Ga naar de inhoud

Nieuw energiecontract? Je bent nu €4000 meer kwijt dan vorig jaar


Als je nu een nieuw energiecontract moet afsluiten, ben je maar liefst 4000 euro meer kwijt dan het jaar hiervoor. Op jaarbasis betaal je nu zo’n 6.500 euro voor gas en licht. Dat is voor veel mensen niet te betalen. Lees hier hoe dat precies zit.

Buitengewoon hoge prijzen

We schreven eerder al dat de inflatie in juni op het hoogste niveau sinds 1975 stond. In juli was dit 10,3 procent en dit is voor het grootste deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De kosten voor energie begonnen in mei vorig jaar al te stijgen. Sinds de Russische invasie in Oekraïne, in februari dit jaar, kwam dit nog eens in een stroomversnelling. Sindsdien zijn de energieprijzen buitengewoon hoog.

Voorlopig lijkt een daling er ook niet in te zitten. De prijsstijging zet gestaag door. Niet alleen mensen die een nieuw energiecontract moeten afsluiten hebben daar last van, maar ook mensen met variabele contracten. De maandbedragen werden voorheen slechts 1 of 2 keer per jaar aangepast, nu gebeurt dit steeds vaker tussentijds.

Zorgen bij energieleveranciers

Energiebedrijven maken zich daarom ook zorgen om mensen met flexibele maanbedragen die dit bedrag te laag hebben afgesteld. Zo liet Vattenfall begin deze maand weten dan 1 op de 10 klanten zo’n 200 euro per maand te weinig betaalt. Dit kan dus leiden tot een jaarafrekening van 2.400 euro: voor veel mensen een hoog bedrag. Ook Essent en Eneco delen deze zorgen. Zij raden mensen aan om hun maandbedrag te verhogen, zodat ze niet aan het einde van het jaar voor verrassingen komen te staan.

Hoge groothandelsprijzen

Energieleveranciers hebben namelijk weinig keuze: zij moeten de hoge energie- en gasprijzen doorberekenen. De groothandelsprijzen zijn nu 8 tot 10 keer hoger dan normaal. Vorig jaar betaalde men 20 eurocent voor 1 kilowattuur elektriciteit, nu is dan 50 tot 70 cent. Gas kostte vorig jaar 80 cent per kubieke meter, nu is dan 2,50 tot 3 euro.

De overheid probeert deze stijgingen deels tegemoet te komen door tijdelijk de BTW op energie te verlagen naar 9 cent. Deze verlaging duurt tot januari 2023. Mensen met een laag inkomen kunnen een energietoeslag van 1.300 euro krijgen.

Meer over: