Draai voor klassieke weergave

15 leukste hobby’s voor mannen boven de 50

Heb je veel vrije tijd over die je leuk en nuttig wilt besteden? Zoek dan een leuke hobby. Of je nu graag met je handen bezig bent of liever met je hoofd, voor iedere man is er een hobby te vinden. Dit zijn de 15 leukste hobby’s voor mannen boven de 50 jaar.

1. Een muziekinstrument bespelen – voor mannen die zich willen laten horen

Of je nu gaat voor gitaar, saxofoon of piano: een muziekinstrument bespelen is niet alleen leuk, maar ook heel erg goed voor je. Doordat de akkoorden en noten tijdens het spelen beter onthouden worden, slaan de hersenen ook andere informatie op. Het verbetert het geheugen, en zorgt zo voor betere prestaties van de hersenen. Als je een muziekinstrument bespeelt, krijgt je sociale leven ook een boost. Omdat je samen speelt of voor mensen optreedt, betrek je mensen bij je hobby. Hoe bijzonder zou het zijn als je jouw lievelingsliedje kan spelen?

2. Lezen – voor rustige en nieuwsgierige mannen

Lezen. De één houdt ervan en de ander begint er liever niet aan. Door boeken te lezen train je je geheugen. Ook vermindert het stress en ga je er beter door slapen. Iedereen zou daarom regelmatig een boek moeten lezen. Wil je van lezen je hobby maken? Ga dan verder dan alleen tijdschriften of een losse bestseller, ontdek ook eens de kant van een goede roman, thriller of spannende serie boeken.

TIP: Jezelf ontwikkelen is altijd een goed idee. Bedenk waar je beter in wilt worden, koop daar boeken over en start met lezen. Persoonlijke ontwikkelingsboeken zijn zeker een aanrader.

3. Vrijwilligerswerk – voor mannen die wat willen doen voor een ander

Het is goed om je soms van je zachte en lieve kant te laten zien. Heb je ooit aan vrijwilligerswerk gedacht? Help bijvoorbeeld je buurman met boodschappen doen of help in de tuin van die mevrouw die niet goed loopt. Vrijwilligerswerk is leuk omdat je een ander helpt en je er zelf een goed gevoel van krijgt. Waar wacht je nog op? Goed om te weten: dit zijn de rechten en plichten van vrijwilligerswerk.

4. Vissen – voor mannen die een momentje nodig hebben voor zichzelf

Tegenwoordig zijn we drukker dan ooit. Een volle agenda op werk, een druk sociaal leven met vrienden en familie. Wanneer neem je nou echt een moment voor jezelf? Waarschijnlijk niet vaak. Overweeg om te gaan vissen. Tijdens het vissen kom je volledig tot rust. Vissen is ook helemaal geen dure hobby, voor een paar tientjes heb je voldoende spullen om aan de slag te gaan. En wat vissen zo mannelijk maakt? Vissen is eigenlijk een soort van jagen!

5. Investeren of beleggen – voor slimme mannen

Met de historisch lage rente is sparen helaas geen aantrekkelijke optie meer. Haal meer rendement uit je spaargeld door te gaan investeren of beleggen. Hiermee kan je het saldo van jouw spaarrekening aanzienlijk vergroten. Let wel op, investeren en beleggen is een hobby die veel zakelijk of financieel inzicht vereist en vele risico’s met zich meebrengt. Begin daarom voorzichtig! Bekijk de aandelenkoers, praat met je bank, begin met wat rapporten te lezen en verdiep je in de markt.

6. Modelbouw – voor mannen met veel geduld

Modelbouw is een creatieve hobby waar je uren zoet mee bent. Deze hobby maak je zo moeilijk als je zelf wilt. Van schepen tot gebouwen. Het is een leuke, uitdagende klus. In speciaalzaken voor modelbouw of online zijn verschillende modelbouwkits te koop. Voor ieder wat wils. Wat dacht je van een houten zeilboot of een bijzondere oldtimer? Ben je klaar met bouwen? Geef het een mooi plekje in je huis en het is tijd om aan het volgende bouwstuk te beginnen. Deze hobby is leuk om te doen in de winter, omdat je meer binnen moet zitten.

Mannen-hobby-620x250

7. Golfen – voor sportieve mannen

Geen enkele andere sport geeft een zo hoffelijk gevoel als golfen. De kleding is stijlvol, de bewegingen zijn sierlijk en de banen zijn verzorgd. Het is echt een sport voor mannen die een paar uur gezellig samen doorbrengen. Golf werd razend populair tijdens de coronaperiode, de sport werd zelfs toegankelijker voor iedereen. 

Golf je liever alleen? Dat kan natuurlijk ook. Bedenk goed, als je eenmaal die eerste goede bal hebt geslagen en je de bal mooi en hoog de lucht in ziet gaan, wil je niet anders.

8. Houtbewerken – voor mannen die graag met hun handen bezig zijn

Ben je graag met je handen bezig? Heb je dan ooit aan houtbewerken gedacht? Waarschijnlijk niet. Zonde, want houtbewerken bestaat al eeuwen en is erg leuk om te doen. Met houtbewerken kan je alle kanten op. Maak iets moois voor jezelf of maak een persoonlijk cadeau.

9. Reizen – voor mannen die nieuwe culturen en mensen willen ontdekken

Dit is misschien wel de leukste van de hobby’s voor mannen: reizen. Naast het zien van mooie plekken, ontdek je nieuwe culturen en mensen. Tijdens het reizen kom je los van je alledaagse routine, neem je afstand van je problemen en doe je meer culturele kennis op. Ook ontdek je tijdens het reizen wat je belangrijk vindt. Reizen kan heel goed in je eentje, maar is ook leuk om samen te doen. Waar zou jij nog graag heen willen?

10. Een nieuwe taal leren – voor mannen die hun horizon willen verbreden

Een nieuwe taal leren is leuk, laagdrempelig én nuttig. Een nieuwe taal leren kan tegenwoordig gewoon vanuit je luie stoel. Er zijn verschillende apps en online trainingen te vinden waar je eenvoudig oefeningen doet. Zo kan je al met een half uur tot een uur per dag binnen een paar maanden een nieuwe taal leren. Welke taal spreek jij graag binnenkort?

11. Zingen – voor mannen die niet bang zijn om zichzelf te laten zien

Als je regelmatig onder de douche zingt of met elk liedje op de radio mee neuriet, is het misschien tijd om van zingen je hobby te maken. Zingen is leuk, gezellig en rustgevend. Je hebt verschillende koren of zanggroepen waarbij je kan aansluiten. Of wat dacht je van een karaoke-bar? De mogelijkheden van zingen zijn eindeloos.

12. Biljarten – voor mannen die toe zijn aan wat gezelligheid

Biljarten is een leuke en gezellige hobby. Omdat de kans groot is dat je zelf niet voldoende ruimte (en geld) hebt voor een biljarttafel, ga je vaak de hort op. Er zijn verschillende biljart- of poolcafés waar je kunt biljarten. Biljarten is leuk om samen met vrienden te doen. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Succes!

13. Whisky verzamelen – voor mannen met smaakpupillen

Maak iedereen jaloers met een enorme verzameling van whisky. Whisky is niet alleen lekker om te drinken, ook erg leuk om te verzamelen. Omdat goede whisky nooit minder waard wordt, loop je geen enkel financieel risico. Wist je dat de duurste fles ooit is geveild voor 1.7 miljoen euro? Bedenk goed of je die bijzondere fles wilt openen en verdiep je in de vele verschillende soorten en smaken whisky die er zijn. Er zijn ook Whisky-workshops voor nog meer kennis. Hoe meer je weet, hoe meer je de whisky waardeert. 

Presenteer de bijzondere flessen in een prachtige vitrinekast.

14. Fotograferen – voor creatieve mannen met oog voor detail

Als fotograaf zie je prachtige dingen én leg je dit ook vast. Je kunt al je creativiteit erin kwijt. Je gaat en staat waar je wilt, je beslist zelf wat je fotografeert. Ben je een mensenmens? Dan schiet je portretten en geniet je van een glimlach. Leuk om je familie en vrienden te fotograferen. Krijg je geen genoeg van de natuur? Er zijn oneindig veel unieke landschappen vast te leggen, van het rustige strand van Egmond aan Zee tot de prachtige bossen van de Veluwe. Heb je gelijk een frisse neus gehaald!

TIP: Volg een (online) fotocursus. Hier lees je alles over de hoeken, lichtinval en afstand, en de techniek van je camera. Voordat jij het weet schiet jij ook prachtige plaatjes!

15. Schilderen en tekenen – voor mannen die rustiger willen worden

Schilderen en tekenen is erg rustgevend. Je kunt met tekenen en schilderen alle kanten op. Wat lijkt je leuk om te schilderen? Laat je inspireren door je omgeving, kijk op het internet of volg een cursus. Terwijl je creatief bezig bent en tot rust komt, train je je geheugen, leer je patronen herkennen en verbeter je je hand-oog coördinatie. Tot slot word je er ook nog eens erg gelukkig van. Koop goede potloden en een schetsboek als je wilt tekenen. Je zal verbaasd zijn over je eigen tekenkunsten. Schilder je liever? Zorg dan voor een paar fijne penselen, verschillende kleuren verf en een schilderdoek. Succes!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal