Ga naar de inhoud

Nederland krijgt beste MRI-scanner ter wereld


Over 3 jaar is in Nederland de krachtigste MRI-scanner ter wereld beschikbaar. Hiermee kunnen onderzoekers delen van het menselijk lichaam zoals de hersenen, nog gedetailleerder in kaart brengen en ziektes beter opsporen. Het apparaat, gefinancierd met een subsidie van 19 miljoen euro, wordt geplaatst op het terrein van het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Lees hier meer over deze scherpste MRI-scanner.

Scherpste MRI-scanner ter wereld 

De krachtige scanner is een van de 9 projecten die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap worden gefinancierd om wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. Een bedrag van 140 miljoen euro wordt toegewezen aan deze projecten. Hoogleraar Tom Scheenen, lid van het Dynamic-consortium dat de nieuwe scanner ontwikkelt, is zeer verheugd over het nieuws: “Dit is fantastisch nieuws. Een dergelijke scanner bestaat nergens ter wereld. Het zal Nederland en de universiteiten die erbij betrokken zijn echt op de kaart zetten.”

Wat kan een MRI-scanner allemaal?

Een MRI-scanner is een medisch apparaat dat afbeeldingen maakt van het menselijk lichaam, zoals organen en weefsels. Dit doet de scanner door gebruik te maken van radiogolven en magneetvelden. Met behulp van deze technologie produceert een MRI-scanner gedetailleerde afbeeldingen van bijvoorbeeld de hersenen, ruggengraat, hart, buik en ledematen. De afbeeldingen kunnen artsen helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van een geschikte behandeling. Daarnaast wordt de scanner ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om meer te leren over de anatomie en functies van verschillende delen van het lichaam.

Magneetsterkte van 3 tesla naar 11,7 tesla

Al jarenlang worden MRI-scanners wereldwijd gebruikt in ziekenhuizen en universiteiten. Met behulp van radiogolven en magneetvelden kunnen artsen en wetenschappers beelden maken van het menselijk lichaam, waaronder organen en weefsels. Er bestaan verschillende magneetsterktes, ook wel tesla genoemd. “In ziekenhuizen varieert de magneetsterkte meestal tussen de 1,5 en 3 tesla”, vertelt Scheenen. “De huidige recordhouder staat in Parijs en heeft een magneetsterkte van 11,7 tesla. Sterker dan dat is niet mogelijk met de traditionele methode.” 

Nieuwe supergeleider zorgt voor doorbraak

Nieuwe technologie maakt het mogelijk om een MRI-scan te bouwen die nog sterker is dan de sterkste die nu in Parijs staat. Dit komt door een nieuwe supergeleider die veel meer stroom door eenzelfde hoeveelheid kabel kan sturen. Het apparaat met een magneetsterkte van 14 tesla is naar verwachting even groot als de scanners die in ziekenhuizen staan. Scheenen vertelt dat het apparaat voornamelijk voor wetenschappelijke doeleinden wordt gebruikt. Het geeft waarschijnlijk meer inzicht in specifieke delen van het menselijk lichaam, zoals de hersenen, en kunnen helpen bij het identificeren van aandoeningen zoals depressies.

Lees ook:

Meer over: