Draai voor klassieke weergave

Is je moedervlek kwaadaardig? 2 handige checklists

Iedereen heeft moedervlekken. Het kan zijn dat je ze al vanaf je geboorte hebt, maar ze kunnen ook pas later de kop opsteken. Ook al zijn ze over het algemeen niet schadelijk, het is toch verstandig om ze geregeld te controleren.

Hoe onschuldig de meeste vlekken ook zijn, huidkanker ligt nu eenmaal op de loer. Vandaar het advies om ze altijd goed te checken. Margriet.nl legt uit hoe je dat doet.

Moedervlekken

Wat is een moedervlek eigenlijk? Een moedervlek is een ophoping van bruine pigmentcellen in je huid. Meestal zijn de vlekjes niet gevaarlijk, maar ze kunnen veranderen in een melanoom, een vorm van huidkanker. Daarom is het zo belangrijk om ze regelmatig aan een inspectie te onderwerpen.

Dit geldt nog eens extra als je een lichte huid hebt, vaak in de zon zit, snel verbrandt en/of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Dus lees vooral ook even op dit punt de bijsluiters van je medicijnen goed door.

Moedervlek checklist

Hierbij moet je letten bij het checken van je moedervlek:

 • Veranderingen in kleur
 • Veranderingen in vorm
 • Veranderingen in formaat of dikte
 • Veranderingen van de omtrek
 • De moedervlek jeukt
 • De vlek bloedt
 • Er komt een zweertje of korstje op

ABCDE-methode

Hoewel bovenstaande checklist een duidelijk beeld kan geven, kun je ter controle ook nog de ABCDE-methode gebruiken. Kijk dan naar:

 • Asymmetry. Als je moedervlek asymmetrisch is, kan dit wijzen op een melanoom.
 • Border. Een onregelmatige of grillige begrenzing (lijn om je moedervlek heen) kan een kenmerk zijn van een melanoom.
 • Color. Heeft je moedervlek verschillende kleuren of zie je een verandering van tint? Dan kan er sprake zijn van een melanoom.
 • Diameter. Ook als je merkt dat je moedervlek groeit of hij meer dan 6 millimeter groot is, kan er sprake zijn van een melanoom.
 • Evolution. Jeukt, bloedt of verandert je moedervlek? Dan is dat geen goed teken. Misschien heb je te maken met een melanoom.

Zorgen over je moedervlek?

Vermoed je aan de hand van bovenstaande checklists dat er iets aan de hand is, hoeft dat niet direct te betekenen dat je een vorm van huidkanker hebt. Het is in dit geval verstandig om je moedervlek na te laten kijken door je huisarts of een dermatoloog. Eigenlijk geldt dit altijd: twijfel je of het wel goed zit met een moedervlek? Ook los van de checklists? Laat het controleren door een medisch expert.

Is het verwijderen van haren uit een moedervlek gevaarlijk?

Dit is een veelgestelde vraag rondom moedervlekken. En op internet circuleren dan ook de meest uiteenlopende en opmerkelijke antwoorden op bovenstaande vraag. Zo zou het uittrekken van een haartje uit een moedervlek ervoor zorgen dat cellen onrustig of actief worden, waardoor er een mutatie in DNA kan plaatsvinden en het risico op (huid)kanker groter wordt.

Daarnaast wordt er melding gemaakt van het risico op infectie. Het epileren van een haartje laat tenslotte een klein wondje achter, waardoor een infectie of ontsteking op de loer ligt, met alle risico’s van dien. Maar hoe zit het nu écht? Margriet.nl vroeg aan Dr. Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, hoe dit nu precies zit. Lees er hier meer over >