Draai voor klassieke weergave

Hoe kom ik van mijn keelpijn af

In samenwerking met:

De herfst is weer in volle gang en dat betekent dat het griepseizoen is aangebroken. Ook het verkoudheidsvirus slaat om zich heen en deze kwaal gaat vaak gepaard met keelpijn en een keelontsteking

Keelpijn gaat net als alle andere verkoudheidsverschijnselen vanzelf weer over. Toch kan de pijn erg hinderlijk zijn. Op Margriet.nl vind je gelukkig allerlei tips die verlichting bieden.

1. Rust tegen infectie

De beste remedie bij griep, verkoudheid en keelontsteking is rust. Daardoor kan je lichaam alle energie leveren die nodig is om de infectie te bestrijden en dat zorgt ervoor dat je snel van je klachten af bent. Kun je jezelf echt onmogelijk ziekmelden? Probeer dan buiten je verplichtingen om zoveel mogelijk extra bedtijd in te lassen. Bijvoorbeeld door direct na je werk een dutje te doen. Probeer daarnaast bij voorkeur gemiddeld acht tot tien uur per nacht te slapen. 

2. Honing of limoen bij keelpijn

Keelpijn is vaak ’s ochtends op zijn hoogst. Dit komt omdat je keel na het slapen heel droog is. Door je keel regelmatig te spoelen verzacht je de irritatie en spoel je bacteriën weg. Drink daarom minimaal acht tot tien glazen water per dag. Soms helpt het om wat honing, of limoen toe te voegen aan het water of in je thee. Deze producten bevatten waardevolle stoffen die voor extra verlichting kunnen zorgen. Limoen levert bovendien extra vitamine C op, wat goed is voor je weerstand. Je kunt je keel tussendoor ook smeren door op een keelpastille te zuigen. 

3. Gorgelen tegen keelpijn

Je kunt je keel ook smeren door te gorgelen met zout water. Doe hiervoor een halve theelepel zout in een kopje warm water en laat dit goed oplossen. Laat deze substantie ongeveer dertig seconden in je keel ‘klokkend spoelen’. Op die manier kan het water alle geïrriteerde gebieden goed bereiken. De achterkant van je keel is het vaak het meest ontstoken, beweeg daarom je hoofd naar achter om dit gevoelige gebied toch te bereiken. Let wel, als je dit te vaak doet droogt je keel uit door al het zout. Beperk het gorgelen daarom tot maximaal drie keer per dag. 

4. Warme nek

Een sjaal of een warm kompres kan ook verlichting bieden bij keelpijn. Warmte in je nek ontspant de spieren. Het haalt daardoor niet alleen de pijn weg, het stimuleert ook de bloedcirculatie waardoor de zwelling op je keel wat afneemt. Een warm kompres kun je ook zelf maken door een oude sok halfvol te vullen met rijst en twee minuten op te warmen in de magnetron. Het is wel belangrijk om een aantal richtlijnen, net als bij het gebruik van een kersenpitkussen, te volgen:

Richtlijnen kersenpitkussens

  1. Warm nooit een beschadigd exemplaar op
  2. Blijf bij de magnetron tijdens het opwarmen
  3. Houd de tijd van de magnetron in de gaten (eventueel in meerdere opwarmbeurten)
  4. Leg het kompres op een schoon bord om schroeiplekken etc. te voorkomen
  5. Wees extra alert bij baby’s of personen met een handicap i.v.m. warmte prikkels
  6. Let op of de hoes/sok ook magnetron-bestendig is

5. Stomen bij verkoudheid

Tenslotte is het bij keelpijn goed om regelmatig even je gezicht te stomen door met je hoofd boven een bak heet water te gaan hangen. Leg een thee- of handdoek over je hoofd voor het optimale effect. Doordat je natte lucht (stoom) inademt, hydrateer je je keel en verlicht je de druk in je bijholtes. Eventueel kun je pepermuntolie of eucalyptus aan het water toevoegen voor een extra heilzaam effect.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl

In samenwerking met: