Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Soorten tomaten: 8 verschillende tomaten en waar je ze voor gebruikt

Tomaten, we zijn er dol op. Van een romige tomatensoep tot een lekkere pastasaus, een salade of op de barbecue. Er zijn wel zestig verschillende tomatensoorten. Welke tomaten heb je en waarvoor kan je ze het best gebruiken? 

Dit zijn 8 verschillende tomatensoorten

1. Zongedroogde tomaten zijn lekker voor in een pasta of een couscousgerecht

Zongedroogde tomaten zijn normale tomaten die voor een langere tijd gedroogd zijn in de zon of in de oven. Deze tomaten worden bewaard in olie en vaak worden er extra ingrediënten toegevoegd, waaronder tijm, knoflook, zout en peper. Hierdoor hebben deze tomaten een andere smaak. Gedroogde tomaten worden meestal gegeten als snack tussendoor, in pasta(salades) en couscousgerechten.

2. Cherrytomaten zijn heerlijk door een salade of als gezonde snack

Cherrytomaten of kerstomaatjes zijn friszoete, sappige, kleine tomaatjes. Hoe kleiner de tomaat, hoe zoeter de smaak. Cherrytomaten zijn heerlijk door een salade of als gezonde snack.

TIP: bewaar ze niet in de koelkast, dan verliezen ze hun smaak.

3. Pruimtomaten zijn lekker als basis van een tomatensoep- of saus

Pruimtomaten zijn friszoete tomaten en hebben een kruidige smaak. Ze zijn oranje tot dieprood. Deze pomodori-tomaten hebben een langwerpige vorm en stevig vruchtvlees. Vanwege hun volle smaak worden ze vaak gebruikt als basis van tomatensoep en tomatensaus.

4. Snoeptomaten zijn - hoe kan het ook anders - om van te snoepen 

Snoeptomaten zijn vergelijkbaar met cherrytomaten, alleen ze zijn wat zoeter. Vandaar dat deze tomaten zo heten, deze snoeptomaatjes zijn bedoeld om van te snoepen. Echter, zijn ze ook lekker in een salade of op een stokje met basilicum en mozzarella. Gezonde verjaardagssnack!

5. Trostomaten zijn heerlijk op brood, een burger of in een salade

Trostomaten hangen – zoals de naam al zegt – nog aan een trosje. Trostomaten zitten boordevol smaak omdat ze pas geoogst worden wanneer de hele tros rijp is. Ze zijn lekker in salades met tomaat als hoofdingrediënt. Ook zijn ze lekker op brood, op een burger of in een verse salade.

Tomaten zelf kweken

6. Vleestomaten zijn uitermate geschikt om te vullen

De rode vleestomaat is misschien wel de bekendste van alle tomatensoorten. Hij heeft een lichtzoete smaak. De vleestomaat kenmerkt zich doordat er maar weinig vocht en pitjes inzitten. Door zijn formaat en stevigheid, is de vleestomaat zeer geschikt om te vullen. Een vleestomaat is ook heerlijk op de barbecue!

7. Coeur de boeuf tomaten in een koude salade of een warm gerecht

Coeur de boeuf tomaten zien er anders uit dan alle andere tomaten. Omdat ze van binnen naar buiten zijn gerijpt, hebben ze een andere kleur. Dit kan variëren van groen tot rood. Is de coeur de boeuf tomaat groen? Dan kun je deze het beste verwerken in een salade. Is de coeur de boeuf tomaat rood, dan kan de tomaat in een warm gerecht worden gebruikt.

8. Kumato tomaten zijn het lekkerst in een salade caprese

Ook de Kumato tomaat ziet er anders uit dan de rest. De Kumato tomaat is klein, diepbruin en heeft een intense smaak. Net als de coeur de boeuf tomaat rijpt de Kumato tomaat van binnenuit. Deze tomaat is lekker in een salade caprese, een Italiaanse tomatensalade met mozzarella en basilicum.

Wil je nog meer weten over tomaten dan zijn er ook boeken over tomaten. 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal