Ga naar de inhoud

Kun je door het raam verbranden en bruin worden?

Update:
Zonnen achter glas verbranden
In samenwerking met:

Heerlijk om de warmte van de lentezon op je huid te voelen. Zelfs als je binnen achter het raam zit, voel je die zonnestralen vaak al lekker branden. Daarmee rijst ook de vraag: kun je achter glas eigenlijk verbranden?

Het korte antwoord op de vraag ‘kan de zon je verbranden achter glas‘? Ja! Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Verschillende soorten uv-straling

Er bestaan meerdere soorten ultraviolet (Uv) straling. De bekendste 2 zijn Uv-a en Uv-b-straling. Glas houdt het grootste deel van Uv-b-straling tegen, waardoor de kans klein is dat je door deze straling achter een raam verbrandt. Toch is het niet onmogelijk. Ook houdt glas Uv-a-straling niet tegen, waardoor ongeveer de helft van deze straling wél door het glas heen komt.

En die UVA-straling is nou juist het type straling dat huidveroudering en huidkanker kan veroorzaken.

15 huis-, tuin- en keukentips tegen een verbrande huid.

De kans op verbranden achter het raam

Het is daarom wel mogelijk om te verbranden achter het raam. Die kans is gelukkig heel klein. Alleen als je vaak en lang achter het glas zit, moet je iets voorzichtiger zijn. Hoe groot de kans daarop is, is afhankelijk van de zonkracht.

De Uv-straling moet best hoog zijn om door glas heen te komen. Het is daarbij vooral belangrijk om op de zonnekracht te letten. Bij een zonkracht van 9 of 10 kun je buiten al binnen 10 minuten verbranden, dan is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen. Ook als je binnen zit.

Wat is zonnekracht?

Zonnekracht is een maatstaf voor de intensiteit van de ultraviolette (Uv) straling van de zon op een bepaalde locatie en op een specifiek moment. Het wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 10 of hoger, waarbij hogere waarden duiden op een sterkere zonkracht. Deze kracht wordt beïnvloed door factoren zoals de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag, de hoeveelheid bewolking en de hoogte boven zeeniveau.

Een hogere zonnekracht betekent dat de Uv-straling sterker is, wat kan leiden tot een snellere verbranding van de huid en een groter risico op huidschade en huidkanker. Het is daarom belangrijk om de zonnekracht in de gaten te houden en passende maatregelen te nemen om jezelf te beschermen wanneer deze hoog is.

Je kunt de zonnekracht op verschillende manieren opzoeken:

  1. Weerapps en websites: Veel weerapps zoals weer.nl bieden informatie over de actuele zonnekracht, vaak samen met het weerbericht.
  2. Zonkrachtwaarschuwingen: Sommige weerapps en websites bieden ook zonkrachtwaarschuwingen, die aangeven wanneer de zonkracht hoog is en extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.
  3. UV-index: De UV-index wordt vaak vermeld in weerberichten en geeft een indicatie van de intensiteit van de UV-straling op een bepaalde dag. Een hogere UV-index betekent een sterkere zonkracht.
  4. Gespecialiseerde websites: Er zijn ook gespecialiseerde websites die specifiek informatie verstrekken over de zonkracht en UV-straling. Deze websites bieden uitgebreidere informatie over hoe je jezelf beschermt tegen de zon.

Door regelmatig de zonnekracht op te zoeken, kun je beter inschatten welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van Uv-straling.

Goed smeren is belangrijk

Je verbrandt achter glas een stuk minder snel dan wanneer je buiten in het zonnetje zit. Toch kan langdurige blootstelling aan UVA-straling achter glas wel gevolgen hebben. Bescherm je huid daarom binnen ook goed met een zonnebrandcrème met SPF als je bijvoorbeeld de hele dag in de volle zon achter het raam zit.

Lees ook: Verantwoord zonnen met zonnebrand.

Extra tips voor genieten van de lentezon:

  1. Zoek de schaduw op: Als de zonkracht hoog is, vermijd dan directe blootstelling aan de zon, zelfs als je binnen bent. Zoek liever de schaduw op om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Je huid moet er nog even aan wennen.
  2. Kies voor UV-werend glas: Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om UV-werend glas te installeren. Dit type glas blokkeert een groter deel van de schadelijke UV-straling, waardoor je beter beschermd bent achter ramen.
  3. Gebruik dagelijkse zonnebrandcrème: Ook al zit je voornamelijk binnen, het is verstandig om dagelijks een zonnebrandcrème met SPF te gebruiken. Dit beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van UVA-straling, zelfs als je slechts kortstondig blootgesteld wordt aan de zon.
  4. Draag beschermende kleding: Kies voor kleding met een dichte structuur en lange mouwen om je huid extra te beschermen tegen de lentezon, vooral als je langere tijd achter glas zit.
  5. Hydrateer je huid: De lentezon kan je huid uitdrogen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en gebruik een vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden.

Met deze tips kun je optimaal genieten van de warmte van de lentezon, zowel binnen als buiten, terwijl je je huid goed beschermt tegen schadelijke UV-straling.

In samenwerking met:

Meer over: