Ga naar de inhoud

Zoek je een nieuwe hobby? Laat je inspireren

Update:

Ben jij op zoek naar een nieuwe hobby en ben je er nog niet helemaal uit wat je wil gaan doen? Hier lees je een paar verhalen van mensen die na hun 50e met een nieuwe vrijetijdsbesteding zijn begonnen. Misschien inspireert het jou om ook een andere of nieuwe hobby op te pakken. Lees snel verder.

Andere hobby’s ontdekken

We hebben allemaal wel 1 of meerdere hobby’s. Je hebt er nog elke dag plezier van, maar het kan ook zijn dat je op een dag bij de bridgeclub zit en denkt, ‘ik wil niet meer elke week tegen dezelfde koppen aankijken’. Of je bent het schilderen zat omdat het zoveelste stilleven je neus uitkomt. Het is ook mogelijk dat anderen jouw hobby zat zijn. ‘Ga je nu alweer vissen?’, is wat je partner roept als je voor de zoveelste keer in je laarzen stapt. Dan kan het verfrissend zijn om eens een andere hobby te ontdekken of samen iets nieuws te proberen. 

Jan doet vrijwilligerswerk bij een zorgboerderij

Jan (70) werkt als vrijwilliger bij een zorgboerderij. “Het was in het begin best wel een omschakeling voor mij. Tot aan mijn pensioen heb ik altijd gewerkt voor een commercieel bedrijf. Ik was daar hoofd inkoper en reisde over de hele wereld. Van beurs naar beurs. Ik ben een wereld gewend van zaken doen en tempo draaien. Dan is het wel even wennen als je ineens in een kaasmakerij staat met een gehandicapte jongen die zich de hele dag om de 5 minuten aan je voorstelt. Na de eerste dag was ik het helemaal zat. Maar bij thuiskomst hebben mijn vrouw en ik zo gelachen om mijn ervaringen, dat ik bij mezelf dacht ‘geef het nog een kans’. Inmiddels help ik alweer 2 jaar mee op de boerderij. De mensen die daar werken in de dagbesteding hebben een bijzonder plekje in mijn hart ingenomen. Inmiddels heeft ook mijn vrouw zich aangemeld voor de boerderijwinkel. Ik moet wel heel erg ziek zijn wil ik niet gaan. We worden er heel blij van.” 

De bekendste hobby’s voor senioren zijn op dit moment:  

  • Reizen
  • Lezen
  • Schilderen
  • Breien en haken
  • Pottenbakken
  • Fotografie en vogels spotten
  • Vrijwilligerswerk doen
  • Klaverjassen
  • Tuinieren
  • Knutselen
  • Puzzelen
  • Fietsen en wandelen
  • Uit eten gaan met vrienden

Het blijkt dat 50-plussers het meeste tijd besteden aan internetten. Op dit punt verschillen ze dus niet met de jeugd. Naast het internetten zijn nog altijd de meest populaire hobby’s fietsen en wandelen.

Willemijn zit hele dagen op de tablet

Willemijn (57) speelt het liefst de hele dag spelletjes op de tablet. Ze weet dat ze er eigenlijk een paar ‘gezondere’ activiteiten bij moet zoeken. Toch is dit haar liefste bezigheid. “Ik maak natuurlijk helemaal zelf uit wat ik doe met mijn vrijetijd. In ons huishouden lijdt ook niemand onder mijn hobby. Ik zorg er ook zelf voor dat alles thuis op rolletjes loopt. De wasjes zijn gedraaid. De vaatwasser leeg. De ramen gelapt. Ik hoef niemand verantwoording af te leggen. Waar ik me voor schaam is dat buitenstaanders kunnen zien dat ik heel veel tijd op mijn tablet doorbreng. Ik speel voornamelijk Hay Day op een heel hoog level. Dat valt natuurlijk op. Daar geven mensen in mijn omgeving wel eens commentaar op. Je ziet ze denken: ‘Heb jij niets beters te doen?’ Ik vind het leuk. Het zet mijn gedachten even stil en er komt heus wel een keer iets sportiefs voor in de plaats.” 

Sportieve hobby’s voor senioren

Steeds meer senioren kiezen voor avontuurlijke hobby’s. Ook pakken ze de hobby op die ze in hun jonge jaren deden. Ga naar een lokaal surfstrandje en je ziet hoofdzakelijk ‘jongens’ van 50 en ouder. We hebben de top 6 van populairste sportieve hobby’s van 50-plussers voor je op een rijtje gezet:

  1. Dansen
  2. Surfen en kiten
  3. Yoga
  4. Mountainbiken
  5. Zwemmen
  6. Tennissen

Mara verhuist naar het buitenland en raakt verslaafd aan de jetski

“7 jaar geleden ben ik voor mijn werk naar Dubai uitgezonden”, vertelt Mara (50). “Ik had alleen geen idee wat ik met mijn vrijetijd aan moest. Het is in het begin allemaal nieuw en interessant en je hebt je handen vol aan jezelf en het acclimatiseren. Toch wilde ik na een tijdje wel wat meer doen, dan alleen maar wandelen door de Dubai Mall en foto’s maken bij de Burj Khalifa. Het duurde een tijdje voordat ik een paar mensen vond om mijn vrijetijd mee door te brengen. Het meeste van de tijd keek ik Netflix of lag ik aan het strand. Ik ben nooit echt een sportfanaat geweest en het enige wat ik veel deed was wandelen. Toch vond ik dat ik iets actiefs moest gaan doen. Toen ik een keer langs de jetskiclub liep, hier bij mij om de hoek, en dacht ‘Dat heb ik nog nooit gedaan’. Inmiddels ski ik bijna elk weekend en heb ik bij die club leuke vrienden gemaakt. Ik ben nu een soort van verslaafd geraakt aan de jetski.”  

Bijzondere en nieuwe hobby’s, niet geschikt voor iedereen

  • Imkeren
  • Beleggen of handelen
  • Een eigen paard
  • Coachen
  • Lesgeven
  • Een blog beginnen
  • Respondent worden
  • Een TikTok of YouTube-kanaal onderhouden
  • Miniatuurhuisjes bouwen
  • Een muziekinstrument bespelen

Elly had nog nooit een instrument bespeeld, ze speelt nu ukelele

“Vlak na mijn pensionering begon ik te denken aan alle hobby’s die ik niet deed tijdens mijn werkende leven”, vertelt Elly (61). “Ik dacht ook aan muziek maken. Dat heeft me altijd getrokken, maar ik heb het van huis uit niet meegekregen. Verder dan een blokfluit vasthouden op de basisschool ben ik niet gekomen. Ooit schafte ik rond mijn 50e een gitaar aan. Nog voor ik het bladmuziek erbij pakte was ik al afgehaakt. De gitaar staat nog steeds in de hoek van de kamer naar met te lonken. Een tijdje terug zag ik een vriend spelen op een ukelele. Hij vertelde me dat hij geen noten kan lezen. Toch kwam er muziek uit zijn instrument. Hij heeft met toen een paar keer uitgenodigd om bij hem thuis te komen oefenen. Inmiddels heb ik een heel repertoire en geef regelmatig serenades. Tot vervelens aan toe.”

Een nieuwe hobby, begin gewoon

Twijfel je of die nieuwe hobby, je wel leuk lijkt, bij je past? Onderzoek het. Begin gewoon of stap erop af. Schrijf je in bij die filosofieclub bij jou in de buurt. Meld je spontaan aan voor een proefles en meld bij de club dat je je aan het oriënteren bent. Van elke ervaring leer je. En als je nieuwe hobby breien wordt: kijk of je een leuke starterset kunt scoren. Met een bol wol en een paar dikke breipennen kun je alvast een paar proeflapjes maken. Is het niks voor jou? Op naar de volgende hobby. Het belangrijkste is dat je het probeert. Het verruimt je blik, houdt je fit en als het goed is wordt je er blij van!

Ook interessant om te lezen: 

Bronnen: Hobbykiezer, Facebook, Bureau vijftig, EenVandaag

Meer over: