Draai voor klassieke weergave

De wintertijd is ingegaan: 5 waardevolle slaaptips

Op de laatste zondag van oktober is de klok weer een uur achteruit gegaan. Dit betekent dat we een uurtje langer kunnen slapen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar het kan je slaapritme behoorlijk in de war schoppen. Wij geven je vijf tips om ook in de winter te slapen als een roosje.

Hoe zat het ook alweer?

Doordat de klok een uur achteruit is gegaan, wordt het ’s ochtends eerder licht. Maar in de avond wordt het daardoor ook eerder donker. De wintertijd duurt vijf maanden, want zondag 29 maart 2020 gaat de zomertijd weer in.

5 slaaptips voor de wintertijd

1. Leef met het licht mee

Mensen hebben een bioritme. Dit is een soort biologische klok in onze hersenen. Deze klok wordt gestuurd door de hoeveelheid licht die binnenkomt via onze ogen. Als we een uurtje terug in de tijd gaan, kan dit impact hebben op je bioritme. Gelukkig kun je dit zelf een beetje sturen. Zorg ervoor dat je een aantal uur voordat je gaat slapen, de lichten in huis dimt. Probeer ook minder gebruik te maken van beeldschermen, zoals je televisie en je telefoon. Als je ’s ochtends opstaat is het slim om je wel al snel bloot te stellen aan licht, het liefst natuurlijk aan daglicht.

2. Ga een uurtje later naar bed

Sta jij normaal op zondag om 9 uur op? Dan kan het best zijn dat jij dit weekend om 8 uur al klaarwakker bent. Dat komt omdat het voor jouw lichaam voelt alsof het een uur later is. Door deze nacht langer op te blijven en een uurtje later naar bed te gaan, fop je je lichaam en voorkom je dit.

3. Houd je aan je ritme

Het is belangrijk dat je je zoveel mogelijk aan je vaste slaapritme houdt. Zo kan je lichaam zo snel mogelijk na het ingaan van de wintertijd wennen aan je nieuwe ritme. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, óók in het weekend. Daarnaast kan het helpen om elke avond voor het slapengaan een vast ritueel uit te voeren. Neem bijvoorbeeld elke avond op hetzelfde moment een douche of begin op hetzelfde moment met het lezen van een boek. Zo laat je je lichaam alvast tot rust komen, voor je aan je nachtrust begint.

4. Zorg voor een warme slaapkamer

Als je in de winter moeite hebt met slapen, dan is het slim om eens aandacht te besteden aan de temperatuur van je slaapkamer. In de winter is het belangrijk dat je slaapkamer warm genoeg is. Hier is een simpele reden voor: als je het koud hebt, moet je lichaam harder werken om op te warmen. Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen. Neem een warme douche voor het slapengaan en zorg ervoor dat je voeten lekker warm zijn, bijvoorbeeld door dikke sokken aan te doen. Vergeet natuurlijk niet om voldoende te ventileren. 

5. Vitamine D supplementen

Veel Nederlanders hebben in de winter last van een vitamine D tekort. Dit komt door te weinig blootstelling aan zonlicht. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor slaapproblemen. Vooral als je vaak heel licht en onrustig slaapt, kan dit door een vitamine D tekort komen. Extra vitamine D krijg je binnen door middel van het eten van veel vette vis. Maar je kunt vitamine D ook binnenkrijgen door supplementen te slikken.

Heb jij ’s nachts last van rusteloze benen? Helaas is dit meestal niet te genezen of te voorkomen. Je kunt de klachten wel verminderen.

Auteur: Tara Stokdijk