Ga naar de inhoud

Deze theesoorten zijn goed voor je gezondheid

Update:
Thee drinken gezond

Thee is lekker én goed voor je gezondheid. De ene theesoort helpt bij een opgeblazen gevoel, de andere helpt tegen slapeloosheid. Handig om altijd een voorraad van verschillende smaken in huis te hebben. Welke theesoorten zijn het gezondst en welke theesoorten helpen bij welke gezondheidsklachten?

Verschillende theesoorten

Groene en zwarte thee zijn de meest bekende theesoorten, ze zijn gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Zwarte thee zijn gedroogde en geoxideerde bladeren. Groene thee is gemaakt van verse bladeren. Aan deze 2 varianten zijn veel verschillende smaken toegevoegd, zoals bosvruchten, citroen of munt. Groene en zwarte thee (zonder suiker) zijn gezond en het wordt volwassenen dan ook aangeraden om zo’n 3 koppen per dag te drinken. 

Kruidenaftreksels

Er zijn ook theesoorten die eigenlijk geen thee zijn, maar kruidenaftreksels. Deze theesoorten zijn van andere planten gemaakt. Denk hierbij aan rooibos, kamille, venkel of zoethout. Het nadeel van deze theesoorten ten opzichte van de ‘normale’ thee, is dat kruidenaftreksels soms gifstoffen bevatten. Drink ze daarom niet overmatig. Drink thee wel met mate. Het liefst maximaal 3 koppen per dag. 

Theesoorten voor verschillende gezondheidsklachten

De ingrediënten van verschillende theesoorten helpen bij bepaalde gezondheidsklachten. Van hoofdpijn tot een opgeblazen gevoel: kijk hieronder welke theesoort helpt bij welke gezondheidsklacht.

1. Een opgeblazen gevoel

Er zijn verschillende kruiden die een opgeblazen gevoel na een heftige maaltijd verzachten zoals kamille, munt en gemberthee. Deze kruiden werken ontspannend en kalmerend, ook voor je darmflora. Een thee met deze kruiden helpt om klachten als kramp en misselijkheid te verlichten.

2. Een hoge bloeddruk

Zwarte en groene thee werken bloeddrukverlagend. Je moet dagelijks minimaal 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee drinken om hier de effecten van te merken. Deze theesoorten verlagen ook de hoeveelheid slechte cholesterol. 

3. Slapeloosheid

Als je ’s avonds niet goed in slaap komt, nuttig dan kalmerende theesoorten drinken om beter te ontspannen. Wil je sneller in slaap vallen? Drink dan voor het slapen eens een kopje kamillethee, lavendelthee, muntthee of valeriaanwortelthee. Deze kruiden ontspannen, verlichten angst en gaan stress tegen.

4. Opgezette keel of luchtwegen

Tijdens een verkoudheid heb je vaak last van keelpijn of verstopte luchtwegen. Zoethoutthee helpt om deze klachten te verzachten. Zoethout breekt slijm af en zorgt voor een verzachtende laag in de keel waardoor je minder pijn hebt.

5. Blaasontsteking of infectie

Als je last hebt van een blaasontsteking of urineweginfectie, drink dan cranberrythee. Cranberry’s zitten vol antibacteriële eigenschappen die de urinewegen reinigen. Bovendien zitten ze ook vol vitamine C, die het afweersysteem versterkt. Slim: drink groene thee met cranberry van ecologische teelt. Groene thee zorgt voor het afvoeren van verschillende stoffen en bacteriën. 

6. Spierpijn

Paardenbloemthee zit vol ijzer, zink, kalium, magnesium en calcium. Allemaal voedingsstoffen die nodig zijn voor gezonde, sterke spieren en botten. Wanneer je last hebt van spier- of gewrichtspijn, drink je het beste paardenbloemthee. Deze is wel erg bitter, voeg indien gewenst een beetje honing te doen. Gebruik wel goede honing. Kijk uit voor niet EU honing die nep is.

7. Nierproblemen

Heb je nierproblemen of wil je je lichaam ontdoen van afvalstoffen? Dan moet je voor brandnetelthee kiezen. Deze stimuleert de werking van de nieren, waardoor je afvalstoffen sneller afvoert. Bovendien werkt brandnetelthee ontstekingsremmend, waardoor het goed is voor je huid.

8. Afslanken 

Ben je een echte theeleut? Drink dan vooral groene thee. Dit is de meest bestudeerde thee in de academische wereld. Er zitten namelijk talloze gezondheidsvoordelen aan. Het heeft afslankende eigenschappen, is rijk aan antioxidanten en bevat ontstekingsremmende en vochtafdrijvende stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de uitscheidingsorganen beter in staat zijn om gifstoffen te verwijderen.    

Video gemberthee maken voor langere tijd

In 1x voor een langere periode zelfgemaakt gemberthee maken. Bekijk deze video en ontdek hoe gemakkelijk dit kan.

@mainesofficial Gemberthee maken was nog nooit zo makkelijk! 🫖 #tea #kitchenhack #kitchenhacks #teatime #fyp #fy ♬ origineel geluid – Mainès

Meer over: