Ga naar de inhoud

Einde hoge inflatie in zicht? Of een volgend economisch vals alarm

Update:
Hoge inflatie monster voorbij

Economen en beleidsmakers vieren dat de hoge inflatie eindelijk bedwongen lijkt te zijn. Er zit wel een addertje onder het gras. Economisch expert en Nobelprijswinnaar Paul Krugman, voorspelde al eerder dat er in 2021 geen hoge inflatie zou zijn. Dat bleek niet te kloppen.

Toen het tegendeel bleek, stelden ze dat het slechts tijdelijk was. Terwijl de vreugdevuren nog branden, zijn er signalen die wijzen op aanhoudende economische problemen, vooral met betrekking tot begrotingstekorten en werkloosheid.

Overheidsschulden en de kracht van uitgaven

De oorzaak van de vermeende inschatting van deze economische experts ligt in de grote begrotingstekorten en staatsschulden, voornamelijk in de VS, maar ook in de EU en Eurozone. Het geld dat de overheid uitgeeft genereert een enorme vraag, gefinancierd door schuld. Daarom wordt toekomstig inkomen nu uitgegeven, wat resulteert in prijsstijgingen.

Bovendien legt de krappe arbeidsmarkt druk op lonen en prijzen van goederen en diensten. Een wrange nasmaak van de overheidsschulden kan zijn dat centrale banken te rigoureus het beleid verkrappen, wat zou kunnen leiden tot een economische neergang als regeringen hun stimuleringsuitgaven stopzetten.

De rol van inflatie: tussen een rots en een harde plaats

Een gelijktijdig dalende economie en sijpelende overheidsuitgaven kan deflatie veroorzaken, een verschijnsel waarbij inflatie afneemt. Deflatie kan tijdelijk leiden tot lagere inflatie. Maar deze zogenaamde overwinning komt met verborgen kosten – zoals Nobelprijswinnaar Paul Krugman opmerkte. Als landen als Italië en Frankrijk, met hun alarmerende begrotingstekorten en staatsschulden, onder economische crisis zouden lijden, rijst de vraag hoe hun regeringen reageren.

  • Zullen ze zich vastklampen aan bezuinigingsmaatregelen, waardoor een mogelijke recessie verergert?
  • Of zullen ze zich overgeven aan meer uitgaven en hogere begrotingstekorten accepteren?

Is de inflatie-euforie van korte duur?

Het is onduidelijk hoelang deze euforie over het temmen van inflatie zal duren. Electorale spanningen nemen toe en regeringen kunnen in de verleiding komen om fiscale prikkels aan te bieden, wat de vraag doet toenemen. Deze verhoogde vraag samen met beperkte aanbodcapaciteit kan gemakkelijk een nieuw piek van inflatie veroorzaken. Dit patroon – snelle inflatie gevolgd door deflatie, dan weer inflatie – kan zorgen voor zwakkere economische groei en momenten van stagflatie.

Bovendien kan constante stimulatie van de vraag door overheidsschuld uiteindelijk leiden tot een schuldencrisis die met nog meer schuld moet worden opgelost – een gevaarlijk kaartenhuis op de rand van instorten.

Concluderend hoge inflatie

Terwijl de bubbels van de viering rond de lage inflatie nog in de lucht zweven, is er reden tot bezorgdheid over de onderliggende economische gezondheid die deze inflatiecijfers verbergen. Niet te snel juichen is een goed advies en blijf realistisch; het inflatiemonster kan terug zijn voordat je het weet.

Voorspelling economisch expert en Nobelprijswinnaar Paul Krugman

De oorlog tegen de inflatie is voorbij. We hebben gewonnen .. >>

Bron: geenstijl.nl

Meer over: