Ga naar de inhoud

De inflatie is torenhoog: waar kun je dat allemaal aan merken?


Het leven is in 2022 aanzienlijk duurder dan in voorgaande jaren. Tijdens de laatste meting in juni stond de torenhoge inflatie op maar liefst 8,6 procent. Aan welke uitgaves kun je deze prijsstijgingen vooral merken?

En natuurlijk ben je ook benieuwd op welke vlakken je het beste kunt besparen.

Wat is inflatie?

Inflatie verwijst naar de gemiddeld genomen prijsstijgingen in een land. Voor dezelfde producten en diensten ben je dan meer kwijt dan het jaar daarvoor. Als gevolg is je geld minder waard dan voorheen. Het percentage inflatie laat zien hoeveel procent de gemiddelde prijzen zijn gestegen ten opzichte van hetzelfde moment een jaar geleden. De inflatie in juni 2022 was 8,6 procent, was betekent dat we gemiddeld gezien 8,6 procent meer kwijt zijn dan juni 2021.

Dit jaar hebben we te maken met een torenhoge inflatie. Op het hoogtepunt, in april, stond de inflatie op 9,7 procent. Ter vergelijking: sinds begin 2017 is de hoogste inflatie waar we mee te maken hebben gehad slechts 2,8 procent.

Wat is er allemaal duurder?

Met name de prijzen van benzine, elektriciteit, en voedingsmiddelen zijn in 2022 enorm gestegen. De prijsstijging van energie vlakt inmiddels wat af: in mei was energie 105 procent duurder dan het jaar daarvoor, in juni was dit gedaald naar 84 procent. Nog steeds hebben de hoge energiekosten een groot aandeel in de huidige inflatie. De prijzen van voedingsmiddelen en benzine blijven doorstijgen. Zo stond de inflatie op benzine in mei op 27,3 procent, en in juni is dit gestegen naar 34,8 procent.

De prijs van voedingsmiddelen stijgt al sinds september 2021 iedere maand gestaag. Inmiddels betalen we 11,2 procent meer voor voeding vergeleken met vorig jaar. Met name zuivelproducten en vlees zijn een stuk duurder geworden, maar eigenlijk vrijwel alle andere producten ook. Denk hierbij aan graanproducten, oliën, groente, fruit, vis en vetten. Dit merk je in de supermarkt direct aan je portemonnee.

Waarom is alles duurder?

De stijging heeft verschillende oorzaken, met als 2 belangrijkste: de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Door de coronacrisis kwamen verschillende sectoren tijdelijk compleet stil te liggen door lockdowns en beperkingen, waar de verliezen nu weer van terugverdiend moeten worden. Daarom zijn horeca, recreatie en cultuur bijvoorbeeld ook een stuk duurder dan voorheen. Daarnaast maakt corona het wereldwijde vervoer van producten nog steeds lastig, waardoor transportkosten ook duurder zijn.

Maar een van de grootste oorzaken van de inflatie is de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog zorgt ervoor dat de prijzen van brandstof en energie in heel Europa een enorme stijging hebben doorgemaakt, omdat deze voor een groot deel uit Rusland komen. Door sancties vanuit beide kanten ontstaan er tekorten, wat de prijzen doet stijgen. Ook zijn er tekorten aan grondstoffen ontstaan, waardoor sectoren als de bouw, productie van elektrische chips en de voedselindustrie in de problemen komen. En wanneer de vraag groter is dan het aanbod, dan gaan de prijzen omhoog.

Kosten besparen

Naar verwachting zal de inflatiestijging iets afvlakken in de tweede helft van dit jaar, maar voorlopig zullen we niet teruggaan naar de prijzen van vorig jaar. Met name de energiekosten zullen de komende jaren hoog blijven. Om dit niet te veel in je portemonnee te voelen, is het belangrijk om zelf te besparen waar mogelijk. Wij geven wat tips.

  1. Neem de fiets om benzine te besparen
  2. Ga voor huismerken in de supermarkt
  3. Spreek thuis af in plaats van in een café
  4. Neem het openbaar vervoer in plaats van de auto
  5. Ga waar mogelijk voor tweedehands aankopen (dat is ook beter voor het milieu!)
  6. Begin een moestuin
  7. Leen dingen in plaats van dat je ze nieuw aanschaft
  8. Investeer in zonne-energie
  9. Kijk hoe je energiekosten kunt besparen met deze tips
  10. Drink water in plaats van frisdrank en koffie (en bespaar meteen calorieën)

Meer over: