen.

Veel luisterplezier gewenst!

Meer over: