Ga naar de inhoud

Kun je van structureel slaaptekort sneller oud worden?


Je weet ongetwijfeld dat slaap belangrijk voor je gezondheid is. Maar wat gebeurt er dan als je langere tijd niet goed slaapt? Word je dan sneller ouder? Kun je van structureel slaaptekort sneller oud worden?

Dit wilde een gebruiker van GoeieVraag weten, en wij zijn in het antwoord gedoken.

Word je van slaaptekort sneller oud?

Als je over een langere periode niet goed slaapt, dan heeft dat een negatief effect op je gezondheid. Sterker nog, je veroudert sneller als je niet genoeg slaap krijgt. De cellen in je lichaam herstellen dan niet genoeg waardoor ze sneller verouderen en afsterven. Dit gebeurt op een hoger tempo dan dat je lichaam weer nieuwe cellen aan maakt. Dit betekent niet dat je op je 40e al als bejaarde door het leven gaat, het heeft wel andere negatieve gevolgen.

Zo heeft celveroudering tot gevolg dat je een hoger risico loopt om bepaalde aandoeningen en ziektes te ontwikkelen. Denk daarbij aan Multiple Scerose, dementie, parkinson, kanker of hart- en vaatziekten.

Wat houdt een slaaptekort in?

Maar wanneer heb je nu eigenlijk een slaaptekort? Volgens onderzoekers heb je al een slaaptekort wanneer je minder dan 7 uur in een nacht slaapt. Zij zagen namelijk dat er na een nacht slaaptekort al een negatief effect in de cellen van de deelnemers te zien was. Gelukkig kun je de schade van een nacht slaap weer makkelijk herstellen door de dag erna wel goed te slapen, maar als je over een langere periode structureel slaaptekort hebt, dan krijgt je lichaam die kans niet. Toch zijn er veel mensen die standaard minder dan 7 uur slapen, omdat zij het druk hebben met werk of te laat opblijven zonder dat ze het doorhebben.

Wil je beter slapen?

Het kan ontzettend vervelend zijn als je moeite hebt met goed slapen. Om je daarbij te helpen, hebben wij veel artikelen met tips geschreven:

Meer over: