Ga naar de inhoud

Zevenblad (jichtkruid): Vloek van de tuinier, goud voor de keuken

Zevenblad Bron:© Canva. Zevenblad herken je aan de 7 blaadjes op 1 steel..  

Iedere tuinier kent het moment: je buigt je over je zorgvuldig aangelegde perken en daar is het weer. Dat hardnekkige, razendsnelle, onmogelijk-te-verdelgen zevenblad. En je had nog niet zo lang geleden staan wieden. Toch is zevenblad niet helemaal misplaatst in je tuin. Het blijkt goed eetbaar en supergezond. Welkom in de wilde wereld van zevenblad, het onkruid dat eigenlijk een wonderplant is.

Het meest onderschatte kruid van Nederland

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een snelgroeiende, meerjarige plant met, zoals de naam al doet vermoeden, bladeren die vaak uit 7 blaadjes bestaan. Het komt oorspronkelijk uit Europa en werd in de middeleeuwen al door kloosterlingen aangeplant als geneeskrachtig kruid.

De nonnen en monniken gebruikten het vooral als middel tegen jicht, vandaar de oude bijnaam ‘jichtkruid’.

Wat toen nog niet bekend was, is dat zevenblad zich zou gedragen als een groene indringer die zich ondergronds razendsnel verspreidt via wortelstokken.

De voordelen van jichtkruid

  • Bevat veel vitamine C, calcium, magnesium en ijzer
  • Ondersteunt de nieren en de stofwisseling
  • Werkt ontstekingsremmend en licht vochtafdrijvend
  • Groeit overal en is dus kosteloos te oogsten
  • Trekt nuttige insecten aan, zoals bijen

De nadelen van zevenblad

  • Zeer woekerend; moeilijk volledig te verwijderen
  • Kan andere planten in de tuin verdringen
  • Verspreidt zich via wortelrestjes, dus oppassen bij wieden
  • Kan in bloei lijken op giftige schermbloemigen, wat verwarring oplevert bij wildpluk

Soorten en varianten zevenblad

Er bestaat ook een decoratieve variant: Zevenblad ‘Variegatum’, herkenbaar aan zijn witgroen gevlekte blad. Deze versie heeft sierwaarde. Al is ook deze variant niet geheel te vertrouwen als je hem loslaat in de volle grond.

Wat kun je doen met zevenblad?

Salades en pesto’s: De jonge blaadjes zijn fris van smaak en lijken qua aroma op peterselie of wortelloof. Ze zijn lekker in een voorjaarssalade of gemixt in een groene pesto met bijvoorbeeld walnoten, knoflook en olijfolie.

Thee of sap: Gedroogd zevenblad kun je gebruiken voor een kruidenthee. Of verwerk het vers in een groene smoothie met appel, komkommer en wat munt voor een verkwikkend drankje.

Zalf tegen spierpijn: Volgens oude kruidenboeken werd zevenblad ook gebruikt bij spier- en gewrichtsklachten. Je kunt een zalf maken met zevenblad, kokosolie en bijenwas, een natuurlijke remedie voor na het tuinieren.

Omelet met een twist: Fijngehakt zevenblad doet het goed in een omelet. Roerbak het kort met ui voor een voedzame en verrassende toevoeging aan je lunch.

Zevenbladeren bestrijden of benutten?

In plaats van vechten tegen het onkruid, kun je het ook omarmen als voedselbron. Oogsten in plaats van wieden.

Wij zeggen: “Als je het niet kan verslaan, eet het dan op!”

Meer over: