Draai voor klassieke weergave

Hoe kom ik van het snurken af?

Je partner vergelijkt je gesnurk met een kettingzaag die een heel bos omzaagt en is gedwongen om ’s nachts steevast oordopjes te dragen. Of misschien ben jij zelf degene die niet meer kan slapen door het 'boompje zagen' van je partner. Hoe zorg je ervoor dat het snurken stopt?

Libelle.nl geeft je tips om het snurken te voorkomen.

7 tips tegen snurken:

1. Mondje dicht

Wanneer je door je mond ademt, raakt de ingeademde lucht de achterkant van je keel. Dit veroorzaakt het typische snurkgeluid. Het klinkt heel makkelijk, maar het is in praktijk best lastig om je mond tijdens het slapen dicht te houden. Je kunt dan kiezen om een kinband aan te schaffen, die zorgt ervoor dat je mond op zijn plek blijft. 

2. Luchtbevochtiger

Een andere veroorzaker van het gesnurk zijn allergieën. Afhankelijk van het seizoen, is een droge lucht venijn voor snurkers. Daarom kan het helpen om een luchtbevochtiger in je slaapkamer aan te zetten. Op die manier kan je snurken minimaliseren.

3. Snurken door verstopte neus

Verkouden? Grote kans dat je dan gaat snurken. Zodra je neus dicht zit, ben je vaak gedwongen om door je mond te gaan ademen. Zoals bij tip 1 al aangegeven, is dit juist een veroorzaker van snurken. Daarom is het bij verkoudheid slim om een zoutspray te gebruiken voordat je gaat slapen. Hiermee verwijder je stof en allergenen uit je neushaartjes, waardoor je vrijer kunt ademen. Niet alleen een verkoudheid kan een verstopte neus veroorzaken. Ook roken en alcohol kunnen de aanstichters zijn. Vind je het lastig om hiermee meteen te stoppen? Probeer dan in ieder geval vier uur voordat je je bed induikt, niet meer te roken of te drinken.

4. Bromelia ananas plant

Wil je het snurken helemaal verbannen? Koop dan een Bromelia ananas plant. Deze plant geeft zuurstof af, waardoor je nog beter slaapt. En zo’n ananas staat ook nog eens heel gezellig in je slaapkamer.

5. Dieet tegen snurken

Wanneer je te veel vetophoping rond je hals hebt, is de kans groter dat je snurkt. Bij overgewicht worden de wanden van de keelholte namelijk dikker. Het kan daarom helpen om een paar kilo kwijt te raken om het vet rondom je hals te verminderen.

6. Bitje tegen overbeet

Een ander hulpmiddel is een bitje. Als je last hebt van overbeet is de kans groot dat je tong tijdens het slapen naar achteren valt. Dit kan je luchtwegen in de weg zitten en resulteert vaak weer in gesnurk. Zo’n bitje kan de oplossing zijn. Deze kun je laten maken bij de tandarts, maar ook online bestellen.

7. Slapen met een tennisbal

Veel mensen vinden het prettig om op hun rug in slaap te vallen. Om snurken te voorkomen, kun je beter op je zij gaan liggen. Rol je ’s nachts weer terug op je rug? Dan kan een kussen naast je helpen. Een kussen bemoeilijkt het omrollen zodat je op je zij blijft liggen. Een ander slim trucje, waar je wellicht wel eens van gehoord hebt, is de tennisbal. Als je deze in je pyjama aan de achterkant vastnaait, is de kans klein dat je weer op je rug gaat liggen. De tennisbal dwingt je als ware om op je zij te gaan liggen! 

Heb jij geen last van een snurkende partner, maar kun je moeilijk in slaap komen? Met deze vijf slaaptips ben je in een mum van tijd in dromenland.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Libelle.nl