Draai voor klassieke weergave

Deze theesoorten zijn goed voor je gezondheid

Naast dat thee lekker is, zijn veel theesoorten ook nog eens goed voor je gezondheid. De ene soort helpt bij een opgeblazen gevoel, terwijl een andere kop thee je kan helpen bij slapeloosheid. Handig dus om altijd een voorraad van in huis te hebben. Welke theesoorten zijn het gezondst en welke theesoort helpt bij welke gezondheidsklacht?

Verschillende theesoorten

De meest bekende theesoorten zijn groene en zwarte thee. Die worden gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Zwarte thee wordt van gedroogde en geoxideerde bladeren gemaakt, terwijl groene thee van verse bladeren wordt gemaakt. Aan deze twee varianten kunnen veel verschillende smaken worden toegevoegd, zoals bosvruchten, citroen of munt. Groene en zwarte thee (zonder suiker) zijn gezond en het wordt volwassenen dan ook aangeraden om zo’n drie koppen per dag te drinken.

Kruidenaftreksels

Er zijn ook veel theesoorten die eigenlijk geen thee zijn, maar kruidenaftreksels. Dit omdat ze van andere planten zijn gemaakt. Hierbij moet je denken aan rooibos, kamille, venkel of zoethout. Het nadeel van deze theesoorten ten opzichte van de ‘normale’ thee, is dat kruidenaftreksels plantengifstoffen kunnen bevatten. Daarom kun je er niet onbeperkt van drinken.

Theesoorten voor verschillende gezondheidsklachten

De ingrediënten van verschillende theesoorten kunnen helpen bij bepaalde klachten. Kijk hieronder welke theesoort helpt bij welke gezondheidsklacht.

1. Een opgeblazen gevoel

Er zijn verschillende kruiden die een opgeblazen gevoel na een heftige maaltijd kunnen verzachten. Kamille, munt en gember worden bijvoorbeeld hierbij aangeraden. Deze kruiden werken ontspannend en kalmerend, ook voor het maag-darmkanaal. Een thee met deze kruiden helpt dus om klachten als kramp en misselijkheid te verlichten.

2. Een hoge bloeddruk

Groene en zwarte thee werken bloeddruk verlagend. Je moet dagelijks minimaal drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee drinken om hier de effecten van te merken. Deze theesoorten verlagen ook de hoeveelheid slechte cholesterol. 

3. Slapeloosheid

Als je ’s avonds niet goed in slaap komt, kun je ook kalmerende theesoorten drinken om beter te ontspannen. Een paar theesoorten die erom bekend staan te helpen bij slapeloosheid zijn kamillethee, lavendelthee, muntthee en valeriaanwortelthee. Deze kruiden ontspannen, verlichten angst en gaan stress tegen.

4. Opgezette keel of luchtwegen

Tijdens een verkoudheid kun je flink last hebben van keelpijn of verstopte luchtwegen. Zoethoutthee kan helpen om deze klachten te verzachten. Zoethout breekt slijm af en brengt een verzachtende laag in de keel waardoor je minder pijn hebt.

5. Blaasontsteking of infectie

Als je last hebt van een blaasontsteking of urineweginfectie, dan kun je het beste cranberrythee drinken. Cranberry’s zitten vol antibacteriële eigenschappen die de urinewegen reinigen. Bovendien zitten ze ook vol vitamine C, die het afweersysteem versterkt. 

6. Spierpijn

Paardenbloemthee zit vol ijzer, zink, kalium, magnesium en calcium. Allemaal voedingsstoffen die nodig zijn voor gezonde, sterke spieren en botten. Wanneer je last hebt van spier- of gewrichtspijn kun je daarom het beste paardenbloemthee drinken. Deze is wel erg bitter, dus het kan helpen om er een beetje honing bij te doen.

7. Nierproblemen

Heb je nierproblemen of wil je je lichaam ontdoen van afvalstoffen? Dan moet je voor brandnetelthee kiezen. Deze stimuleert de werking van de nieren, waardoor afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd. Bovendien werkt brandnetelthee ontstekingsremmend, waardoor het goed is voor je huid.

 Auteur: Quirine Brouwer