Ga naar de inhoud

Varkens ingezet tegen de Japanse duizendknoop

Update:
Hillegom zet Bonte Bentheimer landvarkens in tegen Japanse duizendknoop

Gemeente Hillegom heeft een innovatieve aanpak om de Japanse duizendknoop te bestrijden: varkens! Deze woekerplant veroorzaakt enorme overlast en schade aan inheemse flora en de infrastructuur in Nederland. Lees hoe de bijzondere varkenssoort, het Bonte Bentheimer landvarken, een actieve rol speelt in het uitroeien van deze invasieve plantensoort.

Bonte Bentheimer landvarken als natuurlijk bestrijdingsmiddel

In het Elsbroekpark in Hillegom zijn onlangs speciale varkens losgelaten om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dit is een plant die bekend staat om zijn woekering. Het is ook een plant die niet makkelijk uit te roeien is. Spit je ze weg, dan schieten ze in een mum van tijd weer als paddenstoelen uit de grond.

De varkens zijn nu in het park uitgezet als natuurlijk bestrijdingsmiddel van deze terrorist onder de planten, omdat ze de wortels van deze plant als een lekkernij beschouwen. Ze zijn dus een natuurlijk bestrijdingsmiddel, omdat ze met hun dagelijkse gewroet de wortels bereiken en deze opeten. Hierdoor gaan de planten dood en verspreiden ze zich niet verder.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

De Japanse duizendknoop is 1 van de 5 woekerplanten die we veel zien in bossen en parken. Het groeit en verspreidt zich supersnel en bereikt met gemak een hoogte van 1 tot 3 meter. Hierdoor verdringen ze inheemse planten en brengen ze schade aan paden, beschoeiingen en perken.

De varkens graven de wortels van de planten uit

Het Bonte Bentheimer landvarken is een varkensras dat bekend staat om zijn liefde voor grondwoelen en vertoont zeer actief graafgedrag. De verwachting is daarom ook dat de varkens de wortels van de Japanse duizendknoop in het Elsbroekpark in ongeveer 5 tot 8 maanden verorberen.

Het initiatief om deze planten te bestrijden met behulp van landvarkens komt van hoveniersbedrijf Van der Put Tuin en Landgoed. Zij boekten elders in het land al succes met dit onconventionele maar zeer duurzame bestrijdingsmiddel.

Het landvarken is geen onbekende bosbeheerder. Hier zijn ze te zien in de Herbertusbossen in Heeze >>

Bron: RTL Nieuws, Omroep West.

Meer over: