Ga naar de inhoud

Prinses Margriet reikt Geuzenpenning uit aan Afghaanse activist Layla Haidari

Update:
Prinses Margriet reikt Geuzenpenning uit aan Laila Haidari

Prinses Margriet is woensdagmiddag 13 maart aanwezig in de Grote Kerk van Vlaardingen om de Geuzenpenning uit te reiken aan de Afghaanse activist Laila Haidari. De toekenning van deze onderscheiding door Stichting Geuzenpenning is een blijk van waardering voor haar moedige en maatschappelijk relevante werk.

Strijdster ontvangt eerbetoon voor strijd tegen dictatuur

Prinses Margriet woont als lid van Het Koninklijk Huis het programma ter ere van de laureaat bij en reikt persoonlijk de Geuzenpenning uit aan Haidari.

Tijdens het evenement geeft Laila Haidari zelf ook een toespraak en wordt ze geïnterviewd door journalist Thomas Erdbrink, bekend van zijn serie ‘Onze man bij de Taliban‘.

Wie is Laila Haidari?

In haar jeugd verhuisde Haidari (1978) met haar familie van Quetta, Pakistan, naar Iran als vluchteling. Op jonge leeftijd werd ze uitgehuwelijkt en kreeg op 13-jarige leeftijd haar 1e kind. Ze studeerde stiekem film-maken en behaalde een universitair diploma. Nadat ze op 21-jarige leeftijd van haar man was gescheiden, verhuisde ze naar Afghanistan.

In 2020 richtte ze het Mother Educational Centre op. Dit is een onderwijs- en ambachtscentrum voor meisjes en vrouwen in Kaboel, Afghanistan. Het centrum geeft ze de kans om onderwijs te volgen en ambachten. Zoals het maken van kleding, vloerkleden en sieraden, om zo een zelfstandig inkomen te genereren. Dit initiatief startte alleen in een tijd waarin de rechten voor vrouwen en meisjes in Afghanistan juist extra beperkt werden, nadat in 2012 de Taliban opnieuw aan de macht kwam.

Haidari blijft zich uitpreken voor vrede en gelijkheid

Haidari blijft zich uitspreken tegen de aanwezigheid van de Taliban in Afghanistan en tegen de uitsluiting van vrouwen uit het vredesproces van de oorlog in Afghanistan door de Afghaanse regering. En daarvoor verdient ze dit eerbetoon.

  • Haidari is het onderwerp van de documentairefilm Laila at the Bridge uit 2018.
  • Ze werd erkend als 1 van de 100 vrouwen van 2021 door de BBC.

Over Stichting Geuzenpenning

Na afloop van de uitreiking van de Geuzenpenning spreekt Prinses Margriet onder andere met de laureaat en betrokkenen bij Stichting Geuzenpenning.

De stichting reikt sinds 1987 jaarlijks een Geuzenpenning uit aan een hedendaagse vrijheidsstrijder en mensenrechtenactivist. Het is een eerbetoon en ter ondersteuning van hun inzet voor democratie en vrijheid.

  • De stichting is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ontvangers van de Geuzenpenning zijn onder meer individuen zoals Nelson Mandela, Malala Yousafzai, en goededoelen-organisaties zoals Amnesty International en UNICEF.

Bekijk hier nog de beelden van een eerdere uitreiking van Stichting Geuzenpenning in 2022 >>

Bron: Rijksoverheid.

Meer over: