Ga naar de inhoud

Kan je inzicht krijgen in het biedproces bij het kopen van een huis? Per 1 januari 2023!


De meeste makelaars zijn sinds 1 januari verplicht om te werken met een biedlogboek. Hier vinden de aspirant-kopers alle biedingen op een bepaalde woningen. Dit leidt tot een transparanter koopproces. Lees hier hoe zo’n biedlogboek werkt en wat het voor de huizenkopers betekent. 

Biedlogboek gaat zorgen voor een transparanter koopproces

Alle makelaars die zijn aangesloten bij de NVM, VBO en Vastgoedpro, zijn sinds 1 januari 2023 verplicht om te werken met een biedlogboek. Deze gaat volgens de makelaarsbranche zorgen voor een transparanter kooproces. Dit is heel goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen. Zo bied je nooit te veel. Voorheen kwam het wel eens voor dat iemand 30.000 euro boven de vraagprijs bood, terwijl hij de enige bieder was. Door de verhalen om de kopers heen en de zogenaamde andere bieders, werden er bizarre bedragen geboden. Achteraf onnodig, bleek. Als een makelaar toch biedingen heeft achtergehouden, kan hij of zij een boete krijgen. Bij meerdere overtredingen kan de makelaar uit de vereniging gezet worden. Dit is een groot risico, de makelaarsbranche verwacht dat dit niet gaat gebeuren. 

Hoe werkt zo’n biedlogboek precies? Inzicht biedproces

Als je bij een makelaar die is aangesloten bij de NVM, VBO of Vastgoedpro een bod op een woning doet, krijg je een biedlogboek te zien. Hierin staat welke biedingen er zijn gedaan. Je ziet niet wie de biedingen hebben gedaan, wel hoe hoog ze zijn. 

Waarom is er gekozen voor een biedlogboek? 

De afgelopen jaren zijn er veel klachten geweest over het biedingsproces bij De Vereniging Eigen Huis (VEH). Zo bood men veel te hoog, gingen huizen niet naar de hoogste bieder of maakten makelaars onderling deals. Ook had je zonder aankoopmakelaar bijna geen kans van slagen. Tijd om hier wat aan te doen – het biedlogboek moet deze problemen oplossen. 

Heeft mijn makelaar een biedlogboek? Biedproces

Of jouw makelaar een biedlogboek heeft, hangt af of hij is aangesloten bij de VBO, NVM of Vastgoedpro. Dit zijn ruim 6.200 aangesloten vastgoedpartijen. Aangezien Nederland in 2021 11.025 makelaars telde, doen lang niet alle makelaars mee. Op lange termijn is dit wel de bedoeling, het ministerie en de overheid is hier nu druk mee bezig. Het ziet er naar uit dat het biedlogboek medio 2024 voor alle makelaars verplicht wordt. 

Meer over: