Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Klussen, vervelen of toch doorwerken: wat te doen na je pensioen?

Nederland telt drie miljoen 65-plussers. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat daarvan circa 180.000 mensen betaald werk verrichten, ondanks hun pensioen. Ze vinden het namelijk leuk, voorkomen zo verveling, willen onder de mensen blijven en kunnen soms het extra centje goed gebruiken. Daarbij optellend doen onwijs veel ouderen ook nog vrijwilligerswerk. Klussen, vervelen of toch doorwerken. Wat ga jij doen na je pensioen?  

Waarom zou je doorwerken?

Uit cijfers blijkt dat 65-plussers na hun pensioen zeker niet stilzitten. Een groot aantal blijft doorwerken en daarnaast zijn veel gepensioneerden aan het werk als vrijwilliger bij de sportclub, het verzorgingstehuis of de kerk. Weet jij al wat je gaat doen na je pensioen? Vergeet de geraniums, door deze vijf redenen wil jij je handen uit de mouwen steken. 

5 redenen: doorwerken na je pensioen

1. Je verveelt je nooit 

Het kan een enorme impact in je leven zijn als je je hele leven gewerkt hebt en plots elke dag vrij bent. Je daginvulling en ritme verandert drastisch. In ieder geval de eerste weken ga je ongetwijfeld genieten van je lege agenda. Daarna is de kans groot dat er een gevoel omhoog kruipt dat je zin hebt om iets te gaan doen. Dat hoeft niet meteen iets groots en tijdrovends te zijn, maar het kan ook een eenmalige activiteit of een persoonlijk project zijn. Wat je ook wilt doen, kijk goed naar je wensen, behoeftes en interesses. Als je door blijft werken of vrijwilligerswerk doet, hoef je je in ieder geval niet te vervelen. Je kunt zelf je uren indelen en bepalen waar en hoelang je werkt. Er is in ieder geval genoeg te doen!

Vrijwilligerswerk is niet geheel vrijblijvend, ontdek hier de rechten en plichten van vrijwilligerswerk

2. Wie actief blijft, blijft jong

Door in beweging te blijven worden je spieren en gewrichten soepeler én sterker. Het verlaagt daarnaast ook je bloeddruk, je cholesterol- en je suikergehalte. Hierdoor helpt het ziekten te voorkomen zoals; hart- en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht. Naast je lichamelijke gezondheid is het ook goed voor je geestelijke gezondheid. Door nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren, blijft je brein actief. Hierdoor houd je Alzheimer en geestelijke achteruitgang op afstand. Dit kan bijvoorbeeld al door het spelen van spelletjes, het spreken van een vreemde taal en/of het bespelen van een instrument.

Uit onderzoek blijkt ook dat het hebben van een stevig sociaal netwerk een voorwaarde is om gezond oud te worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leven getrouwde mensen gemiddeld langer dan mensen die ongetrouwd, gescheiden, of weduwe of weduwnaar zijn. 

3. Voldoende sociale contacten

Als je ouder wordt, raak je gemakkelijk geïsoleerd. Je sociale contacten van je werk vallen weg en nieuwe contacten komen niet vanzelf als je thuis blijft zitten. Door als vrijwilliger te werken, de bibliotheek te bezoeken of lid te worden van een groep, tref je makkelijk sociale contacten. Praat, luister en lach – het is van belang om te blijven communiceren. En je bent nooit te oud om nieuwe vrienden te maken! Als je (vrijwilligers)werk zoekt met mensen met dezelfde interesses, kun je samen heel veel passie delen. 

4. Blijf nieuwe dingen leren 

Met vrijwilligerswerk kun je veel nieuwe dingen leren. Het gevoel dat je groeit als mens, draagt bij aan je levensgeluk. Let wel op, als je nieuwe dingen leert, kan je te maken krijgen met tegenslagen. Dat is niet erg, mislukkingen zijn ook goed voor je en cruciaal om verder te komen en sterker te worden. Een tegenslag is geen verloren strijd, maar een leermoment voor jong en oud!

Iets nieuws doen na je pensioen

Veel gepensioneerden hebben de wens om zich in een bepaald onderwerp te verdiepen, zelf een boek schrijven of heel wat anders te gaan doen of iets doen waarbij je andere mensen blij kan maken. Allemaal dingen waar je tijdens je werkzame leven niet aan toe kwam. Nu heb je gelukkig alle tijd. Wat voor dingen wil jij nog gaan leren?   

5. Je leven beteren door andere te helpen

Het is leuk om iets voor een ander te doen. Met vrijwilligerswerk verbeter je je eigen leven door het leven van een ander te verrijken. Hier krijg je veel voldoening voor terug. Zo wordt de kwaliteit van je leven verhoogd. Omdat je je verdiept in een ander, ontwikkel je nieuwe gebieden binnen jezelf. Daarnaast geeft het je een onwijs goed gevoel. Veel gepensioneerden willen in hun vrije tijd wat betekenen voor mensen. Dit kunnen al kleine dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen helpen met boodschappen doen, les te geven aan laaggeletterden of mensen te steunen in een hospice. Kleine moeite, maar de dankbaarheid is zo ontzettend groot. 

Kortom: wil jij je nooit meer vervelen, jong blijven, sociale contacten houden, nieuwe dingen leren en anderen helpen? Wacht dan niet langer en blijf nog even doorwerken of start met vrijwilligerswerk. 

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook:

Bronnen: TNO, CBS
Auteur: Ilse Bloemendal