Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vrijwilligerswerk na je pensioen: dit moet je weten

Ongeveer één op de drie Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is leuk, zorgt voor sociale contacten, helpt je ontwikkelen en geeft je vaak een goed gevoel. Hoe werkt vrijwilligerswerk eigenlijk? Lees hier wat je rechten en plichten zijn als vrijwilliger in Nederland.

Je bent (bijna) met pensioen, maar je voelt je nog topfit en je wil graag blijven werken. Vrijwilligerswerk na je pensioen beidt uitkomst! Voordat je aan de slag gaat bij; de plaatselijke sportvereniging, hulpbehoevende ouderen ondersteunt of overblijfmedewerker op de school van je kleinkinderen wordt, is het van belang dat je precies weet hoe vrijwilligerswerk werkt. Zo wordt het vrijwilligerswerk na je pensioen nog leuker! 

Waarom wil je vrijwilligerswerk doen?

Bedenk van tevoren waarom je vrijwilligerswerk wil doen. Wil je nieuwe mensen ontmoeten, ervaring opdoen of doe je het uit betrokkenheid? Bepaal van tevoren hoeveel tijd je maximaal aan het vrijwilligerswerk wil besteden en wat voor werk je graag doet. Als je precies weet wat je wil, is het vinden van een juiste vrijwilligersbaan veel makkelijker en leuker. Veel gemeentes  hebben een vrijwilligerscentrale. Hier zijn alle non-profitorganisaties in je buurt te vinden, waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Bij de meeste landelijke organisaties zoals; het Oranjefonds (jaarlijkse activiteiten NLDoet of Burendag), de Zonnebloem of Nationaal Ouderenfonds voor senioren, kun je je online aanmelden. 

Zorg dat je goede afspraken maakt 

Als je uiteindelijk een juiste keuze hebt gemaakt, is het afspreken van een proeftijd aan te raden. Dit kan voor beide partijen erg gunstig zijn. Een organisatie verwacht dat je bepaalde vaardigheden hebt en afspraken nakomt. Ondanks dat het vrijwilligerswerk betreft, is het niet geheel vrijblijvend. Maar als vrijwilliger heb je ook rechten. Denk aan het recht op begeleiding, inspraak en bijscholing. Omdat hier wettelijk weinig voor geregeld is, is het belangrijk om van te voren duidelijke afspraken te maken. Stel daarom een vrijwilligerscontract op of nog beter, laat dit doen door de organsisatie waar je aan de slag wilt. Met dit contract weten jullie beide waar jullie aan toe zijn. 

Bepaal de vergoeding

Wat niet iedereen weet is dat vrijwilligers vaak 'betaald' worden. Niet veel, maar toch. Misschien vind je het een beetje gênant om over een vergoeding te beginnen, want je doet het helemaal niet voor het geld. Toch is het slim om er over te beginnen. Stel dat je in een later stadium bijvoorbeeld onkosten maakt. Hoe moet je hier mee omgaan? Veel organisaties vergoeden deze onkosten, maar ze zijn hier zeker niet toe verplicht. Organisaties mogen zelf beslissen hoe hoog de onkostenvergoeding is. Vrijwilligers kunnen een belastingvrije vergoeding krijgen van maximaal € 170,- per maand of maximaal € 1.700 per jaar. Let op, als je als vrijwilliger voor meer dan één instelling werkt, vervalt je recht op een vaste onkostenvergoeding. 

Aftrekken bij de belastingdienst

Wil je helemaal geen vergoeding ontvangen, ondanks dat je er wel recht op hebt. Dan kun je het bedrag als gift aftrekken bij de belastingdienst. Dat geldt zowel voor de vrijwilligersvergoeding als voor de onkostenvergoeding. Zie je van een onkostenvergoeding af, dan geldt een vast bedrag van € 0,19 per kilometer op je belastingaangifte. 

Controleer of er sprake is van een verzekering

Het is belangrijk dat je informeert of de organisatie waarvoor jij vrijwilligerswerk gaat uitvoeren, verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid en een collectieve ongevallenverzekering heeft afgesloten. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat je niet opdraait voor  bijvoorbeeld de kosten van een ongelukje. Verder is een auto-inzittendenverzekering belangrijk voor vrijwilligers die personen vervoeren en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers die veel advieswerk doen. Als alles goed geregeld is, kan je zorgeloos aan de slag. 

Maak duidelijke afspraken over te volgen opleidingen of bijscholingen

Veel organisaties maken gebruik van opleidingen, bijscholingen of introductiecursussen. Dit kan leuk of juist vervelend zijn. Je kan er namelijk heel veel van leren, maar een organisatie kan wel de voorwaarde stellen dat je dan een bepaalde minimumtermijn bij de organisatie blijft werken. Maak daarom duidelijke afspraken hierover. 

Nu je weet waar je aan toe bent kun je zorgeloos met vrijwilligerswerk beginnen. Weet jij al wat je gaat doen?

Bronnen: Belastingsdienst, Rijksoverheid
Auteur: Ilse Bloemendal