Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

5 redenen waarom online spelletjes spelen goed voor je is

Hoewel we vroeger vooral bekend waren met gezelschapsspellen als ganzenbord, dammen en zeeslag, kennen we inmiddels al tijden online spelletjes als Bubbel Game, Pacman en Patience. Speel jij ze nog steeds of ben je allang uitgespeeld? Dan is het wellicht een idee om het weer eens uit te proberen. Dit zijn 5 redenen waarom online gamen goed voor je is.

Nederlanders online gamen

Online games worden dagelijks gespeeld. Je hoeft zeker niet te denken dat je de enige bent, of dat dit een bezigheid is die niet meer voorkomt. Zo’n 7,5 miljoen Nederlanders gamen 61 minuten per dag, en tegenwoordig het meest vanaf een smartphone. Dat komt vooral door de 18- tot 49-jarigen, aangezien 50-plussers de voorkeur hebben voor games op een tablet of desktop. Of dit nog verschilt per geslacht? Vrouwen besteden meer tijd aan games op hun telefoon en mannen aan games vanaf een desktop of game console. 

1. Betere concentratie 

Uit onderzoek is gebleken dat gamers zich beter kunnen concentreren dan niet-gamers. En hoewel spellen sterk afhankelijk zijn van het kortetermijngeheugen, is ook bewezen dat het langetermijngeheugen verbetert door het spelen van online games. Een vooruitgang in concentratie en geheugen dus. Als wordt gekeken naar welke online games hier het meest aan bijdragen dan zijn het online kaartspellen. Als je bewust bezig bent met de reactie van je tegenstander en hun gedrag probeert te voorspellen, word je vanzelf ook alerter op de acties van mensen om je heen buiten het spel. Zo houd je je hersenen in de beste conditie. 

Zelfs bij relatief eenvoudige puzzels denk je al snel een paar stappen vooruit. Probeer dit maar eens uit met het nieuwste spel op Startpagina, Tiles.

2. Minder stress 

Online games hebben ook psychologische voordelen, en dan opnieuw met name online kaartspellen. Zo hebben mensen die regelmatig online kaartspelletjes spelen een lager stressniveau. Ook goed om te weten: kaartspellen helpen om te ontspannen en gelukkiger te zijn, zeker aan het einde van een lange en vermoeiende dag. Dat wordt eenendertigen en hartenjagen in plaats van een bezoek aan de yogaschool.

3. Sociale interactie

Er wordt vaak gezegd dat online gamen kan leiden tot eenzaamheid en weinig sociale interactie. Toch is een spelletje af en toe helemaal niet zo’n gek idee. Online games bevorderen communicatie en teamwerk. Zeker als je er één speelt waarbij je met andere mensen kunt communiceren en samen moet werken. Bovendien is bewezen dat het spelen van games tegen online (virtuele) tegenstanders net zo cognitief betrokken is als het spelen met iemand in de ‘echte’ wereld.

4. Betere coördinatie

Bij de meeste games is een goede hand-oogcoördinatie een vereiste, en dat is terug te zien aan de coördinatie van gamers ten opzichte van niet-gamers. Gamers scoren hier duidelijk hoger in dan niet-gamers. Of dit komt doordat ze meer zien of doordat ze hebben geleerd snellere beslissingen te nemen, is niet duidelijk. Maar er is een verband met het spelen van online spelletjes.

5. Meer details

De uitspraak ‘straks krijg je nog vierkante ogen’ zal voor velen bekend voorkomen. Uit onderzoek is echter gebleken dat gamers helemaal niet minder zien. Sterker nog: ze zouden meer details herkennen. Dat houdt niet in dat gamers ook nog eens beter zien dan niet-gamers, maar het zegt in ieder geval dat ze informatie op een andere (betere) manier verwerken.

Top 10 spelletjes op Startpagina.nl

  1. Bubbles
  2. Bubble Pop Adventures
  3. Gold Strike
  4. Jewel Burst
  5. Puppy Blast
  6. Eenendertigen
  7. Hartenjagen
  8. Mahjong
  9. Kart Fight
  10. Spider Solitaire

Heb jij zin in en tijd voor een online game? Ga dan naar onze spelletjes op Startpagina. Ook goed te spelen vanaf je telefoon!

Bronnen: Entrepreneur.com, Emerce.nl, Independent.co.uk
Auteur: Anouk Bruel