Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De Week van de Overgang: Dit zijn de 4 menopauze fases

Van 6 tot 12 april is het zover, de Week van de Overgang. Het evenement dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt. Waarom vindt dit jaarlijks plaats? Veel vrouwen hebben in eerste instantie vaak niet door dat ze in de overgang zitten, ondanks dat ze minder goed functioneren. Daardoor blijven ze onnodig lang met klachten rondlopen én is de kans groter op gezondheidsrisico’s.

Meer dan 80% van de vrouwen heeft overgangsklachten, de één meer dan de ander. Het is een biologisch proces met grote fysieke, emotionele én mentale veranderingen en kent vier fases: Pre-menopauze, peri-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. Het begint tussen de 40 en 50 jaar en klachten kunnen gemiddeld 5 tot 10 jaar duren. Op dit moment zijn ongeveer 1.9 miljoen vrouwen tussen 45-60 jaar. 

Kortom: er is meer kennis nodig over de overgang, zodat vrouwen zich kunnen voorbereiden en de symptomen herkennen. En dat is precies waar de Week van de Overgang voor zorgt.

Live evenementen terugkijken

De informatie over de menopauze is er, maar het taboe helaas ook. Daar moet verandering in komen! Volgens experts is het beter om de overgang niet zomaar te laten gebeuren, maar zelf de regie te houden. Door van tevoren kennis op te doen en erover te praten, weet je wat er met je lijf gebeurt en wat je eraan kunt doen. Ben jij tussen de 40 en 55 jaar oud? Begin er meteen mee door op de Facebookpagina van Women Inc. te kijken en te luisteren naar het live gesprek van vorig jaar over de overgang. Schrijfsters/actrices Isa Hoes en Medina Schuurman en gynaecoloog Dorenda van Dijken gaan in gesprek over hun ervaringen, en geven antwoord op herkenbare vragen. 

Bekijk deze video met Isa Hoes en Medina Schuurman is samenwerking met Margriet.nl. 

Podcasts beluisteren

Naast het live evenement van Women Inc. zijn er verschillende podcasts over de overgang. Zo kun je via podcastluisteren.nl het audiofragment van de Week van de Overgang van vorig jaar terugluisteren, waar de oprichtster van het evenement – Liesbeth Josiassen – aan het woord komt. Wat is de overgang? Wanneer krijg je ermee te maken? Wat zijn de symptomen? En hoe ga je met klachten als vaginale droogheid om? Liesbeth wil het taboe doorbreken en geeft antwoord op deze prangende vraagstukken. 

Komende agendapunten 'issuekalender'

In de Week van de Overgang worden dagelijks interviews gedeeld met experts op de Facebookpagina van Kernenergie. Like de pagina om tussen 6 en 12 april op de hoogte te blijven van alle inzichten. Daarnaast geeft voedings- en lifestyle coach Brenda van Wegen gedurende deze week gratis onlinetrainingen over makkelijke manieren om overgangsklachten te verminderen. Meld je aan via de website van de Week van de Overgang voor één van de online consulten: 6 april om 20.00 uur, 8 april om 10.00 uur, of 10 april om 10.00 uur. En houd vooral de website van de Week van de Overgang in de gaten om te kijken of bepaalde evenementen doorgaan of worden opgeschoven.

Top 10 boeken over de overgang

  1. Te lijf: de kunst van het mooi ouder worden (Isa Hoes en Medina Schuurman)
  2. De overgang: het no-nonsense handboek (José Rozenbroek en Jos Teunis)
  3. De overgang als bron van kracht (Christiane Northrup)
  4. Alles wat je moet weten over de overgang (Saron Petronilia)
  5. Jouw menopauze plan: in 6 stappen stralend de overgang door (Leen Steyaert)
  6. De beste tijd van je leven (Lisette Thooft)
  7. Ondergeschikt (Angela Saini)
  8. Het energieke vrouwen voedingskompas (Marjolein Dubbers)
  9. Hormoonbalans voor vrouwen (Ralph Moorman)
  10. Overwin je overgang (Ria Kamelle)

Lees ook:

Bronnen: Women Inc., Week van de Overgang
Auteur: Anouk Bruel