Ga naar de inhoud

Woningmarkt klimt uit dal, prijzen stijgen en meer huizen verkocht

Update:
Woningmarkt klimt uit dal

De woningmarkt zit weer in de lift. Er worden meer bestaande koopwoningen verkocht en prijzen stijgen weer. In het 2e kwartaal van dit jaar wisselden 34.000 woningen van eigenaar. Dat is 20% meer dan in het eerste kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

De keuze voor consumenten is door de vele verkopen echter afgenomen. Daarmee neemt de krapte op de koopwoningmarkt iets toe en stijgen de prijzen. Het afgelopen jaar daalde de huizenprijzen met ongeveer 8%. Maar de gemiddelde huizenprijs is met 410.000 euro weer 2,8% hoger dan begin dit jaar.

Woningmarkt blijft krap

“De woningmarkt blijft krap, dus stijgt de huizenprijs weer”, zegt Lana Gersen, van de NVM. De vereniging blijft zich zorgen maken over de krapte. Het aantal woningverkopen nam toe, ook bij de nieuwbouw. Maar er kwam weinig nieuw aanbod bij. Er is te weinig woningaanbod. Daardoor lopen prijzen weer op. Nederland loopt achter op de ambities van het kabinet om honderdduizenden nieuwbouwwoningen per jaar te realiseren. Gersen noemt die ontwikkeling zorgelijk en hekelt de opgelopen vertragingen door stroperige besluitvorming en bezwaarprocedures.

Starters

Niettemin is het sentiment op de woningmarkt veranderd ten opzichte van vorig jaar. Kijkers hebben vertrouwen in het veranderde tij van de woningmarkt en gaan dus weer op zoek. Dat de hypotheekrente in 2022 bijna verdrievoudigde, zorgde er in eerste instantie voor dat vooral starters wat minder konden lenen. Maar dat effect is weg, volgens Gersen. “Starters zijn hier nu aan gewend. De loonstijgingen van dit jaar zorgen ervoor dat woningen weer betaalbaarder worden.”

Er wordt weer overboden

En dat betekent meer kijkers en meer concurrentie. Huizen staan nu gemiddeld een week korter te koop dan in het eerste kwartaal van dit jaar. En ze gaan tegen hogere prijzen weg. Door de stijgende lonen durven kopers zelfs af en toe weer te overbieden. Zo’n 40% van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. Gersen: ‘Er wordt nog wel eens 20.000 of 30.000 euro bovenop de vraagprijs geboden. Maar er kan ook goed worden onderhandeld.”

Op het hoogtepunt van de oververhitte markt, en jaar geleden, gingen 8 van de 10 woningen boven de vraagprijs weg.

Bronnen: NVM en AD.nl 

Meer over: