Ga naar de inhoud

Beschermt vet in je bloed tegen astma, eczeem en allergieën?


Volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gebleken dat personen met een hoger niveau van vetten in het bloed minder kans hebben op allergische aandoeningen zoals eczeem en astma. De vetten hebben een dempend effect op genen die van invloed zijn op allergische reacties, waardoor deze minder actief zijn.

Lees hier hoe dit precies zit, wat de voordelen van vet eten zijn en wat de verschillen zijn tussen verzadigd en onverzadigd vet.

Beschermt vet in bloed tegen astma, eczeem en allergieën?

Het was al bekend dat bloedvetten, zoals triglyceriden en cholesterol, het gedrag van immuuncellen kunnen beïnvloeden. In een recente studie is nu aangetoond dat deze vetten de activiteit van genen – die een cruciale rol spelen bij allergieën – onderdrukken. Hierdoor vinden allergische reacties minder snel plaats.

Voor het onderzoek werden de actieve genen in immuuncellen bij meer dan 3.200 mensen onderzocht. Al snel ontdekten de wetenschappers dat dit er meer dan 17.000 waren, ontzettend veel! Vervolgens identificeerden ze stap voor stap welke genen precies door bloedvetten worden beïnvloed. Ze kwamen uiteindelijk uit bij een groep genen die allergische reacties veroorzaakt. Met een geavanceerde analysemethode, waarbij ze de bloedspiegels van vetten, de activiteit van genen en bekende genetische verschillen tussen mensen combineerden, konden de onderzoekers bewijzen dat vet in ons bloed ons beschermt tegen astma, eczeem en allergieën.

Hoogleraar Biomedische Datawetenschappen, Bas Heijmans, verklaart dat dit betekent dat patiënten met ernstige allergieën baat kunnen hebben bij extra triglyceriden en de vetzuren die ze bevatten. Er is nog wel wat extra onderzoek nodig. Dit onderzoek moet aantonen of het de gezonde, onverzadigde vetzuren of de ongezonde, verzadigde vetzuren zijn die deze gunstige effecten veroorzaken. Het is ook nog onduidelijk hoe vetten het gedrag van immuuncellen op deze manier beïnvloeden. Of een hoger vetgehalte in je bloed daadwerkelijk helpt tegen astma, eczeem en allergieën helpt, is dus nog niet helemaal zeker. Maar de kans is wel heel groot! Lees snel welke voordelen vet eten nog meer heeft en wat de verschillen zijn tussen verzadigde en onverzadigde vetten.

Voordelen van vet eten 

Het is goed om regelmatig wat vets te eten. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding. Hier zijn enkele voordelen van het eten van vetten:

  1. Vetten zijn een goede bron van energie en helpen bij de stofwisseling: een soort energieleverancier. 
  2. Absorptie van nutriënten: Vetten helpen bij de absorptie van bepaalde vitamines, waaronder A, D, E en K, die niet door het lichaam zonder vet kunnen worden opgenomen.
  3. Sommige vetten, zoals omega-3-vetzuren, zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en kunnen bijdragen aan een betere concentratie. 

Wat is verzadigd vet en waar zit het in?

Verzadigd en onverzadigd vet zijn 2 soorten vetten die in onze voeding voorkomen en die op verschillende manieren invloed hebben op onze gezondheid. Verzadigd vet is een type vet dat in vaste vorm aanwezig is bij kamertemperatuur en dat veelal wordt aangetroffen in dierlijke producten zoals vlees, kaas, room, boter en volle melk. Het is ook aanwezig in bepaalde plantaardige oliën, zoals kokosolie en palmolie.

  1. Vlees: varkensvlees, rundvlees en lamsvlees
  2. Zuivelproducten: melk, kaas, room en boter 
  3. Bakkerijproducten: gebak, koekjes en gebakjes 
  4. Fast food: fast food, zoals hamburgers, frietjes en milkshakes
  5. Vette snacks: chips, gebakken snacks en andere verwerkte levensmiddelen 

Wat is onverzadigd vet en waar zit het in?

Onverzadigd vet is een type vet dat zich op kamertemperatuur in vloeibare vorm bevindt. Het wordt aangetroffen in veel plantaardige oliën, zoals olijfolie, avocado-olie, canola-olie en pinda-olie, en in bepaalde vette vissoorten, zoals zalm, makreel en sardines. Er zijn 2 soorten onverzadigde vetten: monounsaturaten en polyunsaturaten. Monounsaturaten, zoals oliezuur in olijfolie, kunnen helpen bij het verlagen van de slechte cholesterol (LDL-cholesterol) en het verbeteren van de goede cholesterol (HDL-cholesterol) in het bloed. Polyunsaturaten, zoals omega-3- en omega-6-vetzuren, zijn belangrijk voor een gezonde hersenfunctie en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

  1. Noten: amandelen, walnoten, hazelnoten en cashewnoten
  2. Zaden: lijnzaad, chiazaad en pompoenzaad 
  3. Avocado’s
  4. Vette vis: vissoorten zoals zalm, makreel en sardines 
  5. Plantenoliën: olijfolie, canola-olie en avocado-olie 

Meer leuke tips en weetjes om te lezen: 

Meer over: