Ga naar de inhoud

Statisch (winter)haar, hoe krijg je het en hoe kom je er vanaf?

Update:
Statisch haar voorkomen

Je haar springt alle kanten op, behalve de juiste kant. Vooral met koud weer doet je haar wat het wil. Statisch haar, ook wel winterhaar genoemd: hoe kom je eraan en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Wat te doen tegen statisch haar? Met deze 12 tips blijft je jouw kapsel in de winter onder controle.

Hoe kom je aan statisch haar?

Statisch haar ontstaat door droogte en wrijving. Zonder dat je je er bewust van bent, neem je elke dag elektronen op. Dat herken je soms aan de kleine schokjes bij aanraking.

In de zomer is de lucht vaak vochtiger, waardoor je haar een dun beschermlaagje van water krijgt. Doordat water elektriciteit geleidt, zorgt deze beschermlaag ervoor dat de elektronen terug de lucht in gaan.

Waarom vooral last in de winter?

In de winter is de lucht droger en heeft je haar een dunnere beschermlaag. De elektrisch geladen deeltjes blijven daardoor langer aan je haar zitten, wat ervoor zorgt dat je statische haren krijgt. De wollen muts, sjaal en coltrui maken het soms nog erger. Het is voor sommigen een grote uitdaging om zonder ontploft kapsel de kou of winter door te komen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Wat te doen tegen haar dat alle kanten op springt 

Er zijn een heleboel creatieve manieren om van statisch haar af te komen.

  • Allereerst is het belangrijk om op je haarverzorging te letten.
  • Was je haar niet elke dag met shampoo.
  • Gebruik naast een shampoo ook regelmatig een conditioner om je haar te verzachten en winterhaar te verminderen.
  • Laat de föhn en stijltang bij koude droge dagen in de kast liggen.
  • Door je haar natuurlijk te laten drogen en het haar met haarolie in te smeren is de kans op knetterend haar veel kleiner.
  • Wat ook werkt is om je handen in te vetten met een beetje handcrème en daarna met je handen door je haren te gaan.

Soorten haartypes en winterhaar

Je haartype speelt ook een rol bij het ontstaan van statisch haar. Alle soorten haartypes reageren verschillend op de invloeden van statische elektriciteit.

Mensen met fijn haar ervaren vaak meer problemen. Fijn haar heeft namelijk de neiging om minder vocht vast te houden, wat de kans op statische elektriciteit vergroot.

Dik en krullend haar is vooral gevoelig bij droog weer. De dikke haardraden veroorzaken dan wrijving, wat resulteert in een ophoping van statische elektriciteit. Krullend haar is vatbaarder vanwege de natuurlijke structuur.

Droog haar is is meestal ook gevoeliger voor winterhaar.

En mensen met vet haar hebben zelden last, omdat vet haar natuurlijke oliën bevat die als een beschermende laag fungeren.

Het begrijpen van je haartype is essentieel om effectieve maatregelen te nemen tegen statisch haar. Zorg voor een haarverzorgingsroutine die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw haartype.

Top 12 tips tegen statisch haar

  • 1. Haarspray in je muts of op je sjaal
  • 2. Borstel je haar en gebruik een haarspray of kam met een metalen kam.
  • 3. Smeer je handen in met handcrème 
  • 4. Gebruik conditioner
  • 5. Gebruik haarolie of aloë vera gel.
  • 6. Draag geen synthetische of wollen kleding
  • 7. Was met wasverzachter
  • 8. Was niet elke dag je haren
  • 9. Gebruik geen föhn of stijltang
  • 10. Drink voldoende water
  • 11. Plaats een luchtbevochtiger in je kamer om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • 12. slaap op een zijden kussensloop

Haal tenslotte de haarspray tevoorschijn. Spray het op je haarborstel voor je je haar kamt en spuit het in je muts of op je sjaal. Nu ben je klaar om te gaan.

Nog 1 ongewone tip: Gebruik droogtrommeldoekjes. Deze doekjes – die je in de droger stopt zodat je dat je was extra lekker ruikt – maken je haar antistatisch. Wrijf een doekje over je hoofd van haarwortel tot de haarpunten.

Vervolgens is het goed om ook naar je kleding te kijken. Hoewel je in de winter waarschijnlijk het liefst een wollen trui draagt, laten deze stoffen je haar omhoog schieten. Om een springende haarcoupe te voorkomen, kun je beter meerdere lagen aantrekken van bijvoorbeeld katoen.

Met deze kennis krijg je nooit meer die gevreesde statische lading! En nu je weet hoe je van statisch haar afkomt, wil je natuurlijk ook weten hoe je van dat statisch geladen bankstel af komt. Lees het in dit artikel : Help, mijn bank is geladen!

Video met instructie tips om van statisch haar af te komen

Bekijk de video met tips van het Kruidvat >>

Hoe kom je van statisch haar af?

Meer over: