Ga naar de inhoud

‘Leer af dat je als vrouw elkaars concurrent bent’


Een recent onderzoek wijst uit dat vrouwen gedurende de hele geschiedenis complexe relaties met elkaar hebben gehad, gekenmerkt door zowel concurrentie als samenwerking. Hetzelfde geldt uiteraard voor de mannen. Toch heeft de laatste tijd op social media vooral de concurrentie en samenwerking van vrouwen voor commotie gezorgd. Lees hier waarom.

Amber Heard heeft een concurrent

Een goed voorbeeld is de rechtszaak rondom Amber Heard en Johnnie Depp in Fairfax County van 11 april tot 11 juni in 2022. De gemoederen op social media liepen hoog op. Ze had in een artikel in de Washington Post melding gemaakt van het feit dat ze slachtoffer was van huiselijk- en seksueel geweld. Vervolgens werd ze door haar ex, de populaire acteur Johnnie Depp aangeklaagd voor smaad. De publieke opinie keerde zich tegen Amber Heard. Opvallend was vooral dat heel veel vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld en seksueel geweld zich tegen haar keerden.  

Concurrent? Ho maar

Sociologe Dr. Nicole Bedera, die gespecialiseerd is in seksueel geweld zaken, vertelt op Twitter dat ze een proefschrift in een conservatieve staat heeft uitgevoerd. Veel van de conservatieve slachtoffers die ze sprak stonden erop dat ze hen moest geloven en geen andere vrouwen. “Als andere vrouwen zich uitspreken zijn ze bang dat het hun geloofwaardigheid verpest”, aldus Bedera. Ze kaartte ook een ander probleem aan. “Overlevenden zijn experts in ‘hun’ ervaring, maar niet noodzakelijkerwijs van ‘alle’ ervaringen van gendergerelateerd geweld. En sommigen zullen de verhalen van andere overlevenden bepalen op basis van hoe vergelijkbaar ze zijn met die van henzelf.” Voor Bedera is het absoluut niet verrassend dat veel vrouwen Depp verdedigen. “Helemaal niet. Het is volledig in overeenstemming met de academische literatuur over hoe (veel) vrouwen reageren op onthullingen van seksueel geweld – vooral als ze een relatie hebben met een dader”, zegt ze.

Onderlinge verbondenheid

Bij andere internationale vrouwenbewegingen – die belangen van vrouwen verdedigen – is ook een heel ander beeld te zien. Bij groepen als ‘The Women’s Coalition’, die zich inzetten voor een nieuw familierecht systeem, waar vrouwen niet op grote schaal gediscrimineerd worden en hun kinderen kwijt raken’ als ze huiselijk geweld, kindermishandeling of andere vormen van geweld melden’ geldt een grote onderlinge verbondenheid. Vrouwen zetten zich voor elkaar in en de overwinning voor 1 wordt door alle vrouwen met elkaar gevierd en gedeeld. Hetzelfde geldt voor groeperingen als Mothers Against Coercive Control and Violence (MACCAV) en gebedsgroepen op social media zoals Children without Mothers – Mothers without their babies. 

Jamie Lee Curtis – ook een concurrent

Een groot voorbeeld van onderlinge solidariteit onder vrouwen is actrice Jamie Lee Curtis. Na de Golden Globe Awards van 2023 deelden duizenden vrouwen de afbeelding van de actrice Jamie Lee Curtis en Michelle Yeoh met een krachtige boodschap: ‘Deconditieer en leer af wat je bent gaan denken: dat vrouwen je concurrentie zijn’. Gedeeld werd een foto van Jamie Curtis, die – van blijdschap – uit haar dak gaat als de 60-jarige actrice Michelle Yeoh de Golden Globe wint. Yeoh heeft 40 jaar gewacht om een hoofdrol te bemachtigen in een Hollywood-film. Ze werd verkozen tot beste actrice in een komedie voor haar hoofdrol in ‘Everything Everywhere All at Once’. Een droom die uitkwam.

Yeoh’s moment in de schijnwerpers haalde die avond de krantenkoppen toen haar award speech viraal ging. Na de ceremonie ging ook een ander moment viraal – de split second waarin Yeoh’s naam werd genoemd als de winnaar en de reactie van haar co-ster, Jamie Lee Curtis. Curtis was zelf genomineerd voor de prijs voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in de film, maar won niet. Helaas voor haar ging de prijs naar Angela Bassett in ‘Black Panther: Wakanda Forever’. Haar eigen teleurstelling deed niets af aan de enorme vreugde die ze voelde voor de overwinning van Yeoh. 

Boodschap voor 2023 – geen concurrent

Een screenshot van Curtis’ reactie op Yeoh’s overwinning werd gedeeld op LinkedIn door Erin Gallagher, CEO en oprichter van gendergelijkheidsbedrijf Ella. Gallagher schreef er de volgende boodschap bij: “Dames, dit is jullie vibe voor 2023: ongegeneerde HypeWoman. Vol op. Voluit. Volle kracht.” Ze vervolgt: “Deze foto werd gisteravond genomen bij de Golden Globes toen Michelle Yeoh de prijs voor de beste actrice won voor haar rol in ‘Everything Everywhere All at Once’. Kijk naar Jamie Lee Curtis. Kijk. Naar. Haar. Je voelt haar energie, haar vuur, haar kracht. Haar opwinding, vreugde en passie voor Michelle is voelbaar. De foto beweegt. Het trilt. Als je deze foto zonder context hebt gezien, denk je misschien dat het eigenlijk Jamie was die won. Dames, dit is jullie vibe voor 2023. Hype. Andere. Vrouwen.” Met andere woorden: vrouwen steun elkaar! 

Vind je Jamie 

Aan het einde van haar boodschap roept Gallagher vrouwen met de volgende woorden op om solidair te zijn met onder andere de volgende adviezen: “Vind je Jamie” en “Wees haar Jamie.” Jamie Lee Curtis bedankt later Erin Gallager op Instagram voor het feit dat ze met de aandacht (ongewild) een kleine rol heeft mogen spelen in het aanwakkeren van het vuurtje van #HypeWomen. HypeWomen brengt podcasts uit met het thema vrouwelijkheid, diversiteit en inclusie.   

Ook interessant om te lezen:

Meer over: