Ga naar de inhoud

Zonder jas naar buiten: dit zijn de risico’s

Update:

Als je in Nederland woont, is het zelfs in de mildere maanden van het jaar, noodzakelijk om met een jas aan naar buiten te gaan. In ons klimaat met koud, nat weer en harde wind is de juiste jas een must om warm en comfortabel te blijven.

Lees verder waarom een jas een noodzaak is in Nederland, en hoe je de juiste kiest..

Risico’s wanneer je geen jas draagt

Wanneer je geen jas draagt tijdens de koudere dagen of in slechter weer, loop je het risico op onderkoeling. Dit kan leiden tot verkoudheid, griep, of zelfs ernstigere gezondheidsproblemen zoals longontsteking of hart- en vaatziekten. Daarnaast kan blootstelling aan de kou ook pijn of stijfheid veroorzaken in spieren en gewrichten. Het is daarom goed om altijd geschikte kleding te dragen, waaronder een jack, om jezelf te beschermen. Dit is vooral belangrijk voor ouderen, medisch kwetsbare mensen zoals personen met een verzwakt immuunsysteem. 

Voor elk seizoen een passende jas

Het is handig om verschillende soorten jassen te dragen afhankelijk van het seizoen en het weer. Denk ook aan de lengte van het jack. Langere jassen zijn beter met koud weer, omdat ze meer bedekking bieden en je benen warm houden. Kortere jassen zijn beter voor milder weer, omdat ze beter ademen en je niet beperken in je bewegingen. Een geschikte jas moet goed passen en gemaakt zijn van isolerend materiaal. Deze moet ook waterafstotend en winddicht zijn, zodat je niet nat wordt in de regen of sneeuw. 

Aanbevelingen voor de verschillende seizoenen:

  • Winter: tijdens de winter is het fijn om een warme en waterdichte jas te dragen, zoals een donsjas of gewatteerde parka. Deze jassen beschermen tegen de koude wind en de regen. Voor de echt koukleums: draag een ski jack! Deze zijn meestal waterdicht, ademend en voorzien van extra functies zoals binnenzakken en verstelbare capuchons.   
  • Lente: tijdens de lente kun je overstappen op een dunnere jas, zoals een windbreker of trenchcoat. Dit zijn lichte jassen die beschermen tegen de wind en de regen, maar niet te warm zijn voor de grotendeels milde temperaturen in de lente. Een spijkerjas kan ook in dit seizoen. Deze jassen zijn functioneel tijdens mild weer en bovenden modieus.  
  • Zomer: tijdens de warme zomerdagen is het meestal niet nodig om een jack te dragen. Alleen als het af en toe regent of er koude wind waait, is het aan te raden om een regenjas of zomerjas bij de hand te hebben. Zomerjassen zijn vaak gemaakt van stoffen zoals katoen of linnen en bieden bescherming tegen de zon en eventuele lichte regenbuien.  
  • Herfst: tijdens de herfst kun je weer overstappen op een dikkere jas, zoals een parka, regenjas of lederen jack. Deze jassen zijn meestal gevoerd en bieden warmte en bescherming tegen onstuimiger weer. Het weer in de herfst is vaak wisselvallig en koud, dus een dikkere jack is nodig om warm te blijven.

Extra tips

Het regelmatig bezoeken van een sauna kan de weerstand verbeteren door het versterken van het immuunsysteem. Draag warmere kleding, meerdere lagen over elkaar en beschermende accessoires zoals sjaals, handschoenen en mutsen bij koud weer.

Wees voorbereid

Houd er rekening mee dat dit algemene aanbevelingen zijn en dat het altijd belangrijk is om te kijken naar de specifieke weersomstandigheden op elk moment. Het dragen van een jas is nodig om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Het is ook van belang voor de veiligheid, laat altijd een jas in de auto liggen voor het geval je met autopech komt te staan. 

Het dragen van een jas is essentieel voor onze gezondheid, veiligheid en comfort. Dus volgende keer als je naar buiten gaat, denk eraan om je jas mee te nemen! Al is het maar voor een korte wandeling, het is beter om op de veilige en verstandige manier te handelen.

Meer over: