Ga naar de inhoud

Herfstdip voorkomen? Zó kom jij de donkere dagen met gemak door

Update:
Herfstdip tips

Het wordt elke dag weer sneller donkerder en kouder buiten. Je moet er maar van houden. Veel mensen zien er erg tegenop en sommigen krijgen er zelfs een serieuze herfstdip van.

7 tips om een herfstdip te voorkomen

We gaan er minder op uit en brengen meer tijd op de bank door. Niet gek, dat een herfstdip dan al snel op de loer ligt. Met de tips van Margriet.nl kun je zo’n dip voorkomen óf verhelpen. Want het zou zonde zijn als je door de herfstdip niet van dit prachtige seizoen kunt genieten.

Oorzaken van een herfstdip of winterdepressie

Hoe komt het dat vele mensen zich depressiever voelen bij slecht weer? Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft in het najaar last van een herfstdip. Het is helemaal niet gek als jij er ook last van hebt. De oorzaak van zo’n dip heeft volgens onderzoekers hoogstwaarschijnlijk te maken met de verandering van het licht. Hierdoor raakt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine ontregeld.

Omdat je dit hormoon nodig hebt voor een regelmatig slaapritme en een goed humeur, kan dit de oorzaak zijn van een herfstdip. 

Een herfstdip herkennen

Een herfstdip herkennen kan lastig zijn. Je kunt namelijk last hebben van somberheid of echt van een seizoen dip. Er zijn een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je moe
  • Je bent lusteloos
  • je hebt hebt last van vreetbuien
  • je voelt je somber en/of chagrijnig
  • Hoeveel je ook slaapt of uitrust, de moeheid lijkt maar niet weg te gaan

Herken je jezelf in de bovenstaande punten? Dan heb je misschien last van een (beginnende) herfstdip. Kom dan wel in actie om een echte serieuze winterdepressie te voorkomen. Hoe eerder je uit de dip komt, hoe beter. De onderstaande tips helpen.

7 tips om een herfstdip te voorkomen

1. Omarm het daglicht

Een herfstdip komt vooral voort uit een gebrek aan daglicht. Zorg er daarom voor dat wanneer het wél licht is, je zoveel mogelijk daglicht meepakt. Maak tijdens de lunchpauze een wandeling en zit overdag bij het raam. Voel je je vooral somber tijdens donkere dagen? Dan kan lichttherapie ook een oplossing zijn.

2. Zorg voor gezonde snacks in huis

Het verstoorde ritme van ons lichaam zorgt ervoor dat je meer zin hebt in eten. Als je het moeilijk vindt om de verleiding om te snacken te weerstaan, zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg gezonde snacks in huis hebt. Denk hierbij aan fruit, groente, noten of één van de snacks uit deze lijst met ideeën.

3. Beweeg genoeg

Van bewegen word je gelukkig: dan maak je namelijk het gelukshormoon dopamine aan. Sporten is daarom hét medicijn tegen stress en lusteloosheid. Maak iedere dag een wandeling, doe wat oefeningen of breng een bezoekje aan de sportschool. Is sporten niet jouw ding? Met deze 16 tips kun je meer bewegen zonder dat je hoeft te sporten en toch ongemerkt in een herfstdip belandt.

4. Blijf leuke dingen doen

Je hebt op natte, koude dagen waarschijnlijk weinig zin om eropuit te gaan. Toch kun je dit beter wel doen om te voorkomen dat de eenzaamheid erin sluipt. Als je leuke plannen maakt, heb je ook iets om naar uit te kijken. Denk aan een avondje lekker bijkletsen met vriendinnen of een leuke filmavond.

5. Houdt een ritme vast

Hoe verleidelijk het ook is om tot 11 uur ’s ochtends in je bed te blijven liggen, je doet je lichaam er geen plezier mee. Ook door het thuiswerken kan het lastig zijn een ritme vast te houden. Maar hoe ‘normaler’ je blijft leven, hoe makkelijker het voor je lichaam is om zich aan te passen aan het nieuwe seizoen.

6. Eet op tijd

Door de verschuiving in lichturen kan het zijn dat je de neiging krijgt om op andere tijden te gaan eten. Je gaat later ontbijten (wanneer het licht is), en hierdoor ook later lunchen en dineren. Maar dit kun je beter niet doen: hoe later je ’s avonds eet, hoe meer je maag en darmen ’s nachts aan het werk moeten, en hoe meer je nachtrust verstoord wordt. Je kunt je het beste aan de tijden houden waarop je normaal ook eet.

7. Geniet van de herfst

Het is altijd een beetje balen wanneer de warme zomer voorbij is en we weer moeten wennen aan regen, kou en donkere dagen. Maar dat is niet alles wat het najaar te bieden heeft: er zitten ook zoveel mooie kanten aan dit seizoen. Het is gezellig, want iedereen is vaker thuis. De natuur is prachtig, met de vele herfstkleuren, paddenstoelen en herfstige geur. Je kunt weer pepernoten eten en warme chocolademelk drinken, én genieten van de prachtige herfstmode. Nog niet overtuigd? Hier lees je waarom de herfst zo fijn is.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

Meer over: