Ga naar de inhoud

Ouderen worden steeds digitaler, dit zijn de top 10 beste apps

Update:
ouderen digitaler

De oudere generatie wordt steeds digitaler. Dat moet ook wel, nu veel praktische zaken vaak alleen digitaal te regelen zijn. Gelukkig wordt dit door middel van handige apps steeds makkelijker gemaakt.

Wat zijn de voordelen van digitaal vaardig zijn? Wij geven niet alleen de voordelen maar ook de 10 favoriete apps voor ouderen. Plus een stappenplan om deze apps te installeren.

Sociale contacten online vinden

Het regelen van financiële zaken, een reis boeken, foto’s laten afdrukken: alles kan tegenwoordig via de computer of telefoon. Toch zijn dat niet de voornaamste redenen dat zo’n 80 procent van alle ouderen online is. 7 op de 10 ouderen zijn namelijk online om sociale contacten te vinden en onderhouden. Facebook is hiervoor de meest populaire app.

Digitale toekomst voor ouderen

Het komt ook vaak voor dat in een 2-persoonshuishouden maar 1 van de partners weet hoe het internet werkt. Net als met de financiële zaken. Dit vindt plaats bij zo’n 22 procent. Daarnaast is er ook een grote groep ouderen die zich zorgen maakt over de digitale toekomst. 4 op de 10 ouderen vinden de veranderingen te snel gaan om bij te kunnen houden. Of ze twijfelen over veiligheid en privacy. De overheid probeert ouderen hierbij te helpen.

Top 10: favoriete apps ouderen

Toch kunnen veel ouderen nog veel meer uit hun digitale apparaten halen, of dit nu een telefoon, computer of tablet is. Waar ze veel gemak en plezier van kunnen beleven.

We hebben een top 10 met favoriete apps voor ouderen samengesteld:

1. WhatsApp

WhatsApp zorgt ervoor dat je berichten naar je familie en vrienden kunt sturen, zonder dat je daar per bericht geld voor moet betalen. Je kunt tekstberichten, foto’s, video’s en geluidsopnames versturen. Bovendien kun je ook gratis bellen en zelfs videobellen.

2. WordFeud

Als je fan bent van het spelletje scrabble, dan kun je met deze app uren zoet zijn. Via deze app kun je spelen met familie en vrienden, maar ook met onbekenden vanuit het hele land.

3. Google Books/iBook

Afhankelijk van wat voor soort telefoon of tablet je hebt, kun je 1 van deze 2 apps op je telefoon of tablet zetten. Je kunt hier onbeperkt e-books in bewaren om te lezen op vakantie, of gewoon lekker thuis op de bank.

4. Albert Heijn

Wil je altijd op de hoogte zijn van de laatste aanbiedingen van Albert Heijn? Dat kan met de Appie app. Voeg je bonuskaart eraan toe, houdt een boodschappenlijstje bij, bekijk de bonusaanbiedingen en laat zelfs je boodschappen thuisbezorgen. Andere supermarkten zoals; de Jumbo, Lidl, Dirk, Plus, en Coöp hebben overigens ook apps.

5. Dragon Dictation

Soms is typen op je telefoon lastig door al die kleine knopjes. Met deze app is dat verleden tijd: je spreekt gewoon in wat je wilt schrijven, en de app verandert dit vervolgens naar tekst. Vanaf nu reageer jij het snelste van iedereen.

6. Mobiel bankieren

Iedere bank heeft tegenwoordig wel een app waarmee je op je telefoon of tablet heel makkelijk je bankzaken kunt regelen. Maak eenvoudig geld over, schrijf geld over naar je spaarrekening, bekijk je uitgaven en stel je uitgave-limiet in. Altijd handig! Als je de app beveiligt met je vingerafdruk is het ook nog eens extra veilig.

7. Luisterbieb

Heb je niet altijd zin om naar de letters op een scherm te staren bij e-books? Dan kun je altijd naar een luisterboek luisteren. Met de Luisterbieb app heb je toegang tot honderden luisterboeken. Oordopjes in en ontspannen maar.

8. Dichtbij

Met de Dichtbij app volg je altijd al het nieuws en de evenementen uit jouw regio. Er worden foto’s gedeeld van evenementen uit jouw buurt, je kunt reageren op artikelen, en dingen op je eigen Facebook-pagina delen. Mis nooit meer iets!

9. Beter Zien

Hoe ouder je wordt, hoe vaker je ogen je af en toe in de steek laten. De Beter Zien-app is dan een hele handige. Die vergroot teksten uit kranten, tijdschriften, boeken en zelfs product-labels in de supermarkt. Ook kun je de kleurcontrasten veranderen, waardoor het makkelijker te lezen is. Werkt dit allemaal niet? De app kan ook de tekst voorlezen.

10. Buienalarm

De meeste telefoons hebben al standaard een app met weersvoorspellingen geïnstalleerd, maar de app Buienalarm is net iets handiger. Deze stuurt je namelijk een waarschuwing wanneer het op jouw locatie dreigt te gaan regenen, en hoe hard het regent.

Stappenplan apps voor ouderen installeren

Begrijp je niet helemaal hoe je al deze apps op je telefoon installeert? Met het onderstaande stappenplan lukt het je in een handomdraai.

Bij een Android-toestel:

  1. Zorg dat je verbonden bent met het internet.
  2. Ga naar de applicaties en open ‘market’.
  3. Zoek hier naar de app die je wil installeren, door de naam in de zoekbalk in te voeren. Je kunt ook door de apps in de ‘market’ zelf zoeken naar iets wat je leuk of handig lijkt.
  4. Heb je de juiste app gevonden? Klik op download en volg de instructies.
  5. Hierna staat de app op je bureaublad, klaar voor gebruik.

Bij een Apple-toestel:

  1. Zorg dat je verbonden bent met het internet.
  2. Ga naar de applicaties en open de App Store.
  3. Zoek hier naar de app die je wil installeren, door de naam in de zoekbalk in te voeren. Je kunt ook door de apps in de App Storet zelf zoeken naar iets wat je leuk of handig lijkt.
  4. Klik op ‘download’ of, als de app geld kost, op het getoonde bedrag.
  5. Klik op installeer en de app zal na installatie op je bureaublad verschijnen.

TIP: Wees alert; sommige apps zijn betaalde apps. Daarvoor krijg je een melding te zien, voordat je de app kunt installeren.

Meer over: