Ga naar de inhoud

10 keer slim besparen op je vaste lasten

Update:

Steeds meer huishoudens in Nederland hebben moeite om rond te komen. Van je energiekosten tot je boodschappen – we geven aanhoudend meer uit. Het is daarom slim om te besparen op je vaste lasten. Dankzij deze 10 slimme tips bespaar je minimaal honderden euro’s per maand. Lees hier meer. 

1. Bespaar slim op cadeaus 

Heb je veel familie en een grote vriendenkring? Dan ben je (onbewust) een kapitaal kwijt aan cadeautjes. Ook dit tikt lekker aan op je vaste lasten lijst. Dit zijn 10 verschillende oplossingen waarbij je minder uitgeeft. Pluspunt: je cadeaus zijn zelfs origineler! Door de onderstaande tips bespaar je al snel tientallen euro’s per maand! 

  • Spaar voor korting of gratis producten
  • Maak gebruik van aanbiedingen
  • Koop je cadeaus in een kringloopwinkel
  • Doe mee aan prijsvragen, deel- en spaaracties
  • Vergelijk prijzen op het internet 
  • Kijk wat je in huis hebt
  • Maak een tegoedbon voor een klusje of zelfgemaakte lunch
  • Doe een tijdschrift cadeau
  • Vul regelmatig enquêtes in voor cadeaubonnen 
  • Koop het hele jaar door algemene cadeaus in de aanbieding

2. Het wegdoen van je auto

Als je écht veel wilt besparen op je vaste lasten, is het wegdoen van je auto een slimme oplossing. Het bezitten van een auto is duur. Denk aan de aanschaf, maar ook aan de doorlopende vaste en variabele kosten. Parkeervergunning, brandstof, onderhoudskosten, de apk-keuring en de verzekeringen. Hoeveel je precies bespaart, hangt van jouw huidige autogebruik af. Gemiddeld bespaar je door het wegdoen van je auto €359 per maand. Het nemen van de trein is een veel voordeligere optie. Helemaal als je in de daluren reist, dan ontvang je ook nog eens een fikse korting!

3. Vergelijk verzekeringen en bespaar

Als je overstapt naar een andere verzekering, bespaar je vaak een hoop kosten. Zo wijzigen premies en ook is de kans groot dat je persoonlijke situatie verandert. Slim om daarom minimaal een keer per jaar te checken of je niet te veel betaalt voor je verzekering. Dit doe je eenvoudig bij Zeker.com! Zorg daarnaast dat je alleen verzekerd bent voor het noodzakelijke, zoals medische kosten, overlijden, rechtsbijstand, opstal, aansprakelijkheid en inboedel. Wees alert op dubbele dekking en kijk of je korting krijgt als je meerdere verzekeringen bij 1 verzekeraar afsluit. Hierdoor bespaar je wel honderden euro’s per jaar. 

4. Bespaar op je hypotheek

Voor de meeste mensen is de hypotheek de grootste vaste kostenpost. Het is daarom aan te raden om te kijken of je deze maandlasten omlaag kan krijgen. Dit kan eenvoudig door rentemiddeling, het oversluiten je hypotheek of het verlagen van de renteopslag. Ontvang jij de belastingteruggave in verband met je hypotheekaftrek jaarlijks in 1 keer? Overweeg dan om een maandelijkse voorlopige teruggave aan te vragen. Dit is al snel minimaal €100 per maand. 

5. Ga aan de slag met de hoge energiekosten 

De energiekosten worden steeds hoger. Slim om daarom te kijken naar je energiekosten. Als je je kachel standaard een graadje lager zet, bespaar je een flink bedrag. Door het links laten liggen van je droger bespaar je minimaal €98 per jaar. Lees hier 7 tips om energie te besparen in huis. Ook met het gebruik van drogerballen kun je al snel tientallen euro’s op je energierekening verdienen. Lees tot slot ook nog deze 15 simpele manieren om geld te besparen. Ooit gedacht om wat vaste lasten samen te delen? Zo hoef je dat Netflix abonnement niet op te zeggen, maar kan je het gewoon met iemand delen. 

6. Zeg abonnementen op die je niet meer gebruikt 

Maak voor de gein eens een lijstje wat voor abonnementen je allemaal hebt. Je zult verstelt staan van de hoeveelheid abonnementen. Ga bij jezelf na of je nog voldoende van deze abonnementen gebruik maakt. Lees je dat tijdschrift nou echt elke keer en ga je wel voldoende naar de sportschool om het geld eruit te halen? Wees kritisch en zeg indien mogelijk wat abonnementen op en bezoek de bibliotheek niet alleen voor het lenen van boeken, ze hebben ook tijdschriften die je met een bakkie koffie/thee erbij kunt lezen daar. 

7. Bespaar op tv, internet en bellen 

Ben je veel thuis? Dan ben je vaak goedkoper uit als je overstapt naar een alles-in-1-provider. Dan krijg je een hoge pakketkorting! Daarnaast bespaar je al snel 10 euro als je overstapt naar een lagere internetsnelheid. Veel providers bieden enorm hoge internetsnelheden, maar die zijn voor de meeste dingen helemaal niet nodig! Je bent een stuk voordeliger uit met een lagere internetsnelheid. Daarnaast is het slim om niet te veel te betalen voor een uitgebreid zenderpakket, als je toch bijna geen televisie kijkt. Tot slot is het slim om de vaste telefoonlijn op te zeggen – je hebt immers een mobiel! Bellen kan daarnaast ook nog eens makkelijk via internet. FaceTime is ook nog eens een stuk leuker ook. 

8. Pleeg regelmatig onderhoud 

Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je hoge kosten in de toekomst. Houd je schilderwerk goed bij, leeg jaarlijks je dakgoten, test de rookmelders in huis, loop het metsel- en voegwerk na en controleer de dakpannen eens in de zoveel tijd. Bij nood- en herstelwerkzaamheden komen vaak onnodig hoge kosten kijken, die voorkom je liever. 

9. Denk na over de lange termijn

Om later te besparen op je vaste lasten, kan het verstandig zijn om na te denken over het verduurzamen van je huis. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak of het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp. Nu een flinke investering, waar je later veel voordeel aan hebt. 

10. Zo geef je zo min mogelijk geld uit aan boodschappen

De prijzen van de boodschappen in de supermarkt blijven ook maar stijgen. Door slim boodschappen te doen, bespaar je een hoop geld. Ga nooit naar de supermarkt als je honger hebt, haal alleen de boodschappen die op je lijstje staan en koop zoveel mogelijk eigen-merken. Houd tot slot de aanbiedingen goed in de gaten. 

Meer over: