Ga naar de inhoud

Deeltijdbanen steeds aantrekkelijker voor gepensioneerden, volgens ABN Amro

Update:
Doorwerken na pensioen ABN Amro

Er is een grotere interesse merkbaar onder gepensioneerden voor deeltijdbanen, aldus onderzoek van ABN Amro. Het banenlandschap ziet momenteel al ongeveer 236.000 67-plussers, waarvan zowat de helft werkt voor maximaal 12 uur per week.

Voordelen voor beide partijen

De economische impact van werken na pensionering is volgens ABN Amro voordelig voor zowel werkgevers als werknemers.

Voor werkgevers is dit een waardevolle situatie, omdat ze niet langer verplicht zijn om verzekeringen voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid te betalen voor AOW’ers en minder lang hoeven door te betalen bij ziekte.

Bovendien kunnen werknemers na hun pensionering extra verdienen zonder gekort te worden op hun AOW-uitkering en pensioen.

Wat houd je over als je naast je pensioen werkt?

Een simpele rekensom laat zien dat 12 uur werken per week ongeveer €956 netto extra oplevert voor een alleenstaande met AOW, en €1.024 voor iemand die samenwoont of getrouwd is.

Het uitrekenen van een bruto naar een nettosalaris is een vraag die veel gesteld wordt.

Dualiteit van pensioen en werk

Wanneer er naast de AOW-uitkering ook sprake is van een aanvullend pensioen van de werkgever, levert 12 uur werken per week ongeveer €557 extra op voor een alleenstaande en €654 extra voor een samenwonende of gehuwde.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat hogere bruto inkomens door de afbouw van heffingskortingen iets minder profiteren van extra bruto euro’s. Echter, de conclusie blijft dat werken na pensionering economisch steeds aantrekkelijker wordt.

Kwart miljoen 67-plussers wil best doorwerken

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Lees ook onze pensioen bespaartips

Oplossing voor arbeidstekort?

ABN Amro brengt ook naar voren dat de stijgende interesse in deeltijdwerk onder gepensioneerden een mogelijke oplossing kan bieden voor het arbeidstekort dat ontstaat door vergrijzing. Naarmate meer gepensioneerden ervoor kiezen om parttime te werken, kunnen leegstaande posities potentieel door hen worden opgevuld, wat kansen biedt voor zowel de arbeidsmarkt als de economie als geheel.

Bron: businessinsider_nl
Beeldmateriaal: Stocklite (Canva)

Meer over: