Ga naar de inhoud

Verwijder gele en bruine aanslag op je tanden, voor een stralend frisse lach

Update:
aanslag op tanden verwijderen

Een stralende glimlach behouden is 1 van de belangrijkste doelen bij het verzorgen van je tanden. Het is alleen wel een uitdaging om je tanden wit te houden als je veel koffie, thee, of wijn drinkt. In dit artikel geven we tips over het verwijderen van (gele en bruine) aanslag op je tanden.

Verkleuringen en aanslag op je tanden voorkomen doe je zó

Om verkleuring van je tanden te voorkomen, is het belangrijk om te weten dat dranken als thee, koffie en wijn kleurstoffen bevatten die vlekken veroorzaken. Vaak realiseer je je niet dat je dieet direct van invloed is op de kleur van je tanden. Dranken komen direct in contact met je tandglazuur, dat vatbaar is voor vlekken als je het blootstelt aan zure consumpties.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Stoppen met drinken van deze vloeistoffen maakt het leven er niet gezelliger op. Het blijft toch een genot om met een kopje thee of koffie de dag te beginnen. En het is een onderdeel van ons sociale leven: wat app je anders naar een vriend ‘kom je gezellig een glas water bij me drinken?’ 

De grootste boosdoeners van aanslag op je tanden zijn:

  • Koffie is de nummer 1 boosdoener voor tandverkleuring.
  • Tabak is naast koffie de meest voorkomende oorzaak van de gele kleur op tanden.
  • Hoe snel krijg je aanslag op je tanden van thee drinken? Thee veroorzaakt geleidelijk aan verkleuring van je gebit.
  • Rode wijn leidt vaak tot de meer donkere vlekken bij regelmatige consumptie.

Aanslag verwijderen is gelukkig niet ingewikkeld. Dit zijn 4 simpele stappen die jouw tanden fris laten stralen:

  1. Drink water na het consumeren van thee of koffie om kleurstoffen weg te spoelen.
  2. Gebruik een rietje bij het drinken van koffie om direct contact met je tanden te vermijden.
  3. Poets je tanden grondig en regelmatig, maar wacht 30 minuten na het eten of drinken.
  4. Overweeg het gebruik van blekende producten zoals witmakende tandpasta of zuiveringszout, maar met mate om schade aan het tandglazuur te voorkomen.

Nog een paar extra tips tegen verkleuring/aanslag op je tanden:

  • Gebruik een mondspoelmiddel: Spoel je mond met een mondspoelmiddel dat is ontworpen om vlekken te verminderen. Kies voor een mondspoeling zonder alcohol, om uitdroging van de mond te voorkomen.
  • Eet knapperig fruit en groenten: Knapperige vruchten en groenten zoals appels, selderij en wortels helpen tandplak en vlekken te verminderen. Ze fungeren als natuurlijke reinigers voor je tanden.
  • Kauw suikervrije kauwgom: Kauwgom stimuleert de speekselproductie, wat helpt bij het neutraliseren van zuren en het wegspoelen van kleurstoffen. Kies voor suikervrije varianten om tandbederf te voorkomen.
  • Beperk suikerinname: Suiker draagt bij aan de vorming van tandplak en versnelt verkleuring. Beperk de inname van suikerhoudende dranken en snacks om je glimlach helder te houden.
  • Overweeg tandenbleken: Als verkleuringen hardnekkig zijn, overweeg dan professionele tandenbleking onder begeleiding van een tandarts/specialist.
  • Breng een bezoek aan de mondhygiënist: Het regelmatig bezoeken van de mondhygiënist voor reiniging helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en tandplak die je thuis moeilijk bereikt.

Tot slot dit nog: Een stralende glimlach behouden vereist niet alleen zorgvuldige mondhygiëne, maar ook bewuste keuzes in je dieet en levensstijl. Door deze verzorgingstips in acht te nemen, drink je gewoon je favoriete dranken zonder je zorgen te maken over ongewenste vlekken op je tanden. Vergeet niet dat consistentie in tandverzorging en regelmatige bezoeken aan de tandarts en mondhygiënist de sleutel zijn tot een gezonde en stralende glimlach.

Heb je geen last van verkleuring van je gebit, maar durf je niet breeduit te lachen vanwege terugtrekkend tandvlees? Weet dat je met de juiste manier van poetsen dit verbetert. Lees hier meer over in de blog over terugtrekkend tandvlees.

Meer over: