Ga naar de inhoud

Prins Carlos, Hertog van Parma open over zijn buitenechtelijke zoon

Update:
Wie is Prins Carlos?

Carlos Hertog van Parma staat niet vooraan bij de Oranje feestjes en partijen en we zien hem zelden in het openbaar. Maar Carlos Hertog van Parma is wel degelijk een prins met Nederlands blauw bloed. In een interview met de Spaanse krant El Español spreekt hij open over zijn buitenechtelijke zoon. Wie is deze Nederlandse prins en waar haalt hij zijn Spaanse titel vandaan?

Historische verbondenheid 

Om met dat laatste te beginnen, de Hertog van Parma is historisch verbonden met de Spaanse koninklijke familie. Het was oorspronkelijk een titel die werd gedragen door leden van het Huis van Bourbon-Parma. Dit is een tak van de Spaanse koninklijke familie.

Parma zelf is een historische stad in Italië, en het hertogdom Parma was ooit een belangrijk vorstendom in Europa. Door politieke en dynastieke verbindingen werd deze titel geërfd door leden van verschillende koninklijke families, waaronder de Spaanse Bourbons.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Studiebol en oog voor duurzaamheid

  • Prins Carlos wordt als zoon van Oranjeprinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme (1930-2010) geboren op 27 januari 1970 in in Nijmegen.
  • Carlos heeft 2 zussen: prinses Margarita (1972), prinses Carolina (1974) en een broer prins Jaime (1972).
  • Hij ontwikkelt zich als een studiebol en studeerde Politieke Wetenschappen in Connecticut en Filosofie en Demografie in Cambridge.
  • Na zijn studie gaat hij aan de slag bij de ABN-Amro.
  • Het milieu ligt hem na aan het hart en hij richt zich – net als zijn moeder – op verduurzaming van  het bedrijfsleven.

Hertog van Parma geen officieel erkende titel

Sinds het overlijden van zijn vader Carlos Hugo de Bourbon de Parme op 18 augustus 2010, is hij Hertog van Parma en daarmee hoofd van het huis Bourbon-Parma. Carlos voelt zich verbonden met Spanje. Hij zegt in een groot en ongebruikelijk uitvoerig interview met de Spaanse digitale krant El Español: “Ik sta ten dienste van Spanje en de Spanjaarden.’

De titel Hertog van Parma is  nergens een officieel erkende titel. Op 28 augustus 2010 wordt hij, in de Santa Maria della Steccata in Parma, geïnstalleerd als grootmeester van de Constantijnse Orde van Sint-Joris, de Parmezaanse tak van de Heilige Militaire Constantinische Orde van Sint-Joris.

De tekst gaat onder de video verder >>

Getrouwd met prinses Annemarie Gualthérie van Weezel

In 2009 verlooft hij zich met Annemarie Gualthérie van Weezel. Het paar trouwt in juni 2010 in Wijk bij Duurstede voor de burgerlijke stand. De kerkelijke inzegening wordt uitgesteld vanwege het overlijden van prins Carlos Hugo, de vader van Carlos.

Het kerkelijke huwelijk vindt uiteindelijk plaats op 20 november 2010 in de Abdij Ter Kameren in Brussel.

Het paar heeft 3 kinderen: prinses Luisa Irene (2012), prinses Cecilia (2013) en prins Carlos jr. (2016).

Buitenechtelijke zoon

Uit een eerdere relatie heeft Carlos nog een zoon. Bij zijn geboorte kreeg de jongen de namen Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra mee. In een verklaring, kort na de geboorte, meldde Carlos dat hij de zelfstandige beslissing van Brigitte Klynstra om moeder te willen worden respecteerde. Maar het was uitgesloten dat er een familierechtelijke betrekking zou komen tussen hem en de pasgeborene. 

De tekst gaat onder de video verder >>

Nooit verborgen gehouden

In het interview, met de Spaanse krant, werd Carlos gevraagd waarom deze zoon niet zijn opvolger en erfgenaam is. Dit in plaats van de jongere prins Carlos Enrique.

Hij vertelt dat hij het bestaan van zijn buitenechtelijke ​​nooit heeft verborgen en altijd voor hem heeft gezorgd. “Maar ik kan de familiewetten niet veranderen en de wetten van het koninklijk- en hertogelijk huis van Bourbon Parma zijn heel duidelijk”, aldus Carlos.

Gevecht voor erkenning

De buitenechtelijke Carlos Hugo Roderik Sybren vocht vanaf het moment dat hij 18 werd voor erkenning. Hij wilde de titel en achternaam van zijn vader gebruiken. Dat werd inderdaad toegekend. Hij is sindsdien dan ook officieel prins de Bourbon de Parme. Dat is hoe de familie hier in Nederland wordt aangesproken.

Verantwoordelijkheden, plichten en rechten

“Mijn zoon Carlos Enrique zal mij opvolgen, als God het wil, als het dynastieke hoofd van het carlisme en als Hertog van Parma”, zegt vader Carlos.  “Ondanks zijn jonge leeftijd wordt hij zich geleidelijk bewust van zijn verantwoordelijkheden en plichten ten opzichte van de Spanjaarden. Het zijn verantwoordelijkheden, plichten en rechten die ik van mijn ouders heb gekregen en die ik ook doorgeef aan mijn zoon”, aldus prins Carlos in het interview met El Español.

Bron: Royalty en Blauw Bloed

Meer over: