Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Kun je door het raam verbranden en bruin worden?

In samenwerking met:

Heerlijk om de warmte van de lentezon op je huid te voelen. Zelfs als je binnen achter het raam zit, kun je die zonnestralen vaak al voelen branden. Daarmee rijst ook de vraag: kun je door het raam eigenlijk verbranden? 

Het korte antwoord? Ja. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Margriet.nl legt uit hoe dat zit. 

Verschillende soorten uv-straling 

Er bestaan meerdere soorten ultraviolette (uv) straling. De bekendste 2 zijn UVA en UVB-straling. Glas houdt het grootste deel van UVB-straling tegen, waardoor de kans klein is dat je door deze straling achter een raam echt kunt verbranden. Toch is het niet onmogelijk. Daarnaast wordt UVA-straling niet door ramen tegengehouden, waardoor ongeveer de helft van deze straling wél door het glas heen komt. En die UVA-straling is nou juist het type straling dat huidveroudering en huidkanker kan veroorzaken. 

De kans op verbranden achter het raam 

Het is daarom mogelijk om te verbranden achter het raam, maar die kans is gelukkig wel klein. Alleen als je vaak en lang achter het glas zit, moet je iets voorzichtiger zijn. Hoe groot de kans precies is, is afhankelijk van de zonkracht. Normaal glas laat geen stralen onder de 3000 ångström door. Ter vergelijking: je wordt het beste bruin bij een uv-straling tussen de 2900 en 3050. De uv-straling moet best hoog zijn om door glas heen te kunnen komen. Het is daarbij vooral belangrijk om op de zonkracht te letten. Bij een zonkracht van 9 of 10 kun je buiten al binnen 10 minuten verbranden, dan is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen. Ook als je binnen zit. 

Goed smeren 

Als je dagelijks voor een korte periode achter een raam zit, hoef je je niet direct zorgen te maken. Een deel van de ultraviolette(UV)-straling wordt door het glas tegengehouden en daarnaast wordt een deel van de zonnestralen ook gereflecteerd. Hierdoor komt dit dus niet op je huid terecht. Je zult achter een raam dus een stuk minder snel verbanden of bruin worden, dan wanneer je buiten in het zonnetje zit. Toch kan langdurige blootstelling aan UVA-straling achter glas wel gevolgen hebben. Bescherm je huid daarom binnen ook goed met een zonnebrandcrème met SPF als je bijvoorbeeld de hele dag in de volle zon achter het raam zit. 

In samenwerking met: