Ga naar de inhoud

Overbieden op de Nederlandse huizenmarkt keert terug

Update:
Overbieden huizenmarkt

Wie op zoek is naar een woning in Nederland moet vechten om boven de concurrentie uit te komen. Dit komt door een krap aanbod op de woningmarkt, die kopers dwingt om met veel andere woningzoekers te concurreren.

Deze situatie heeft in de loop van de tijd de prijzen van woningen in Nederland opgedreven. Zo veel zelfs dat kopers vaak verplicht waren om over te bieden op de vraagprijs.

Terugkeer van overbieden en stijgende huizenprijzen

Alhoewel er vorig jaar een piek in de huizenprijzen was, kwam overbieden minder vaak voor en daalden de prijzen van de woningen iets. De laatste ontwikkelingen tonen echter een tegenovergestelde trend.

De prijzen stijgen opnieuw en er wordt vaker overboden op woningen. NVM, een bekende makelaarswebsite, heeft onlangs aangekondigd dat overbieden opnieuw de norm wordt in de woningmarkt. Volgens hun onderzoek verwacht 32 procent van de respondenten, bestaande uit kopers en verkopers op Funda, dat overbieden vaak zal voorkomen in de komende maanden.

Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het halve jaar ervoor toen slechts 12 procent dit verwachtte. De stijging in aantal overbiedingen wordt volgens Funda veroorzaakt door het beperkte aanbod op de markt. Steeds meer mensen ervaren het huidige woningaanbod als beperkend.

Meer verkopers bereid huizen op de markt te zetten

In het derde kwartaal van dit jaar gaf een groter aantal respondenten op Funda aan dat het woningaanbod beperkter is in vergelijking met de 3 maanden ervoor. Toch is er een lichtpuntje. Verkopers lijken weer meer bereid om hun woning op de markt te zetten, zo blijkt uit de gegevens van Funda. In het derde kwartaal gaf 54 procent van de ondervraagden aan dat ze de intentie hadden om hun woning op de markt te zetten, terwijl dit percentage in de 3 maanden ervoor 41 procent was. De voorzichtigheid verdwijnt langzaam.

Krap aanbod stimuleert overbieden, maar biedt ook kansen voor verkopers

De huidige marktsituatie, waar sprake is van krap aanbod op de woningmarkt, betekent dat meer mensen verwachten dat er vaker overboden wordt. Deze situatie kan als positief nieuws worden beschouwd voor verkopers. Meer en meer mensen hebben de neiging om hun huizen op de markt te zetten, waardoor het aanbod toch kan groeien en overbieden mogelijk iets kan afnemen.

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt snel kunnen veranderen en dat zowel kopers als verkopers hun strategieën voortdurend moeten aanpassen.

Met deze tips verkoop je je huis zonder makelaar in 7 stappen.

Bron: lc.nl

Meer over: