Draai voor klassieke weergave

Hoe weet je of je in de overgang bent?

In samenwerking met:

Per dag wordt er in Nederland honderden keren gegoogeld op het woord ‘overgang’. We willen weten of de hartkloppingen er iets mee te maken hebben en of we die paar extra kilo’s eraan te danken hebben... 

Krijg de informatie die je zoekt maar eens boven tafel, zonder spontaan een opvlieger te krijgen. 

Videoserie van Margriet

Voor je hebt gevonden wat je daadwerkelijk zoekt en bij jou past, ben je bij wijze van spreken de overgang alweer door. Daarom geeft Margriet.nl in de zesdelige videoserie Opvliegers Enzo álle antwoorden op de meest gegoogelde vragen rondom de overgang. Antwoorden waar je écht iets mee kunt.

Meest gegoogelde vragen rondom de overgang

Denk aan vragen als:
Ben ik in de overgang, welke invloed heeft de overgang op mijn hormoonhuishouding, wat doet de overgang met mijn lichaam en brein en de overgang en seks, hoe zit dat?

Ben ik in de overgang?

In de eerste aflevering wordt ingezoomd op de vraag: Ben ik in de overgang? De aflevering bekijken doe je hier. In de video vertelt Catherine van Heest van Care for Women dat de eerste symptomen van de overgang heel vaag zijn en dus vaak niet meteen herkend worden. Professionals stellen daarbij volgens haar niet altijd de juiste vragen.  “Vaak wordt als eerste gevraagd: ‘Menstrueert u nog of heeft u last van opvliegers? Zo niet: dan bent u niet in de overgang. En dat is eigenlijk niet waar.” Er zijn namelijk nog veel meer subtiele symptomen die op de overgang kunnen wijzen. Zo legt Margiet adjunct-hoofredacteur Helene van Santen uit dat ze eerst dacht dat ze een burn-out had. Bleek het de overgang te zijn.

Symptomen van de overgang

Wat voor symptomen horen dan bij die eerste fase van de overgang? Overgangsconsulent Jos Teunis somt er een paar op: “Het begint vaak met slecht slapen, stemmingswisselingen, geïrriteerd gedrag, last van pijnlijke gewrichten of concentratie- en geheugenstoornissen.” Hij vertelt dat je vooral merkt dat je in de overgang bent wanneer je niet meer handelt zoals je altijd handelde. 

Benieuwd wat er verder bij de overgang komt kijken? De rest van de afleveringen vind je op margriet.nl/opvliegersenzo

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl
 

In samenwerking met: