Ga naar de inhoud

Woekerplanten: deze 6 wilde soorten kun je beter weren uit je tuin

Update:
woekerplanten, deze planten weren uit je tuin

In de zomer groeien planten sneller door de warme temperaturen. Dus ook het onkruid. En dan is het prima om er even doorheen te gaan met je schoffel. Maar pas wel op: sommige planten trekken zich niet zoveel aan van jouw rondje tuinonderhoud. Die steken nog diezelfde week de kop weer op.

In dit artikel bespreken we welke 6 woekerplanten je het beste kunt weren. Er zijn belangrijke wilde plantensoorten die je in de gaten moet houden. Die heb je liever niet in je tuin. Het zijn de terroristen onder de planten. We mogen het geen onkruid noemen, want ze zijn wel nuttig voor insecten en vogels. Toch is het beter om dieren te lokken met andere plantensoorten.

De 6 belangrijke plantensoorten die je in de gaten moet houden en beter elimineert zijn:

1. De brandnetel

brandnetel

Brandnetels hebben brandharen die irritatie en jeuk op de huid veroorzaken. Ze verspreiden zich snel en overwoekeren andere planten. Brandnetels zie je eigenlijk niet veel in tuinen omdat de meeste mensen van jongs af aan eens met deze stekende planten te maken hebben gehad. Voordeel van deze plant is wel dat je er bijvoorbeeld soep van kunt maken.

De jonge brandnetels zijn makkelijk te verwijderen met een schoffel, de volwassen planten verwijder je beter door ze uit de grond te trekken, met wortel en al. Pas bij het verwijderen goed op voor de stengels met brandharen. Daar zit namelijk zuur in dat in contact met de huid voor blaren zorgt. Verwijder daarom de brandnetels met handschoenen. Je kunt het wieden het hele jaar doen. 

2. De Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop

We hadden dit artikel eigenlijk meteen met de Japanse duizendknoop in huis moeten vallen, want deze plant is echt een ramp voor in je tuin. De exoot, die bekend staat om zijn snelle groei en het vermogen om zich door scheuren en barsten in beton en asfalt te verspreiden, is een echte woekeraar. Het brengt schade toe aan gebouwen en opritten. In het openbaar groen zie je vaak borden staan van de gemeente met de waarschuwing: pluk de Japanse duizendknoop niet! 

In je eigen tuin moet je wel aan de slag, anders woekeren ze je hele tuin door. Het beste verwijder je ze door afgraven. Verwijder de grond rondom de plant en graaf zo mogelijk een paar meter diep de grond uit. Doe de grond in een bak en zeef het. Heb geduld als hij de kop weer opsteekt, neem er echt de tijd voor op de grond echt goed vrij te maken van stengels. Maaien is uit den boze. En ook snoeien is sterk af te raden. De plant moet echt tot diep in de grond worden uitgegraven. 

Het uitgraven kun je het beste doen wanneer de plant groeit (tussen april en oktober). Controleer altijd of er niet een wortel is achtergebleven. Gebruik bij de grotere planten een stevige schep. Let op: Gooi de takken niet op je composthoop maar gooi ze bij het restafval in de container. Dus gooi het ook niet als compost in de GFT-bak. 

3. Het zevenblad

Zevenblad is een hardnekkig onkruid dat zich snel verspreidt en andere planten verstikt. Het heeft sterke wortels en is moeilijk te verwijderen. Zevenblad ziet er wel fris uit, maar het is een saaie plant in je tuin en het verdrukt andere planten. Zevenblad kun je gewoon met blote handen uit de grond trekken, maar dit is niet aan te raden. Het blad breekt snel bij de wortel af en groeit dan weer aan. Toch heeft het wel zin om regelmatiger te wieden omdat je de plant ermee verzwakt. Op termijn merk je dat ze steeds minder vaak terugkomen. De plant is makkelijker te verwijderen na een flinke regenbui. En ook voor deze plant geldt: controleer goed op restanten wortel. Verder is deze plant niet giftig, dus met blote handen aan te pakken. Sterker nog: zevenblad is te eten. Je kunt het koken als spinazie of thee van zetten

4. De heermoes

Heermoes

Heermoes is de dinosaurus onder de wilde planten. Of eigenlijk is het dinosaurusgras. Omdat deze plant het grazen van de dino’s overleefde door extreem snel te groeien en super snel te wortelen. Wanneer je deze kattenstaart uit de grond trekt weet je half niet waar het verder nog meer in de grond zit. Het gaat je nog verbazen tot waar het wortelstelsel doorloopt. En juist wanneer je zo’n tak eruit trekt, wortelt de plant zich nog sneller. 

Net als bij de duizendknoop heeft het ‘gewone schoffelen’ dus geen zin. Heermoes verwijderen kun je het beste doen door de plant te verstikken door bemesting met kalium en fosfor en daarna de grond af te dekken met plastic. Na verloop van tijd raakt de heermoes uitgeput en sterft af. 

5. De haagwinde

Haagwinde

Haagwinde is het pispotje onder de gemene woekeraars. Haagwinde is een klimmende plant en zie je in het openbare groen veel langs spoorwegen. Je ziet ze daar vaak in de hekken zitten. Ze kunnen hele tapijten vormen over heesters. Best een vrolijke plant. Maar door om de gastplanten heen te slingeren verstikken ze die. Dit is dus ook een woekerplant.

De wortels van de haagwinde gaan diep de grond in en maakt dat ze moeilijk te elimineren zijn. Zodra je dus zo’n gezellig ogend pispotje ziet moeten alle alarmbellen afgaan en moet je toch echt meteen aan de bak. Deze plant kun je het beste verwijderen door inspuiting met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel. Uittrekken heeft geen zin want vanuit de afgebroken wortels ontstaan meteen weer nieuwe stekken. 

6. Kweekgras

Kweekgras

Kweekgras is een hardnekkig gras dat snel groeit en zich via ondergrondse wortelstokken verspreidt. Het verstikt andere planten en is moeilijk volledig te verwijderen. Kweekgras voegt niets feestelijks toe aan je tuin. Laat je het staan krijg je in een mum van tijd een tokkie tuintje. Moet je niet willen. Dus pak je spitsvork uit je schuur en spitten maar. Het is best nog wel een taai werkje. De sportschool is er niets bij. Kies dus wel een koele dag uit voor dit tuinklusje.

Probeer zoveel mogelijk wortels mee te krijgen en het gras komt minder snel terug. Er blijft altijd wel iets achter, dat kun je veel makkelijker met de hand doen.

Verwijder onkruid op een diervriendelijke manier

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige van deze planten voordelen hebben, zoals voedselbronnen voor insecten en vlinders. En onthoud goed dat het belangrijk is om onkruid op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Gebruik nooit producten waar bijvoorbeeld glyfosaat in zit! Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is schadelijk voor het milieu en andere planten en dieren in je tuin.

Meer over: