Ga naar de inhoud

De overgang, dit zijn de klachten en zo ga je ermee om

Update:
Overgang, praat erover en zoek hulpmiddelen

Hoe weet je of je in de overgang bent en wat kun je verwachten tijdens de overgang? Niet iedereen heeft dezelfde overgangsklachten en de 1 krijgt het veel eerder dan de ander. En de 1 heeft er meer last van dan de ander.

Een aantal klachten zijn herkenbaar voor de meeste vrouwen zoals; pijnlijke gewrichten, opvliegers, slechte nachtrust, gewichtstoename en die vervelende stemmingswisselingen.

Vrouwen rond de 50 lopen vaak met vage klachten rond

Vrouwen rond de 50 lopen veelal met vage klachten en gaan dan denken: ‘Komt het misschien door de overgang?’ en ‘Hebben de hartkloppingen die ik de laatste tijd heb ermee te maken?’ of ‘Komt het door de overgang dat ik zo slecht slaap?’

Bij Startpagina werken geen medische specialisten en toch krijgen we van onze lezers vaak van dit soort vragen over de overgang. De meest gestelde vragen en antwoorden hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Wat is de overgang?

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen waarin de menstruatiecyclus stopt en het lichaam zich aanpast aan veranderingen in hormoonniveaus. Het kan een uitdagende tijd zijn, maar met de juiste kennis en ondersteuning kunnen vrouwen deze overgangsfase comfortabel doorkomen.

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de menstruatiecyclus stopt en de vruchtbaarheid afneemt. Het markeert het einde van de vruchtbare jaren en vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

Klachten die veel voorkomen rondom de overgang

Vrouwen in de overgang krijgen soms de raarste klachten. De meeste klachten die onze lezeressen ervaren rond de overgang zijn:

  1. Opvliegers
  2. Nachtelijk zweten
  3. Stemmingsschommelingen
  4. Vermoeidheid
  5. Gewichtstoename
  6. Slaapproblemen
  7. Vaginale droogheid
  8. Verminderd libido
  9. Veranderingen in menstruatiepatroon (zoals onregelmatige menstruatie of overgeslagen menstruaties)
  10. Droge huid en droog haar
  11. Concentratieproblemen en geheugenverlies
  12. Verhoogde gevoeligheid voor stress en angst
  13. Spier- en gewrichtspijn
  14. Osteoporose (verlies van botdichtheid)
  15. Hartkloppingen

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen dezelfde symptomen ervaren. De ernst en duur ervan variëren ze ook allemaal weer anders. Het verschilt ook van persoon tot persoon.

  • Als je vermoedt dat je symptomen ervaart die verband houden met de overgang, is het raadzaam om met een zorgverlener te praten voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Hoe lang duurt de overgang?

De duur van de overgang varieert. Het kan enkele jaren duren. Gemiddeld duurt het proces ongeveer 4 jaar. Sommige vrouwen hebben kortere of langere overgangsperioden. Er zijn vrouwen die zeggen tot wel 10 jaar last te hebben van overgangsklachten.

Je lichaam vraagt om meer aandacht gedurende de overgang. Accepteer de klachten en ‘omarm’ ze. Dat wil niet zeggen dat je op de bank moet gaan liggen om de opvliegers op te vangen, het vraagt om verandering in je dagelijkse handelingen.

  • Weet je nog niet zeker of de klachten van de overgang komen? Dan kun je via de huisarts een bloedtest voor de overgang laten doen.

Komt het door de overgang dat ik zo slecht slaap?

Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de overgang, waaronder slapeloosheid en nachtelijk zweten. Het handhaven van een regelmatig slaapschema, het creëren van een comfortabele slaapomgeving en het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Opvliegers zijn plotselinge gevoelens van warmte die over het lichaam kunnen spoelen, vaak gevolgd door zweten en koude rillingen. Ze zijn een veelvoorkomend symptoom van de overgang. Hoewel je ze niet helemaal kan uitbannen, helpen bepaalde strategieën wel, zoals het vermijden van triggers zoals cafeïne. Het dragen van lichte kleding helpt ook om opvliegers te verminderen.

Wat zijn hormonale veranderingen?

Tijdens de overgang dalen de niveaus van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron geleidelijk. Deze hormonale veranderingen leiden vaak tot een breed scala aan symptomen, waaronder opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid.

Kan ik in de overgang nog steeds zwanger worden?

Hoewel de kans op zwangerschap tijdens de overgang afneemt als gevolg van afnemende vruchtbaarheid, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden zolang de menstruatie niet volledig is gestopt. Het is belangrijk om anticonceptie te blijven gebruiken totdat een arts bevestigt dat de menstruatie definitief is gestopt.

Wat kan ik doen om mijn gezondheid te ondersteunen?

Het handhaven van een gezonde levensstijl is essentieel tijdens de overgang. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap, stressmanagement en regelmatige controles bij een zorgverlener.

Natuurlijke hulpmiddelen om de overgang te ondersteunen zijn:

  • Kruidensupplementen
  • Acupunctuur
  • Yoga
  • Voedingssupplementen
  • Leuke dingen doen
  • Erover praten met vriendinnen

Het kan nuttig zijn om supplementen zoals calcium en vitamine D te nemen om de gezondheid van botten te ondersteunen, aangezien vrouwen tijdens de overgang een verhoogd risico op osteoporose hebben.

Bepaal welke klachten het meest vervelend zijn en zoek naar oplossingen die daarbij passen. Omdat alle klachten per vrouw verschillen is het vooral van belang dat je zoekt naar wat bij jou (en je klachten) past. 

Hoewel deze benaderingen nuttig zijn, is het belangrijk om ook met je huisarts, een diëtist of orthomoleculair therapeut te overleggen voordat je natuurlijke remedies probeert, vooral als je medicijnen gebruikt.

Door deze vragen van onze lezeressen te beantwoorden, hopen we meer vrouwen te helpen een beter begrip te krijgen van deze fase in hun leven en manieren te vinden om ermee om te gaan.

  • Onthoud dat elke vrouw uniek is en dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en indien nodig professioneel advies in te winnen.

9 tips voor ondersteuning:

  1. Neem voldoende rust
  2. Vermijd stress
  3. Eet gezond 
  4. Kies voor minder (snelle) koolhydraten en suikers
  5. Kies voor natuurlijke producten
  6. Draag laagjes 
  7. Drink voldoende
  8. Blijf bewegen
  9. Hydrateer je huid goed

Aankomen tijdens de overgang

Rond de overgang wordt je stofwisseling trager, houdt het lichaam meer vocht en vet vast en verbrandt het minder energie. Veel vrouwen merken dat ze hierdoor zwaarder worden, terwijl ze hetzelfde blijven eten. Bovendien concentreert het lichaamsvet zich meer rond de buik, taille en borsten.

Kom in beweging, eet minder suiker en (snelle) koolhydraten als koekjes, witte rijst, aardappelen, pasta en kies vaker voor goede vetten (noten, cottage cheese, chiazaad, vette vis). Vermijd diëten! Dit brengt de hormonen juist nog meer uit balans. 

Recepten voor de overgang

Het kruid salie reguleert de interne thermostaat, waardoor die hinderlijke opvliegers en nachtelijke zweten verminderen. Salie smaakt lekker fris in de salade en soep. Door de verminderde aanmaak van oestrogeen is je huid droger.

  • Zorg voor voldoende vocht, drink minimaal 2 liter per dag.

Een goede optie is het drinken van Sassy water. Dit is niet alleen goed voor je vochthuishouding, Sassy water vermindert vooral het buikvet. 

Sassy Water. Foto: Serenco Natalia.

Recept Sassy water:

  • 8 glazen water.
  • Een theelepel geraspte gemberwortel.
  • Een middelgrote vers geschilde, in dunne plakjes gesneden, komkommer.
  • Een middelgrote, in dunne plakjes gesneden, citroen.
  • 12 verse blaadjes munt.

Ontdek ook de vele gezondheidsvoordelen van laurier.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken?

Hoewel veel symptomen van de overgang ongemakkelijk zijn, zijn ze meestal niet levensbedreigend. Als je symptomen wel ernstig zijnen langdurig aanhouden, en de kwaliteit van je leven teveel beïnvloedt, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: