Ga naar de inhoud

Koopzegels: waarom dit meer oplevert dan sparen

Update:

Sparen bij de Albert Heijn met koopzegels was jarenlang een populaire manier om iets extra’s te verdienen terwijl je boodschappen deed. Maar nu, vanaf 30 oktober 2023, is het niet langer mogelijk om jouw koopzegels bij deze supermarkt contant uit te laten betalen.

Geen zorgen, dit betekent echter niet het einde van deze financiële slimme zet. Je kunt jouw koopzegels nog steeds gemakkelijk en veilig inwisselen op je rekening bij de servicebalie of rechtstreeks bij de (zelfscan)kassa. Deze aanpassing biedt niet alleen meer veiligheid, maar maakt het proces ook handiger!

Koopzegels leveren meer op dan rente op de bank

Steeds meer mensen sparen koopzegels. De consument is steeds meer op zoek naar mogelijkheden om te besparen en om meer te verdienen. Koopzegels is hier een heel goed voorbeeld van. Het is makkelijk, toegankelijk en snel. Ook voor supermarkten zelf is het voordelig. Vergelijk het maar met een loyaliteitsprogramma. Elke keer dat je wat afrekent, betaal je net wat meer. In ruil hiervoor krijg je koopzegels. Zo bind je je voor een langere termijn aan een supermarkt. Je geeft in deze supermarkt meer geld uit, waardoor een supermarkt weer aan jou verdient. En jij houdt er ook een fijn zakcentje aan over, want zo’n vol (digitaal) spaarboekje lever je straks in voor geld. Koopzegels in de supermarkt hebben een rendement van minimaal een paar procent!

Ervaringen met koopzegels

Lisa (25) uit Heiloo spaart sinds 2 jaar koopzegels. “Het idee kwam van mijn moeder. Ik ging op mezelf wonen en ze gaf met de tip om koopzegels te sparen. Het deed mij gelijk denken aan mijn oma, maar tegenwoordig gaat het gewoon digitaal. Via de app van de supermarkt Albert Heijn heb ik ruim €20 gespaard. Het is niet heel veel, maar alle beetjes helpen!”

Ook Marina (67) uit Limmen is een fanatieke spaarder. “Dat ouderwetse zegeltjes plakken had wel wat nostalgisch. Ik moest even wennen aan de digitale versie, ik vind het wel veel overzichtelijker. Ook ben ik sinds kort premium lid geworden. Dit houdt in dat je dubbel zoveel zegels spaart. Bij elke euro koop je nu voor €0.20 zegels. Ik laat mijn rente 1 keer per jaar uitbetalen en gebruik dit bedrag dan voor een uitje. Vorig jaar gingen we uiteten.”

Bas (31) uit Amsterdam is ook enthousiast over de koopzegels. “Het staat allemaal overzichtelijk in de app. Hier kan je ook gelijk je spaarzegels van de messen zien én je digitale bon. Echt heel handig én het bespaart me veel geld!”

Wat leveren koopzegels precies op?

Wat koopzegels precies opleveren, verschilt per supermarkt. Het beste kan je koopzegels sparen bij supermarkt PLUS, hier haal je de meeste rente – zij hanteren een rendement van 50%. Een volle spaarkaart bij de PLUS supermarkt kost je €4 en je krijgt er €6 voor terug. Bij de Albert Heijn heb je pas een volle kaart voor €49. De opbrengst van deze is €52. Dit is een rente van 6%. Jumbo en Coop hebben een rente van 4%.

Hoewel het zeer verleidelijk lijkt, is koopzegels sparen niet altijd een goed idee. De Consumentenbond benadrukt dat als je boodschappen doet bij een goedkopere supermarkt, je dit beter kunt blijven doen. Dan ben je alsnog voordeliger uit dan wanneer je bij een duurdere supermarkt zegels koopt. Ook kan je juist meer geld kwijt zijn, omdat je geneigd bent om meer geld uit te geven om je kaart vol te krijgen. Bas kan dit bevestigen. “Soms gooi ik nog een pakje kauwgom bij de kassa in mijn winkelmandje om toch een spaarzegel te krijgen!”

Meer over: