Ga naar de inhoud

Donkere kringen en wallen onder je ogen, 10 tips om ze te bestrijden

Update:
In samenwerking met:

Of het de vorige avond een beetje te laat is geworden, je niet in slaap kon komen of je simpelweg veel te vroeg moest opstaan voor werk: donkere kringen en wallen zijn nooit fijn. Niets verraadt vermoeidheid ook sneller dan donkere kringen en wallen onder de ogen.

Gelukkig zijn er simpele trucjes om die vermoeide blik te bestrijden. In dit artikel delen we 10 effectieve tips om donkere kringen en wallen te verminderen. Van eenvoudige dagelijkse gewoonten tot specifieke huidverzorgingstips, ontdek hoe je jouw uitstraling een oppepper geeft en je er weer fris en jeugdig uit kunt zien.

1. Gebruik een concealer

Een concealer doet wonderen om donkere kringen en wallen te camoufleren. Kies een concealer die past bij je huidskleur en breng deze voorzichtig aan onder je ogen. Dep het zachtjes met je vingertoppen voor een natuurlijk effect.

2. Gebruik koude kompressen

Leg koude kompressen, zoals een zakje bevroren erwten of een koud washandje, voorzichtig op je gesloten oogleden. Dit helpt om zwelling te verminderen en je ogen te verfrissen.

3. Vermijd te veel zout in je dieet

Zout kan vochtophopingen veroorzaken, dus let op je zoutinname. Probeer voedsel te vermijden dat te veel natrium bevat, vooral voor het slapengaan, om te voorkomen dat je ’s ochtends wakker wordt met opgezwollen ogen.

4. Gebruik een slaapmasker

Een slaapmasker helpt om je slaapkwaliteit te verbeteren door je in een donkere omgeving te houden. Hierdoor slaap je dieper en rustiger, wat weer helpt om wallen en donkere kringen te verminderen.

5. Gebruik groene thee

Leg na het gebruik van groene thee de gebruikte theezakjes in de koelkast en leg ze vervolgens op je ogen. Groene thee bevat antioxidanten en kan helpen om de huid te kalmeren en zwellingen te verminderen.

6. Vermijd langdurig staren naar schermen

Te veel blootstelling aan beeldschermen kan spanning op je ogen veroorzaken en de bloedsomloop verminderen. Neem regelmatig pauzes en knipper vaker om je ogen vochtig te houden en vermoeidheid te verminderen.

7. Gebruik een lichte oogmake-up

Gebruik oogmake-up die je ogen oplicht, zoals een lichte oogschaduw of een highlighter onder je wenkbrauwbot. Dit leidt de aandacht af van eventuele donkere kringen.

8. Masseer je gezicht

Een zachte gezichtsmassage, vooral rond je ogen, verbetert de bloedsomloop en helpt vocht afvoeren, waardoor wallen verminderen.

9. Verzorg je huid met een vocht-inbrengende crème

Een goede hydratatie helpt om je huid gezond te houden en zwellingen te verminderen. Gebruik een voch-tinbrengende crème die geschikt is voor jouw huidtype.

10. Gebruik komkommerschijfjes

Plaats plakjes komkommer op je ogen en ontspan gedurende 10-15 minuten. Komkommer bevat antioxidanten en water, wat helpt om je ogen te verfrissen en zwellingen te verminderen.

Meest voorkomende oorzaken wallen en donkere kringen

  • Slaaptekort: Onvoldoende slaap kan leiden tot vochtophoping onder de ogen, wat resulteert in zwellingen en donkere kringen.
  • Genetica: Erfelijke factoren kunnen invloed hebben op de dikte van de huid en het vetgehalte onder de ogen, wat bijdraagt aan het ontstaan van wallen.
  • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verliezen we collageen en vet in de huid, waardoor deze dunner wordt en wallen meer zichtbaar worden.
  • Voeding: Overmatige inname van zout en alcohol leidt tot vochtretentie en zwellingen onder de ogen.
  • Allergieën en irritaties: Hooikoorts, allergieën of blootstelling aan irriterende stoffen leiden tot ontstekingen en vochtophopingen rond de ogen.
  • Stress en vermoeidheid: Langdurige stress en vermoeidheid dragen bij aan een doffe huid en dit verergert wallen.
  • Huidveroudering: Vermindering van elasticiteit en stevigheid van de huid met de leeftijd veroorzaakt de vorming van wallen.

Wat zijn chirurgische mogelijkheden om wallen aan te pakken?

  1. Onderooglidcorrectie (Blepharoplastie): Een veelgevraagde ingreep om overtollige huid en vet onder de ogen te verwijderen. Een ooglidcorrectie helpt bij het verminderen van donkere kringen en verbetert de algehele uitstraling van de ogen.
  2. Vettransplantatie: Lichaamseigen vetweefsel wordt ‘geoogst’ en geïnjecteerd onder de ogen. Deze aanpak herstelt volume en vermindert het uiterlijk van wallen.
  3. Canthopexie: Richt zich op het verstevigen van de buitenste ooghoek (canthus). Kan gecombineerd worden met andere correcties voor een jeugdiger uiterlijk.
  4. Chemische peeling: Verbetert huidtextuur onder de ogen door verwijdering van bovenste huidlagen. Helpt bij het verminderen van fijne lijntjes en egaliseert de huidskleur.
  5. Laserresurfacing: Maakt gebruik van laserlicht om de huid onder de ogen te verbeteren. Vermindert wallen, fijne lijntjes en stimuleert collageenproductie.
  6. Fillers: Injectie van fillers zoals hyaluronzuur onder de ogen. Corrigeert volumeverlies en vermindert het uiterlijk van wallen.

In samenwerking met:

Meer over: