Ga naar de inhoud

Hoe maak je veilig gebruik van een openbaar toilet?

Update:

Openbare toiletten kunnen een bron van zowel gemak als bezorgdheid zijn. Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden bij het gebruik van een openbaar toilet. Van sanitaire problemen tot het verspreiden van ziektekiemen en virussen. Hoe pak je een toiletbezoek goed aan?

Hoe maak je veilig gebruik van een openbaar toilet?

Ziektekiemen leven in elk hoekje en zeker in het hoekje van een openbaar toilet. Zodra je de deurklink van een openbaar toilet aanraakt, word je blootgesteld aan de bacteriën. Wat kun je doen om zo veilig mogelijk naar een toilet te gaan? 

Van het meenemen van een eigen handdesinfecterend middel tot ervoor zorgen dat je niet op een nat oppervlak zit, er zijn stappen die je kunt nemen om een veilige, schone en hygiënische ervaring te garanderen bij het gebruik van een openbaar toilet.

10 tips voor veilig gebruik van openbare toiletten

  1. Zorg ervoor dat je je eigen toiletartikelen meeneemt. Neem antibacteriële zeep, toiletpapier en een persoonlijk handdesinfecterend middel mee wanneer u een openbaar toilet bezoekt. Dit zorgt ervoor dat je de toiletbenodigdheden niet hoeft te gebruiken.  
  2. Was je handen grondig. Het is essentieel om je handen te wassen na het gebruik van het toilet. Zorg ervoor dat je je handen minstens 20 seconden wast met zeep en stromend water.  
  3. Draag een mondkapje en/of wegwerp handschoenen. Het dragen van een mondkapje is essentieel om jezelf en anderen veilig te houden. Zorg ervoor dat je een mondkapje draagt bij het gebruik van een openbaar toilet en gooi het weg nadat je bent vertrokken.  
  4. Gebruik de wc-brilhoezen. De meeste openbare toiletten bieden papieren wc-brilhoezen. Zorg ervoor dat je deze gebruikt om jezelf te beschermen tegen de ziektekiemen op de toiletbril. Je kunt ook wegwerp hoezen kopen bij een drogisterij of apotheek.  
  5. Raak geen enkel toiletoppervlak rechtstreeks aan en ook de deur en deurklink niet. Gebruik de deurklink met een papieren handdoek of tissue. Dit helpt om het risico van overdracht van de deurklink te verminderen.  
  6. Gooi je afval op de juiste manier weg. Zorg ervoor dat je alle gebruikte papieren handdoeken en tissues in de vuilnisbak gooit.  
  7. Raak je gezicht niet aan. Dit is vooral belangrijk in openbare toiletten, waar ziektekiemen zich gemakkelijk kunnen verspreiden.  
  8. Desinfecteer je telefoon: Als je je telefoon in het toilet hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je hem desinfecteert als je klaar bent. Dit helpt ervoor te zorgen dat eventuele ziektekiemen of bacteriën, die mogelijk op je telefoon zijn overgedragen, zich niet verspreiden naar andere items waarmee je in contact komt.   
  9. Schaf een flesje toiletbril reiniger voor onderweg aan en zorg dat je die altijd in je tas hebt zitten.   
  10. Gebruik een desinfecterende handspray of handgel voor extra hygiene.  

Welke risico’s loop je bij het gebruik van openbare toiletten?

De meest voorkomende soorten infecties die kunnen worden verkregen door het gebruik van een openbaar toilet zijn infectie van de darm, urineweginfecties en huidinfecties. Fecale bacteriën zoals E.coli, Streptococcus, Staphylococcus, zijn overvloedig aanwezig op het oppervlak van openbare toiletten en kunnen gemakkelijk op je lichaam worden overgebracht als je in contact komt met geïnfecteerde oppervlakken. Dit kan leiden tot ernstige gastro-intestinale problemen zoals diarree.

Urineweginfecties zijn een ander veel voorkomend risico in verband met openbare toiletten. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor urineweginfecties gedijen bij vochtige temperaturen en kunnen overleven in het water in de toiletpot. Wanneer je op de toiletbril zit, kan het water in de toiletpot op je geslachtsdelen spatten en kunnen bacteriën je urethrale opening bereiken. Dit kan leiden tot een urineweginfectie als de bacteriën hun weg naar je urinewegen vinden.

Huidinfecties zijn ook een risico bij het gebruik van openbare toiletten. Bacteriën, virussen en schimmels kunnen overleven op oppervlakken zoals de toiletbril, het handvat en de spoelknop. Als deze oppervlakken niet goed worden schoongemaakt, kun je de ziektekiemen en bacteriën ervan oppikken en een huidinfectie ontwikkelen.

Besmetting voorkomen

Om besmetting door het gebruik van openbare toiletten te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiëne te betrachten. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je eigendom wordt beschermd terwijl je je in openbare ruimtes bevindt. Het achterlaten van items zoals handtassen of mobiele telefoons op een toiletoppervlak kan gevaarlijk zijn. Je loopt niet alleen het risico dat de items worden gestolen, je stelt ze ook bloot aan gevaarlijke bacteriën. Bacteriën kunnen zich gemakkelijk verspreiden en daarom is het het beste om items zoals een handtas nooit op de grond te plaatsen.

Door rekening te houden met al deze tips kun je veilig gebruik maken van openbare toiletten. 

Meer over: