Ga naar de inhoud

Recht op zorgtoeslag? Tot een half miljard euro is niet aangevraagd


Mensen met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Deze compensatie komt van de overheid, maar wordt – ondanks de duurdere tijden – niet altijd aangevraagd. Veel mensen laten dit bedrag liggen, omdat ze niet weten dat ze hier recht op hebben. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingsplatform Independer. 

De deadline voor het aanvragen van zorgtoeslag over het jaar 2021 is 31 augustus. Belangrijk om nú te controleren hoe het zit. Lees hier of jij ook in aanmerking komt en hoe het aanvragen precies werkt.  

Zorgtoeslag, wanneer heb je hier recht op?

Je moet minimaal 18 jaar zijn en beschikken over een Nederlandse zorgverzekering om in aanmerking te komen. Op je bankrekening stond in 2021 maximaal: € 118.479 euro voor een alleenstaande en € 149.819 als je ook een toeslagpartner hebt. Om te bepalen wie recht heeft op zorgtoeslag wordt gekeken naar een inkomensgrens. Zonder toeslagpartner ligt dit voor 2021 op € 31.138 per jaar en voor mensen met toeslagpartner op € 39.979.

De toeslag kan variëren van een paar tientjes tot meer dan 100 euro in de maand. Het maximum bedrag is € 107 per maand zonder toeslagpartner en een jaarinkomen tot € 21.500. Heb je samen met je toeslagpartner een jaarinkomen van € 21.500 dan is dat bedrag samen € 212 in de maand. Dat is op jaarbasis dan € 2.544. 

Veel mensen laten de energietoeslag liggen

1 op de 10 toeslaggerechtigden vraagt de compensatie niet aan. Dit komt omdat mensen niet weten dat ze recht hebben op deze toeslag. Andere redenen zijn: niet weten hoe ze het aan moeten vragen of zich schamen voor hun lage inkomen en daarom deze toeslag niet aan durven te vragen. Ook is er veel wantrouwen richting de overheid. Veel mensen zijn bang dat ze deze toeslag moeten terugbetalen of dat er een addertje onder het gras zit. Hoe dit komt? Grotendeels door de toeslagenaffaire. Ook is het vaak ingewikkeld om zo’n aanvraag in te dienen. Om bovenstaande redenen laten zo’n 470.000 mensen deze toeslag op zorgkosten liggen! 

Hulp bij het aanvragen van de energietoeslag 

Toeslagen moet je zelf actief aanvragen op Mijn toeslagen van de belastingdienst. Van belang is dat je ze ook weer stopzet op het moment dat je er geen recht meer op hebt. Heb je huurtoeslag of zorgtoeslag voor 2021 aangevraagd? Dan krijg je automatisch de toeslag in 2022. Controleer daarom ook je gegevens voor 2022. 

Op de site van de Belastingdienst kun je met behulp van een proefberekening zien of je recht hebt op (zorg)toeslag. Simpel en snel!

Vragen proefberekening toeslagen:

  1. Maak een keuze uit alle soorten toeslagen (in dit geval zorgtoeslag)
  2. Wel/geen toeslagpartner 
  3. Geboortedatum
  4. Welk land woon je
  5. Toetsingsinkomen (eventueel aan de hand van een rekenhulp)

Goed om te weten: deze toeslag hoef je absoluut niet terug te betalen.

Laat je informeren!

Bronnen: Independer, nu.nl, belastingdienst

Meer over: