Ga naar de inhoud

10 winterse boeken voor bij de open haard


Wat is er nou fijner dan om in de winter een goed boek te lezen? Heerlijk op de bank, onder een comfortabel kleed met een warme kop chocolademelk. Of het nou regent of sneeuwt buiten: er zijn genoeg boeken om in de winterstemming te komen. Zet de open haard of verwarming aan en laat de winter maar komen!

1. Winter in Schotland – Sarah Morgan

Winter in Schotland is een heerlijk boek voor bij de open haard. Het boek neemt je mee naar het prachtige Schotland, het land met een rijke historie en een prachtige natuur. Niets voor niets is Schotland meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste land van de wereld. 

Je maakt in het boek kennis met de hardwerkende Hannah, die elk jaar op ziet tegen kerst met haar familie: de verplichte gesprekken, de gespannen sfeer en het veel te culinaire eten. Dat ze daarnaast nog een groot geheim te verbergen heeft, maakt de situatie niet makkelijker. Haar zusje Posy heeft het vooral moeilijk met zichzelf en zit in een zware identiteitscrisis. Is haar leven wel leuk genoeg? Doet ze er wel toe? Tot overmaat van ramp zit hun zus Beth in een persoonlijke crisis. Ze werkt al jaren niet en wil kijken of ze na de feestdagen weer aan de slag kan. Het drietal gaat zoals elk jaar met kerst op bezoek bij hun moeder. Maar de verwachte ontspannen kerst wordt al snel een drama. Zal hun familieband sterk genoeg zijn om dit te overleven?

2. Winternacht – Suzanne Vermeer

De boeken van Suzanne Vermeer zijn stuk voor stuk een succes. Haar boeken worden vaak omschreven als perfect leesvoer voor op vakantie. Het zijn allemaal spannende boeken die zich afspelen op vakantiebestemmingen.

Het boek Winternacht speelt zich af in de Canadese stad Ottawa. Wanneer psychologe Karin op haar 35e krijgt te horen dat ze is geadopteerd en dat haar biologische vader op sterven ligt, vertrekt Karin samen met haar dove zoontje naar Noord-Amerika. Wanneer ze aankomt heeft niemand tijd voor haar. De hele stad is in rep en roer omdat er een meisje wordt vermist. Voordat Karin het doorheeft, raakt ze betrokken bij de zaak. En in de weken die volgen, verdwijnen er nog meer kinderen. Winternacht is een spannend boek in een heerlijk winters tafereel! 

3. Winterwereld – Linda van Rijn

In het boek Winterwereld verheugt Lara van Dam zich enorm op het jaarlijkse vriendenweekend. Ze hebben met z’n allen een heerlijk huisje gehuurd in de Brabantse bossen. Maar al snel doet Lara een verschrikkelijke ontdekking. Enorm verdrietig, boos en aangedaan verlaat ze het huis. Als Lara na een paar uur nog niet terug is, wordt voor het ergste gevreesd. Haar vrienden worden ongerust en besluiten haar te gaan zoeken. Maar dat loopt uit op een nachtmerrie.

Winterwereld is een heerlijke thriller die je in één klap uitleest. Ideaal voor als het sneeuwt buiten! Oh ja, alleen voor de prijs kan je dit boek al niet laten liggen. Voor slechts 6 euro heb jij hem al in huis. Het boek is geschreven door Linda van Rijn. De inspiratie voor haar succesvolle boeken haalt ze voornamelijk uit de periode dat ze in de reisbranche werkte. Leuk om te weten, ze schrijft alleen over vakantiebestemmingen waar ze zelf is geweest. 

4. Lawinegevaar – Suzanne Vermeer

Lawinegevaar – zoals de naam al een beetje doet vermoeden – speelt zich af in een wintersportgebied. Om te ontsnappen aan alle stress en drukte boekt de strafrechtadvocaat Chantal een skivakantie naar Zwitserland samen met haar vriend Niels. Een dag voor vertrek gaat ‘s avonds de deurbel. Er staat een klein meisje op de stoep, die beweert haar nichtje te zijn. Het meisje stelt zich voor als Fenna en stapt naar binnen met de woorden: ‘Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.’ Aangezien Chantal al ruim 10 jaar geen contact met haar zus heeft, staat ze voor een raadsel. Al snel verandert haar ontspannen vakantie in meer spanning dan ze nooit van tevoren had kunnen bedenken. De problemen van de moeder van Fenna zijn niet zomaar problemen.

Lawinegevaar is een boek dat je het liefst in één dag uitleest, zo spannend is ‘ie! Bijkomend voordeel: je kunt dit boek ook kopen als e-book voor in je e-reader. Zo kan je wel 100 boeken meenemen in één klap. Ideaal voor op vakantie. 

5. De nachtdienst – Esther Verhoef

De literaire thriller ‘De nachtdienst’ van Esther Verhoef is ideaal voor een guur, koud avondje. Lees het boek het liefst als je de deur niet meer uit moet, want de nieuwe Esther Verhoef is spannender dan ooit. Het boek begint rustig, al snel wil je het boek niet meer wegleggen. Wanneer je denkt dat het niet spannender kan, begint het pas.

Het boek gaat over de hardwerkende dierenarts Emma van Eerd, die samen met haar dochter boven haar praktijk woont. Tijdens een nachtdienst vallen 2 gemaskerde mannen haar praktijk binnen en dwingen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Ze is doodsbang en doet er alles voor om hem te redden. Als het uiteindelijk is gelukt, beseft ze dat het nog maar het begin is. 

6. De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Of je enorm gelukkig bent of wel last hebt van neerslachtige gedachtes – het is altijd goed om boeken te lezen over persoonlijke ontwikkeling. De dingen die je alleen maar ziet als je er tijd voor neemt, gaat over de rust vinden in een drukke wereld. In het boek geeft de Koreaanse boeddhistische monnik Sunim les over verschillende levenskwesties. Van liefde en vriendschap tot werk en van levensdoelen tot spiritualiteit. Het boek geeft je inzichten en advies die je helpen om in de hedendaagse, drukke maatschappij te zoeken naar rustpunten. Na het lezen van dit boek kan je beter omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie en ben je vergevingsgezind en mild tegenover jezelf. 

Zoals de schrijver zelf schrijft: “De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig zijn.”

7. Heerlijke winter – Afvallen met project gezond 

Ben je door de vele terrasjes, barbecues en gezellige avondjes in de zomer wat aangekomen? Dan is het boek ‘Heerlijke winter’ wat voor jou. In dit boek (ook wel hét afslankboek voor de herfst en de winter genoemd) staan 40 gezonde recepten met seizoensproducten. Dit boek laat zien dat je ook tijdens het afvallen kunt genieten van heerlijke winterse maaltijden. Denk aan een heerlijke truffelpasta, pompoencake, runderstoof met bier, een vegetarische quiche met brie en spinazie en stevige tomatensoep met rookworst. 
Ook als je niet af wilt vallen, maar gewoon gezond wil eten is dit boek zeker een aanrader. Verras jezelf (en je gasten!) met deze bijzondere recepten.

8. De laatste winter – Femke Roobol

Het boek ‘De laatste winter’ van Femke Roobol neemt je terug in de tijd, namelijk naar de winter van 1944. In het boek lees je dat de jonge Anna Verbeek met haar zusje en moeder vecht tegen de honger. Vanwege de oorlog is bijna geen voedsel en brandstof meer in de stad. Naast de zorgen of ze niet overlijden aan hongersnood, maakt het gezin zich zorgen om hun kind en broer Maarten, die bij de razzia in Putten is opgepakt en weggevoerd. Als na de bevrijding elk bericht ontbreekt, ontmoet Anna een jongen die het concentratiekamp Neuengamme heeft overleefd en sprekend op haar broer lijkt. 

Het boek is een aangrijpend verhaal van de zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer. Wat is er met Maarten gebeurd? Niets is wat het lijkt.

9. De winter voorbij – Isabel Allende

Het boek ‘De winter voorbij’ speelt zich af in New York. The Big Apple wordt geteisterd door een verschrikkelijke sneeuwstorm. Per toeval kruisen 3 mensen elkaars pad: een gedesillusioneerde Amerikaan met pensioen, een vrijgezelle Chileense vrouw van begin 60 en een jonge illegale immigrant, op de vlucht voor drugscriminelen. Voordat ze het weten raken ze verzeild in een bizarre situatie. Ze stuitten op een lijk en een pistool in een auto. Wat er precies gebeurd is weten ze niet, maar een ding weten ze wel: ze moeten er vanaf. Tijdens deze tocht leren ze elkaar steeds beter kennen en voordat ze het weten vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. 

10. Winter Chalet – Linda van Rijn

Een spannend verhaal met een verrassend einde. In het boek ‘Winter Chalet’ van Linda van Rijn gaan 4 vriendinnen op skivakantie in het Oostenrijkse skioord Kirchberg. Wanneer een van hen plots vermoord wordt, is de gezellige vakantie plots voorbij. De dader kan niet ver weg zijn. Al snel wordt er een onderzoek gestart en ontdekt de politie dat sommige mensen wel heel graag de verdenking willen afschuiven. Waarom is dit en is er sprake van een complot? 

Mensen die dit boek al gelezen hebben, geven hem een dikke 10. Een enthousiaste lezer vertelt zelfs: “Deze aanwinst in het genre zou zo maar verfilmd kunnen worden.” Nou, wij zijn benieuwd! 

Lees ook:

Meer over: