Ga naar de inhoud

De wintertijd gaat in: 5 waardevolle slaaptips

Update:
Wintertijd tips

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in. Om 3 uur ’s nachts gaat de klok 1 uur terug. Fijn voor de avondmensen onder ons. Maar het schopt soms ook ons slaapritme in de war.

Wij geven je 5 tips om ook in de winter te slapen als een roosje. 

Wintertijd, hoe zit het ook alweer? Gebruik ezelsbruggetje

Zit je elk jaar weer te twijfelen? Moet de klok nu vooruit of achteruit? In de wintertijd gaat de klok 1 uur achteruit en kun je dus een uur extra slapen. Met de zomertijd gaat de klok 1 uur vooruit en slaap je dus een uur minder. Ondanks dat het niet heel moeilijk is om te onthouden, haal je het toch snel door elkaar.

Er is een makkelijk ezelsbruggetje bedacht om jouw wintertijdklok goed af te stellen:

  • Als het weer achteruit gaat, gaat de klok 1 uur achteruit. Achteruitgaan van het weer betekent dat het kouder wordt.
  • Wordt het weer beter gaat de klok ook vooruit.

Doordat de klok 1 uur achteruit gaat, wordt het ’s ochtends eerder licht en in de avond eerder donker. De wintertijd duurt 5 maanden. De wintertijd gaat in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober in.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet zoveel uurwerken met de hand terug te zetten, de klok je mobiele telefoon gaat vanzelf een uur achteruit.

5 slaaptips voor de wintertijd ingaat

1. Leef met het licht mee

Mensen hebben een bioritme. Dit is een soort biologische klok in onze hersenen. Deze klok wordt gestuurd door de hoeveelheid licht die binnenkomt via onze ogen. Als we 1 uurtje terug in de tijd gaan, heeft dit invloed op je bioritme. Het is dus verstandig, dat wanneer de klok weer achteruit, je een aantal uur voordat je gaat slapen, de lichten alvast wat dimt.

Probeer ook je schermtijd te verminderen voor je gaat slapen. Als je ’s ochtends opstaat, is het wel weer slim om je bloot te stellen aan licht, het liefst aan daglicht. Dus gooi je gordijnen als eerste open en doe zoveel mogelijk lichten aan.

2. Ga een uurtje later naar bed

Sta jij normaal op zondag om 9.00 uur ’s ochtends op? Dan kan het best zijn dat je straks om 8.00 uur al klaarwakker bent. Dat komt omdat het voor je lichaam voelt alsof het een uur later is. Door deze nacht langer op te blijven en een uurtje later naar bed te gaan, fop je je lichaam en slaap je net dat uurtje makkelijker door.

3. Houd je aan een vast ritme rondom ingang wintertijd

Het is belangrijk dat je je zoveel mogelijk aan je vaste slaapritme houdt. Zo went je lichaam sneller aan het ingaan van de wintertijd. Ga de 1e week op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, óók in het weekend. Daarnaast helpt het om elke avond voor het slapengaan een vast ritueel uit te voeren. Neem bijvoorbeeld elke avond op hetzelfde moment een douche of begin op hetzelfde moment met het lezen van een boek. Zo laat je je lichaam alvast tot rust komen en lukt het makkelijker om ontspannen te slapen.

4. Zorg voor een warme slaapkamer

Als je in de winter moeite hebt met slapen, is het slim om eens aandacht te besteden aan de temperatuur van je slaapkamer. In de winter is het belangrijk dat je slaapkamer warm genoeg is. Hier is een simpele reden voor: als je het koud hebt, moet je lichaam harder werken om op te warmen. Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen. Neem een warme douche voor het slapengaan en zorg ervoor dat je voeten lekker warm zijn, door bijvoorbeeld dikke sokken aan te doen. Vergeet natuurlijk niet om de slaapkamer voldoende te ventileren. 

5. Vitamine D

Veel Nederlanders hebben in de winter last van een vitamine D-tekort. Dit komt door te weinig blootstelling aan zonlicht. Een tekort aan vitamine D veroorzaakt slaapproblemen. Vooral als je licht en onrustig slaapt, kan dit door een vitamine D-tekort komen. Extra vitamine D krijg je binnen door het eten van bijvoorbeeld vette vis. Maar je kunt het ook binnenkrijgen door supplementen te slikken. Zorg er daarom voor dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.

10 voordelen van een goede nachtrust

  1. Scherper en alerter tijdens de dag
  2. Geheugen krijgt een boost
  3. Een vrolijkere en positievere levenshouding
  4. Minder vaak ziek
  5. Meer controle over je gewicht
  6. Betere concentratie
  7. Minder stress
  8. Meer zin in seks
  9. Minder snel last van ontstekingen
  10. Langere levensduur

Meer over: