Draai voor klassieke weergave

Statisch haar, hoe komt het en hoe kom je er vanaf?

Je haar springt alle kanten op, behalve de juiste kant. Vooral met kouder weer doet je haar wat het wilt. Statisch haar, hoe kom je eraan en nog belangrijker: hoe kom je ervan af? Met deze tips krijg je je kapsel weer onder controle.

Hoe kom je aan statisch haar?

Statisch haar ontstaat door droogte en wrijving. Zonder dat je je er bewust van bent, neem je elke dag elektronen op. Dat kan zorgen voor een paar schokken bij aanraking en/of statisch haar. In de zomer is de lucht vochtiger, waardoor je haar een dun beschermlaagje van water krijgt. Doordat water elektriciteit geleidt, zorgt deze beschermlaag ervoor dat de elektronen terug de lucht in gaan. In de winter is de lucht droger en heeft je haar geen beschermlaagje. De elektrisch geladen deeltjes blijven daardoor langer aan je haar zitten, wat ervoor kan zorgen dat je statische haren krijgt. Het is een uitdaging om zonder statisch haar de winter door te komen. Dan werken die wollen muts, sjaal en coltrui niet echt mee.

Hoe kom je van statisch haar af? 

Gelukkig zijn er een heleboel creatieve manieren om van statisch haar af te komen. Allereerst is het belangrijk om naar je haarverzorging te kijken. Was je je haar met shampoo? Heel goed, maar doe dit niet elke dag. Gebruik na een shampoo een conditioner om je haar te verzachten en statische haren te vermijden. Laat de föhn en stijltang bij statische dagen in het badkamerkastje liggen. Door je haar natuurlijk te laten drogen en het haar met haarolie in te smeren is de kans op knetterend haar kleiner. Wat ook werkt is om je handen in te vetten met een beetje handcrème en daarna met je handen door je haren te gaan.

Een ongewone tip is het gebruiken van droogtrommeldoekjes. Deze doekjes - die je in de droger doet om te zorgen dat je was lekker ruikt - zorgen dat je haar antistatisch wordt. Wrijf een doekje over je hoofd van haarwortel tot de haarpunten.

Vervolgens is het goed om naar je kleding te kijken. Hoewel je in de winter waarschijnlijk het liefst een wollen trui draagt, zijn wol en synthetische stoffen dol op statisch haar. Om een springende haarcoupe te voorkomen, kun je beter meerdere lagen aantrekken van bijvoorbeeld katoen. Was daarnaast zoveel mogelijk je kleding met wasverzachter. De ingrediënten van wasverzachter zorgen ervoor dat je kleding ontlaadt.

Haal tenslotte de haarlak tevoorschijn. Spray het op je haarborstel voor je je haar kamt en spuit het in je muts of op je sjaal. Nu ben je klaar om te gaan.

Top 10 tips tegen statisch haar

1.    Haarlak in je muts of op je sjaal
2.    Borstel je haar met haarlak
3.    Smeer je handen in met handcrème 
4.    Gebruik conditioner
5.    Gebruik haarolie
6.    Draag geen synthetische/wollen kleding
7.    Wrijf je haar in met droogtrommeldoekjes
8.    Was met wasverzachter
9.    Was niet elke dag je haren
10.  Gebruik geen föhn of stijltang

Hoe kom je van statische kleding af?

Van statische kleding krijg je automatisch statisch haar. Je weet inmiddels dat je beter geen synthetische en wollen kledingstukken kunt dragen, en dat je wasverzachter bij de was moet stoppen. Zo voorkom je dat je kleding statisch wordt. Maar als het eenmaal statisch is, hoe kom je er dan vanaf?

Als je geen haast hebt, dan kun je het kledingstuk in de vriezer leggen. De koude temperatuur zorgt ervoor dat de statische elektriciteit vermindert. Houd er rekening mee dat het daarna nog even op kamertemperatuur moet komen, voordat je een ijskoude trui aantrekt. Bij een zijden kledingstuk kun je op het laatste moment een kledinghanger van ijzerdraad gebruiken. Wrijf ermee langs de gehele binnenkant en je zult merken dat het ontlaadt. Stop het kledingstuk de volgende keer niet in de droger. Een behandeling in de droogtrommel kan ook statische elektriciteit veroorzaken.

Lees ook

Bron: Gezondheidsnet
Auteur: Anouk Bruel