Ga naar de inhoud

Laurier: de gezondheidsvoordelen van de winnaar onder de kruidenplanten

Update:
Laurier

In vrijwel alle keukens vind je wel een zakje of potje laurierbladeren. En veelal blijven ze onaangeroerd tussen de kruiden staan om sporadisch in een stoofpotje of soep te belanden. Wat moet je er anders mee?

Wat jij misschien bent vergeten, is dat deze onderschatte plant eigenlijk de winnaar onder de kruidenplanten is. Laat je verbazen over de krachten van deze meerkamper onder de kruidenplanten en ontdek de vele gezondheidsvoordelen.

Wat is een laurier?

De laurier vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten, Iran en Irak. Deze sterke en wintergroene struik groeit uit tot bomen van wel 18 meter hoog. Het bijzondere aan de laurier is dat hij mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten heeft, wat voortplanting wel tot een uitdaging maakt.

Waar gebruik je laurier het meeste voor?

De bladeren van een laurier gebruiken we veel in stoofpotten en soepen. Je kookt het blad enige tijd mee voor de kruidige smaak en geur. De bladeren haal je na het koken uit het gerecht. Je eet het niet op.

Let op: De echte laurier voor gebruik is de Laurus nobilis. De laurierkers (de Prunus laurocerasus) moet je niet hebben, die draagt giftige bessen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Laurierbladeren, afkomstig van de Laurus nobilis plant, zijn niet alleen smaakmakers in de keuken, maar ze herbergen ook een schat aan gezondheidsvoordelen. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de bladeren bijzonder gezond zijn.

De vergeten krachten van laurierbladeren

9 gezondheidsvoordelen van laurier

  1. Spijsvertering en maagklachten: Laurierbladeren helpen bij spijsverteringsstoornissen en maagproblemen. Ze worden vaak gebruikt om brandend maagzuur en indigestie te verlichten.
  2. Bloedsuikerregulatie: Laurierbladeren helpen de bloedsuikerspiegel verlagen en fungeren als antioxidanten. Regelmatige consumptie kan helpen bij het reguleren van insulineproductie.
  3. Cholesterolverlaging: Laurierbladeren hebben het vermogen om slechte cholesterol te verminderen en het lichaam te ontdoen van triglyceriden, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor hartgezondheid.
  4. Verlichting van verkoudheid en hoest: De bladeren zijn rijk aan vitamine C en kunnen helpen bij de behandeling van verkoudheid en hoest. Inhaleer de stoom van kokende laurierbladeren om je hoest te verzachten.
  5. Bescherming van het hart: Laurierbladeren bevatten cardiovasculaire beschermende stoffen en beschermen het hart tegen convulsies en aritmieën.
  6. Kankerpreventie: Laurierbladeren bevatten stoffen zoals koffiezuur, quercetine, eigonol en bartoliniide, die de vorming van kankercellen in het lichaam helpen voorkomen.
  7. Verbetering van de slaap: Laurierbladeren helpen bij slapeloosheid en angst. Een kopje laurierthee voor het slapen kan ontspanning en een vredige nachtrust bevorderen.
  8. Nierstenen en infecties: Laurierbladeren helpen nierstenen afbreken en helpen bij de behandeling van infecties.
  9. Natuurlijke luchtverfrisser: Verbrand laurierbladeren thuis om de lucht te zuiveren en een aangename geur te creëren

De Laurier, meer dan alleen een smaakmaker, maar pas op! Zorg ervoor dat je je huis niet in de fik steekt! >>

Laurierstruik kopen, verzorgen en het hele jaar snoeien

Een laurier mag daarom niet ontbreken in jouw tuin en keuken. Hoewel de laurier winterhard is, is het verstandig om de struik tegen de winter in een pot te zetten, wanneer strenge vorst verwacht wordt. Temperaturen tot -15 graden kan de laurier nog goed doorstaan.

Ga je laurier planten in de tuin, weet dan dat het het beste gedijt in goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is essentieel, vooral in de zomer. Bemesten is niet noodzakelijk, maar het kan de groei wel bevorderen. Laurier kun je naar wens snoeien voor consumptie. Verse laurierbladeren en -bessen oogsten en drogen kan het hele jaar rond.

Laurierkrans: het symbool van glorie en overwinning

Laurier heeft door de eeuwen heen een speciale plaats ingenomen in de geschiedenis en mythologie. Een van de meest iconische manieren waarop laurier werd gebruikt, was als een krans.


Deze gewoonte dateert nog verder terug tot uit de Griekse mythologie, waar de god Apollo vaak wordt afgebeeld met een laurierkrans om zijn hoofd. In de Romeinse tijd was de laurierkrans een symbool van glorie en eer. Overwinnaars in de Olympische Spelen, krijgsheren na een succesvolle campagne, en geleerden die opmerkelijke prestaties leverden, kregen allemaal een laurierkrans.

De laurierkrans blijft door de eeuwen heen een krachtig symbool en wordt nog steeds afgebeeld op medailles, insignes en op vlaggen.

De laurier is niet voor niets meervoudige winnaar onder de kruidenplanten, en daarom verdienen de bladeren een prominentere plek in jouw keukenkastje! En als je de laurier tijdens het herinrichten op de voorste rij hebt gezet, kijk meteen of er andere kruiden over de datum tussen zitten.

Meer over: